Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приказка за лека нощ

Хърби Хенкок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се намери в албума „Fat Albert Rotunda“. Грамофонната плоча е от 1969 година и съдържа музика за телевизионна продукция, която след време прераства в постоянно детско телевизионно шоу.

Там, сред композициите на Хенкок е разположена и пиесата „Разкажи ми приказка за лека нощ“, „Tell Me A Bedtime Story“ – важна, повлияла на мнозина музиканти творба на пианиста. Близо 10 години по-късно Куинси Джонс прави свой прочит на „Tell Me A Bedtime Story“ и с нов аранжимент включва пиесата в албума си „Sounds...and Stuff Like That!!“ (с две удивителни накрая).

В звукозаписа на „Tell Me A Bedtime Story“ участва и авторът Хенкок като изпълнител на електрическо пиано Fender Rhodes. И тук идва ред на аранжорско-продуцентската находка на Куинси Джонс: той записва в студиото Хърби Хенкок, като го оставя дълго време да свири на електрическото пиано и да импровизира върху собствената си тема, но когато слушаме крайния резултат в албума, след първите няколко такта в записа се чува изненадата: върху соло импровизациите на Хенкок се появява цигулков ансамбъл! Пиано партията в дясната ръка на Хърби изчезва, а на нейно място започват да звучат цигулки. Какво се е случило? След като е записана, импровизацията на Хърби Хенкок е била впоследствие нотирана. Куинси Джонс смесва соло пианото на Хенкок със струнен ансамбъл. Цигулкова група, която се чува в „Tell Me A Bedtime Story“ е съставена от един (!) изпълнител: Хари Лукофски. Той изсвирва на цигулка цялото соло на Хенкок, или по-точно – мелодичната линия в дясната ръка на пианиста. Хари Лукофски свири тази партия последователно 15 пъти, като всичко това е записано на отделни писти на студийния магнетофон. Накрая Куинси Джонс и тонрежисьорът Брус Суедийн (Bruce Swedien) ловко смесват тези 15 цигулкови сола, за да приличат на струнен ансамбъл…

„Tell Me A Bedtime Story“ – фантастична приказка за лека нощ, която може да чуете на 4 март от 23 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромпетистът Тодор Бакърджиев с дебютен солов албум

Лична музикална изповед, така определя дебютния си солов албум тромпетистът Тодор Бакърджиев. В девет авторски композиции младият музикант разказва за всичко онова, което дълго е пазил в себе си – чувства, емоции, преживявания, моменти на колебания и мигове, в които се раждат мечти. Ако срещнете в едно изречение TB4 TKO (Reborn), значи сте..

публикувано на 18.05.21 в 15:01

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 17.05.21 в 17:52
Рафаел Агире

Запис на концерта на радиосимфониците, посветен на Испания

Радиосимфониците и техният главен диригент – Марк Кадин, се завърнаха на сцената след доста дълго принудително отсъствие. Програмата на концерта беше обединена около испанския дух и темперамент и „червената нишка“. На 14 май зарадваха своите почитатели с няколко популярни и обичани творби, вдъхновени от гордата, независима страна и нейните пламенни ритми...

публикувано на 17.05.21 в 17:37

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, май 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.05.21 в 09:41
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50