Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

Проф. д-р Адриана Благоева
Снимка: https://chitalishte-tsarboris.com/

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“.

Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“.

“Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови възможности и пътища за развитие.“

“Аз съм от хората, които много дълги години, преди да се включа в студентските редици на Националната музикална академия, се занимавах с музика. Още от началното училище имах много голямо желание да се занимавам с пиано и съм свирила на пиано много дълги години. Музиката винаги е била част от моя живот и от този на родителите ми, така че някак много естествено се насочих към музикантската професия.“

Хоровото дирижиране

“Имах голямо желание да се занимавам точно с хорово дирижиране. И имах шанса да попадна на педагози, които да ме научат на много важни и ценни неща за професията. Имам предвид моите професори по хорово дирижиране – Ана Белчева и проф. Венета Вичева, с която известно време работих заедно с нейните състави в град Шумен – Хор “Бодра песен“ и Хор “Родни звуци“, както и другите ми преподаватели в Музикалната академия. За мен изборът на диригентската професия и професионалният път на музикант се получиха естествено.“

“Още като студентка в трети курс имах възможността да започна професионалната си работа с детски хор. Това беше Детският хор на град Самоков. В него работих около пет години, преди да отида в Шумен и да работя с проф. Вичева. Разбира се, срещата ми с нея беше съдбоносна за творческата ми биография, защото това беше една личност с невероятен потенциал – както човешки, така и творчески.“

“Хор на софийските момчета“

Отличията

“Наградите за мен и за нашия състав са форма на признание и доказателство за огромния труд, който момчетата, преминаващи през състава, полагат за популяризирането на българското хорово изкуство у нас и в чужбина.“

“Наред с другите награди, “Хор на софийските момчета“ е двукратен носител на “Кристална лира“, най-голямата награда за музика в България на Съюза на музикалните дейци. И също така една награда, която беше връчена на нашия състав по повод 50 години от създаването на Хора – орденът “Св. Йоан Кукузел“ на Българската православна църква. Още и почетния знак на Столичната община, който съставът получи по повод юбилея си.“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Проф. д-р Адриана Благоева е български хоров диригент. Ръководи Хора на софийските момчета от 1989 г. Под нейното ръководство хорът разширява и обогатява музикалния си репертоар, активизира концертната и звукозаписната си дейност, печели престижни награди на международни хорови конкурси. Адриана Благоева превръща Хора на софийските момчета в певческа школа с три концертни формации – момчешка, младежка и смесена.

Адриана Благоева е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалност „хорово дирижиране“ и понастоящем е професор по хорово дирижиране в Академията.

Удостоена е със „Специалната награда за диригент“ от Първия международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г. С Хора на софийските момчета е спечелила една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от седем международни хорови конкурси, „Сребърна лира“ (1998 г.), „Златна лира“ (2003 г.) и „Кристална лира“ (2009 г. и 2012 г.) на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, Златен плакет на Българския хоров съюз, престижната награда „Музикант на годината“ за 2002 г. в категорията „Активна творческа дейност“ в класацията на програма Allegro vivace на Българското национално радио и много други. Хорът на софийските момчета има издадени девет самостоятелни диска и участва в други девет съвместно с други музикални формации.

Проф. д-р Адриана Благоева е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене, музикалната педагогика и възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45