Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 7 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Климати 2008“ от Андре Мороа – 1 и 2 част

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на „100 каба гайди“, квартет „Вай дудулей“, Румяна Попова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Тази седмица предаването „Изгрев“ отива при хляба заедно с Иван Граховски, чиято пекарна отваря врати през юли миналата година. Той започва бизнеса си с помощта на родителите си и до днес майка му е вторият човек в пекарната. Хлябовете, които те правят, са с жива закваска, с брашна от стари култури и от изпитани доставчици. Иван казва, че негов началник е един жив процес, какъвто е правенето на хляб, и не пропуска да спомене, че години наред е търсил пътища към това да живее живо и смислено. Атмосферата на пекарната и разговорите с него и с майка му Диана Колева казват, че той е постигнал целта си.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Среща със „Зеленогледите“ – героите от детската книга на Деница Минева;
• Възможно ли е да се прочетат около 300 книги за една година, отговор дава ученичката Беатрис Петрова.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Страшен ли е Страшния съд?
Неделята, в която става местното заговяване наречена Неделя Месопустна е подготовка за следващата неделя, от която започва Великия пост в Църквата. В този ден евангелският текст от Матей изобразява т. нар. Страшен съд, за който ние все по-рядко си спомняме, а дори и не смятаме, че точно на нас ще ни се случи. Сякаш ни е по-спокойно, когато забравяме за второто Христово пришествие и справедливата присъда, която Спасителят е приготвил за всеки един от нас. Преценяваме живота си съобразно житейските ситуации и твърде често не постъпваме според нравствения закон, заложен в нас от Бога. Както свидетелства протойерей Александър Шмеман: „…Христос в притчата за Страшния Съд сякаш казва: мечтите за щастие на отвлеченото човечество не само ще си останат мечти, но и ще се превърнат в омраза и жестокост, ако още отначало не насочим нашата любов и грижа към всеки отделен човек.“. Гост на „Благовестие“ ще е ставрофорен иконом Стефан Стефанов от русенския храм „Св. Николай“. ще разговаряме за това страшен ли страшния съд.
Новини от християнския свят.
• Християнска поезия: стихотворението „Гласът ти чух“ от Мара Белчева, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Самота
Самотата е едно от вечните проявление на живота в общност. Тя нерядко се превръща в тема табу, но винаги остава неразривна част от нашата социална и психическа същност.
Така важната именно в момента тема за самотата е в центъра на поредното издание на „Гласът на времето“
Събеседници: писателката и психотерапевт Вергиния Захариева, Димитър Кенаров – поет и журналист, и д-р Бояна Петкова, лекар, председател на фондация „Ида“.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• Нови записи на певицата Тонка Колева с ОНМ на БНР.
• Неделните ни рубрики – кулинарен календар, фолклорен блиц и фолклорни следи.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – Дядовата ръкавичка

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, представяме талантливи авторки на музика, виртуозни изпълнителки и легендарни вдъхновителки на шедьоври.
• От вдъхновителките – тайнствената Елизе, на която Бетовен е посветил семпла Багатела в ла минор и легендарната Клара Вик – виртуозна пианистка, талантлива композиторка и обект на обожание и вдъхновение за великия ѝ съпруг Роберт Шуман.
• От виртуозите – изумителната Марта Аргерич, която с нетърпение очакваме да свири в София на 24 март. Записи от две издания на „Проекта на Марта Аргерич“, който се провежда всяка година през юни в Лугано.
• От композиторите: Франческа Качини и Барбара Строци в новия проект на Датското радио и БиБиСи „Жените в музиката“ – серия от своеобразни мини-портрети в звук на 24 жени-композиторки, започваща с Хилдегард фон Бинген - Германия (1098-1179) и завършваща с Унсук Чин - Корея, родена през 1961 г.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Втората част на разговора“ от Цветан Стоянов

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни по стихове на: Иван Вазов, Марко Ганчев, Михаил Белчев, Иля Велчев, Даниела Кузманова…
Изпълнения на Лили Иванова, Георги Христов, Маргрет Николова, Васил Найденов, Джон Ленън, Георги Денков, „ФСБ“.

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Кен Махай и Явора Стоилова за японската душевност и разликата с българската.
• Маги Гигова за Занзибар
• Бойка Асиова за български лекар в Кения, Етиопия и Ирландия

от 19.30 до 20.30 часа
Фотофабрика
• „ФотоФабрика – Факт и Фикция“ кани своите слушатели на среща с двама от най-ярките представители на съвременната българска фотография - проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман.
• Проф. Цочо Бояджиев е много повече от основоположник на философската медиевистика в България; той е член на няколко  европейски академични институции; автор е на научни монографии, преводи, поетични сборници, на фотографски албуми – самостоятелно и в съавторство с Николай Трейман – негов приятел, учител, съмишленик и партньор във фотографските пътешествия.
• Николай Трейман е организатор на фотографски курсове и пленери; консултира първите български броеве на Нешънъл Джеографик  и е сред малцината български артисти, участвали в най-престижния фотографски фестивал в Европа – фестивалът в Арл, с авторската си изложбата Блатото.
• Ученият и философът, поетът и писателят, преводачът и фотографът, преподавателят и ученикът – заедно и поотделно рисуват всекидневния живот през поетични метафори и философска дълбочина и разказват увлекателно за съвместната си работа.
• В предаването звучат и гласовете на Юлиан Табаков, чийто проект „Портрет на умиращ титан“ е изложен в галерия „Райко Алексиев“, както и на Владислав Христов - първият българин носител на хайку наградата „Basho-an“, за когото фотографията и поезията са неразривно свързани, съществуват като два паралелни прочита на една и съща действителност – единият чрез словото, а другият посредством фотографиите.

 от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Открито студио с Христо Гърбов

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Емблематични интерпретации на диригента Кирил Кондраш



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30