Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 8 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Глината – 2 част

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из архивите на Еврорадио – запис от фестивала във Вербие, Швейцария. Рецитал на Леонидас Кавакос (цигулка) и Даниил Трифонов (пиано) от 29 юли 2014 г. – първа част. В програмата: Роберт Шуман – Соната за цигулка и пиано № 1 в ла минор, опус 105; Феручо Бузони – Соната за цигулка и пиано № 2 в ми минор, опус 36а.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в Град Лозница, област Разград. В сградата на читалище „Пробуда“ тече поредната репетиция на женската фолклорна група. Участниците разказват за историята, настоящето и бъдещето на малкото градче, за читалищната дейност, празниците и делниците, селския туризъм и проблемите.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорни обработки и авторска музика в народен дух от Полша. Изпълнители: „Капела зе вши Варшава“, „Бабушки“, Агата Семашко (с ромски фолклор от Северните Карпати) и Кжиштоф Кравчик.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на НФА „Филип Кутев“ и солистите – Стефка Съботинова, Снежана Борисова и Кунка Желязкова.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо агнето е кротко“; трае: 06:46 минути; автор: по бразилска приказка; адаптация: Ирина Вълчанова

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Приключенията на Джими и Алфред“ от Михаил Казаков – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Международен ден на жените
Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ , организирана от Държавния културен институт към министерството на външните работи на Република България , обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София – разговор с Цвета Ненова – председател на сдружение „Европейски пространства 21“ и автор на българската част на постерите от изложбата за възможността от присъствието и ролята на жените както в регионален, така и в национален и международен аспект.
• 8 март – ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените
- 20 инициативи бяха селектирани измежду 112 проектни идеи от Български фонд за жените да отбележат 8 март в цялата страна ще. С какво тези проекти са по-интересни и по-значими от останалите и какви въпроси ще постави уебинарът на тема „Филантропия за женски права“, организиран от Фонда – разговор с Рада Еленкова, програмен директор на Български фонд за жените
- Бежанки, от Афганистан, Сирия, Ирак, Тунис, Иран, Мароко, намерили подслон в България излизат от  анонимност, показвайки лицата си и разказвайки личните си истории в изложба, която ще бъде открита до края на месеца. С подкрепата на фондация „Мисия Криле“, те се обединяват и подготвят честване на Международния ден на жената – разговор с Дияна Димова – директор на фондация „Мисия Криле“ и Мушган Нури отАфганистан.
• Шествие за правата на жените „Винаги на първа линия“ организира на 8 март сдружение Феминистки мобилизации – Какво не сме отвоювали - разговор с Камелия Ценева – от сдружението
• Главен герой: Татяна Иванова, първата българка, тренирана от НАСА за астронавт
• Минутите на редактора: Защо 33 г. след учредяването на Обществения комитет за екологична защита на Русе, жителите му продължават да дишат най-мръсния въздух – интервю с адвокат Анатоли Казаков
• Terra Култура: Култът към богинята Майка по българските земи – артефакти, храмове и информационна реконструкция – с участието на Радостина Енчева, археолог и директор на ИМ в Балчик, и на Георги Ганецовски, археолог и директор на РИМ във Враца.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „The Essential FUNK Trombone“ на формация The Essential FUNK Trombone. Представя ни го лидерът на групата, тромбонистът Велислав Стоянов.
• Изпълнения на Вероника Суифт, Робин Маккел, Даяна Крол и др.  

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Сборникът с есета „На жените с обич“ Исабел Алиенде – разговор с Кремена Димитрова
• „Нежни надежди“ – видео проект на читалище „Надежда“ във Велико Търново, в чиито рамки жени – творци от града представят своето изкуство – разговор с Виолета Белчева, илюстратор и автор на проекта.
• Романът „Художникът“ на канадската писателка Джейн Ъркхарт
• Премиера на „Федра“ в театър „Азарян“, разговор с Бойка Велкова, режисьор
• „Еко тур“ – изложба на Мария Райчева в СБХ
• След края на първото он-лайн издание на „Берлинале“ – коментар на Жанина Драгостинова, кинокритик.
• „Дигитални истории“ – журналистът Георги Караманев за новото он-лайн издание, посветено на бъдещето.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Великолепната женска седморка – български режисьорки и продуцентки в съвременното ни кино.
Събеседници: Юлиана Методиева , създател на сайта „Маргиналия“ и организатор на мини филм феста и Росица Вълканова, продуцент.

от14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Европейски владетели“: Мария-Антоанета. Раждането на Революцията и смъртта на кралицата.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Познати и непознати
Жени различни или щрихи от Животи за разказване
На 8-ми март ще срещнем слушателите с жени, различни една от друга, с различни съдби, но с общи ценности – децата, семейството, мира между хората…
Повод за среща на слушателите с доктора по икономика Румяна Кралева е новата ѝ стихосбирка „Добро утро, надежда“. С Мира Попова – незрящ колега - журналист от радио „Алма Матер“, е разговорът за предизвикателствата в ежедневието и работата. А с Елена Пенчева, майка на млада жена с ДЦП – за живота като борба и като изкуство (нейната дъщеря Анжела Пенчева е автор на книгата „Моят живот: да имаш ляв палец).

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Живот във високото: Тишината на манастира
Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ не е популярен. Той сякаш е скрит на тайно място в гънките на планината и човек има усещането, че се намира накрай света. Може би затова тук не идват много хора. Няма пъстри сергии, туристите не могат да пренощуват, не се извършват дори кръщенета и венчавки. Манастирът е тихо и спокойно място, което живее със свой собствен ритъм.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален момент
Честит Осми март на всички жени! Празничен поздрав към по-прекрасната половина от човечеството с гласовете на Брайън Адамс, Род Стюарт, Лучано Павароти, Марио Ланца, Род Стюарт, Крис де Бърг, Елтън Джон и Джо Кокър. Ще слушаме и музика от Йохан Себастиан Бах, посветена на неговата втора съпруга – Ана Магдалена Бах.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Актуални фолклорни новини.
• Гост: певецът Тодор Кожухаров по повод издаването на сборник с негови песни.
• За музикално отличие на котленските ученици ще ни разкаже директорът на НУФИ „Филип Кутев“ - Мария Градешлиева.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Специален проект на Еврорадио „Жените в музиката“:
Жени-композиторки, представени в мини-портрети от Датското радио и БиБиСи.
- Хилдегард фон Бинген;
- Клара Шуман.
• Концерт от проекта „Жените в музиката“, състоял се на 20 септември 2019 г. в Айнбек – Германия:
Свири Филхармоничният оркестър на Северогерманското радио (NDR) с диригент Мей-Ан Чен и солистка Лиз дьо ла Сал – пиано. В програмата: Анна Торвалдсдоттир – „Мраз“; Клара Шуман – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, опус 7; Роберт Шуман – Симфония № 2 в До мажор, опус 61.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 8 част
(Премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Джазови и електро-акустични продукции с участието или в партньорство с „Аларма“, правени по време на първите месеци от 2021г. – премиера на записите на Стефан Горанов от Галерия „Лампион“ и на проекта “Постфактум 4: Йоана Робова и Акико Накаяма“ (Токио-София) и разговори за новите артистични формати по време на пандемия.
• Георги Дончев – специален гост в поредицата „Ден Авангард“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
„Сладки спомени“, програма на джазовия нонет на Румънското радио, ръководен от тромпетиста Себастиан Бурнеч и италианския саксофонист Паоло Профети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10