Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 9 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пчеларството – 2 тема

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Екдахи Баги бенд (Ekdahl Bagge Big Band meets Georg Riedel) Концертът се е в Стокхолм на 12 юни 2019.

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Тази седмица предаването „Изгрев“ отива при хляба заедно с Иван Граховски, чиято пекарна отваря врати през юли миналата година. Той започва бизнеса си с помощта на родителите си и до днес майка му е вторият човек в пекарната. Хлябовете, които те правят, са с жива закваска, с брашна от стари култури и от изпитани доставчици. Иван казва, че негов началник е един жив процес, какъвто е правенето на хляб, и не пропуска да спомене, че години наред е търсил пътища към това да живее живо и смислено. Атмосферата на пекарната и разговорите с него и с майка му Диана Колева казват, че той е постигнал целта си.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна келтска музика от Шотландия, Ирландия и Уелс. Участват: Талита Макензи, Ишбел Макаскил, Клиар, „Бароусайд“, „Шон Тейлъф“, „Селтик Уомън“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Пирин“ и солистите Никола Костов, Илия Аргиров, Руска Стоименова.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Глупавите ученици“, по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Приключенията на Джими и Алфред“ от Михаил Казаков – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
На 9 март преди 87 години е роден Юрий Гагарин – първият човек, стъпил на Луната. Колко голяма е крачката, направена от човечеството в областта на космическите изследвания оттогава до сега, когато човечеството изпрати на Марс Perseverance Rover – роботът от ново поколение, който стъпи, засне и изследва повърхността на Марс? Разговор с директора Института за космически изследвания към БАН проф. Георги Желев.
• 9 март е крайният срок, в който българите в чужбина, които искат да гласуват на парламентарните избори на 4 април, могат да подадат електронно заявление, за да упражнят правото си на глас в изборния ден. Каква е активността на сънародниците ни зад граница, колко са подадените заявления и каква е към този момент организацията за изборния ден? Разговoр с Димитър Димитров, говорител на ЦИК, и с Цветелин Цолов, генерален консул на България в Барселона.
• Главен герой: Ивайло Илиев, 19-годишен студент от Манчестър отличен участник в програмата „Панда лабс“ на WWF България.
• Минути на редактора: Да създадеш и развиваш читалище в XXI в. – разговор с Мая Георгиева, учредител на НЧ „Проф. Васил Стоилов“ в с. Герман.
• Предизборна кампания и платени дебати за изборите за народни представители на 4 април 2021г.
Тема: Как ще бъде изграден мостът между образователния сектор и потребностите на пазара на труда? Какви ще бъдат реформите в сферата на образованието и как ще се компенсира нуждата от млади и подготвени кадри?
• Достъп до качествено образование за всички ученици, реализирано в мултикултурна среда чрез намаляване на сегрегираните паралелки в училищата. Възможно ли е да се намали броя на отпадналите от образователната система ромски деца? Какви са насоките на действие на Ромския образователен фонд и как стимулират ромските младежи да учат във висши учебни заведения? Събеседник: Орлин Орлинов, председател на РОФ.
• Иновативното училище ОУ „Н.Й. Вапцаров“ в с. Селановци и неговите ученици от различен етнически произход, събеседник: Петя Русинова, директор. Звукова картина с ромски деца и родители.
Картина от видинското ОУ „Епископ Софроний Врачански“, разговор с Петя Стойкова, начален учител.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Театроведът Богдана Костуркова за премиерата на „Всички, освен мен“ от Щефан Фьогел – постановка на Лилия Абаджиева на сцената на Сатиричния театър.
• Две поетични премиери:
- „Градина на ръба“ – нова книга на Стамена Дацева;
- „Готически песни“ – стихосбирка на Калин Петров.
• Фонд за изкуство – Ангел Симеонов представя проекта „Жените в изкуството“ – „Нежни отрязъци“ (4-30 март) в галерия „Анел“.
• Една година от кончината на проф. Иван Сарандев ще бъде отбелязана в литературния музей „Йордан Йовков“ в Добрич. Разговор с Кремена Митева, директор на музея.
• Литературен наблюдател
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Радио, любов моя!“.
Анюта Йорданова, дългогодишен ръководител на Фонотеката на БНР разказва за създаването, функционирането и записите в звуковата съкровищница на радиото.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: За думите
• Женската писменост нюшу в Китай
Кога точно се появяват изящните йероглифи, които китайските жени изписват върху ветрила, страниците на дневника си или извезват върху кърпички, е трудно да се установи. Повечето текстове на нюшу са безвъзвратно изгубени, изгорени или погребани след смъртта на авторките си, за да отлетят заедно с тях в отвъдното, отнасяйки тайните им неразкрити за чуждите, най-вече мъжките, очи. Военни нашествия и собствената „културна революция“ унищожават друга голяма част от произведенията, а жените, които владеят писмеността, са преследвани поради опасения от предаване на кодирана информация. Едва преди няколко десетилетия нюшу излиза от забравата и забраната в собствената си родина и открива пред света една специфична култура, родена в затвореното и силно ограничено пространство, отредено на жените в традиционното китайско общество. Какви знаци съдържа писмеността нюшу, за какво служи, какво разкриват произведенията, написани на нея, има ли приложение и бъдеще – за това разговаряме с д-р Евелина Хайн, преподавателка по традиционна китайска култура, история на писменостите и китайски фолклор в СУ.
• Игрословица: игра със слушателите.
• Всичко за образованието: За физическата активност на децата ни като необходимост за здравето и успеха им – ресурси и инициативи на сдружение „БГ Бъди активен“ – разговор с Румяна Киризиева.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Светът на подправките: Най-старите подправки по света
Най-старите подправки по света
Сведения за тях в свещените книги.
„Рече още Господ на Моисея: Вземи си аромати – стакти, ониха, галбан, - тия аромати с чист ливан, по равни части да бъдат.
И от тях да направиш тамян, смесен според изкуството на мироварец, подправен със сол, чист, свет.“
„И тя даде на царя сто и двадесет таланта злато и твърде много аромати (подправки) и скъпоценни камъни; не дойде вече такова изобилие от аромати, каквото ония, които Савската царица даде на Соломона.“
„Със свеж магданоз в ароматен венец ние днес славим Дионис...“
От древни времена най-старите подправки са в бита и във вярата на хората – храна, аромат, цяр и божествен символ. Макар и не толкова видимо, те все така властват и в нашия живот. А силата им се проявява най-вече в умелата ежедневна употреба. За тях ще разказват теологът Анна Мирчева, равинът Джош Аренс, доктор Сефер Хасанов и Десислава Димитрова от БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на песните, участващи в класациатя

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Честит рожден ден на композитора и диригента Милко Коларов, който става на 75г.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 9 част
(Премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Родолюбието през призмата на съвремието
• За обичта към България като втора родина разказват бежанци, намерили убежище и нов живот в страната ни.
• За любовта към българската история, култура и природа на младите хора днес, разговор с представители на две младежки родолюбиви организации.
• За любовта към българската шевица и нейната магия разговор с представител на сайта lovebulgaria.com.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Рок/барок музика, посветена на дамите. Изпълнения на певиците Чака Кан, Монсерат Фигерес, Имелда Мей, Тори Еймъс, Рашел Ферел, Рики Лий Джонс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10