Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ място за отбора на СУ на най-големия форум по медиация и преговори

Второ място за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на най-големия форум в света по медиация и преговори – състезанието по медиация на Международната търговска камара в Париж.

В съревнование с 48 отбора от цял свят отборът по международна търговска медиация на СУ „Климент Охридски“ постигна престижното второ място след оспорван финал с Университета Оукланд, Нова Зеландия.

Българският отбор беше единственият, който представлява континентална Европа в решителната елиминационна фаза на състезанието – единствено отборът на СУ от Европа се класира в първите четири отбора от всички 48.

На тази фаза българите са и единствените, които не говорят английски като роден, което прави постижението им още по-голямо.

От 5-и до 11-и февруари 2021 г. се проведе 16-ото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition.

За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави. България беше представена на форума за поредна година от отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет. Техният треньор беше Дима Александрова, медиатор и адвокат от САК.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат ролята на преговарящи страни по търговски спор. Сесиите се медиират и съдействат от опитни и утвърдени медиатори от цял свят.

От студентите се очаква да прилагат преговорни и медиационни техники, с които да постигнат взаимополезно решение на търговския спор помежду си.

Българският отбор първо успя да се наложи на опонентите си успешно и в четирите сесии на предварителните кръгове на състезанието, за да стигне до елиминационните кръгове, в които участват само 4-те най-добре представили се отбора от всички 48.

На предварителните кръгове СУ игра с отборите на Университета в Ухан, Китай, Правно училище Ръджърс, САЩ, Университета Есприто Санто, Бразилия, както и Университета Гаджаш Мада, Индонезия.

На полуфинал българският отбор се изправи срещу отбора на Правно училище Бруклин, САЩ, като спечели безапелационно и се класира на финал. На 11.02.2021 г. се състоя оспорван финал между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета на Оукланд, Нова Зеландия, като резултатът е престижното второ място. Това класиране представлява най-големият успех на български отбор досега на форума в историята на почти десетилетното българско присъствие на състезанието. Второто място е един от най-големите успехи на подобен форум на Софийския университет и на България като цяло.

Успехът е потвърждение на добрите практики, създадени от Сдружението за международни състезания по право в подготовката и подкрепата на български студенти в техните международни начинания.

Отборът благодари на деканското ръководство на Юридическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, както и на Висшия адвокатски съвет за оказаната подкрепа.

Дима Александрова, треньор на отбора по Международна търговска медиация, адвокат и медиатор, разказва за подготовката за състезанието в “Законът и Темида“:

“Подготовката на отбора започна през октомври месец миналата година и продължи до самото състезание. Тренировките се състояха в симулации на медиационни сесии, което представлява една преговорна сесия, в която аз играех медиатор, те играеха страни в търговски спор. Целта ми беше да ги поставя в различни ситуации, в които те да могат да извлекат максималното от подготовката.“

Христо Мънчев, студент в първи курс към Юридическия факултет към СУ, разказва за участието си в състезанието в “Законът и Темида“:

“Понеже самата медиация представлява едно решаване на спор между две страни. Тези страни са съпровождани от своите адвокати по време на медиационната сесия и аз бях в ролята на адвокат в два от казусите. Ролята на адвоката е най-вече да обобщава думите на отсрещната страна, а също така и да ги перифразира и да сменя контекста на събитията, така че да извлече максималната изгода за своя клиент. Също и да намери различни нови опции за решаване на спора, като в същото време го съветва върху легалната страна на въпроса.“

Кристина Горчева, студент по Международни отношения от Отбора по международна търговска медиация, споделя за участието си в състезанието в “Законът и Темида“:

“Определено ключова беше подготовката за постигането на нашия успех. Всъщност треньорът ни – адв. Дима Александрова, успя изцяло със собствени усилия да ни въведе в медиацията и по-специално в начините, по които прилагаме различни механизми и методи за решаване на споровете най-вече при търговската медиация, тъй като състезанието беше по търговски казуси. Мисля, че усърдната четиримесечна подготовка даде своя резултат.“

Даяна Зашева, студент в от Юридическия факултет, 5-и курс, също споделя за участието си в състезанието в “Законът и Темида“:

“Най-важната може би практика е задаването на въпроси. Защото идеята на самата медиация и на преговорите е, ние взимахме преговарящата страна, а не тази на медиатора, затова за нас беше важно какви въпроси задаваме. Идеята е да разберем интересите на другата страна, за да можем по този начин да им предложим някаква сделка, чрез която да си решим спора по благоприятен за нас начин.“

Снимки – СУ "Св. Кл. Охридски"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18