Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йоханес Вилднер отново в София

Снимка: johanneswildner.com

За Йоханес Вилднер София е част от живота му. Идва тук за трети път. Шегува се, че денят му започва с обиколка из софийските улици, защото във Виена в университета за музикално и сценично изкуство дели един кабинет с колегата си Симеон Пиронков-син. Иначе Йоханес Вилднер дирижира, записва, преподава и издирва. Обича да открива творби на забравени композитори като Фредерик д’Ерланже, Валтер Браунфелс, Ерих Цайсл, Йозеф Маркс, Йохан Непомук Давид и др. За откриването на различните композиции има конкретна история.

Работи с Концертния оркестър на Би Би Си. Дори по случай юбилея на ЕBU (Европейския съюз за радио и телевизия) през 2017 г. дирижира концерта, в който бяха изпълнени творби от Добринка Табакова, Бенджамен Бритън, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен, който нашите слушатели имаха възможност да чуят по време на директното излъчване от Лондон. Работил е в Пражката и Лайпцигската опери.

Сега ръководи оперен фестивал в Burg Gars в Австрия. Миналата година не е имало спектакъл, но тази година смята да представи „Отвличане от сарая“ на Моцарт в съвсем камерен вариант – певци и камерен ансамбъл, и… с участието на акордеон в ансамбъла. Аранжиментът е направен специално за фестивала. От няколко години е главен диригент на Симфоничния оркестър в Зондерборг, Дания. Иска заедно с този състав да изпълни и запише творби на Карл Нилсен, композитор, когото смята, че е малко познат извън Дания.

Казва, че е срещал преди това Елена Башкирова, радва се отново да бъдат заедно на сцената. 

На 18 март от 19 часа в зала „България“ ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър в ла минор оп. 54 от Роберт Шуман със солист Елена Башкирова и Симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен“ в си бемол мажор, оп. 52 за солисти, смесен хор и оркестър на Феликс Менделсон с Емилия Кирмева, Елена Механджийска и Михаил Михайлов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07