Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Вилднер отново в София

Снимка: johanneswildner.com

За Йоханес Вилднер София е част от живота му. Идва тук за трети път. Шегува се, че денят му започва с обиколка из софийските улици, защото във Виена в университета за музикално и сценично изкуство дели един кабинет с колегата си Симеон Пиронков-син. Иначе Йоханес Вилднер дирижира, записва, преподава и издирва. Обича да открива творби на забравени композитори като Фредерик д’Ерланже, Валтер Браунфелс, Ерих Цайсл, Йозеф Маркс, Йохан Непомук Давид и др. За откриването на различните композиции има конкретна история.

Работи с Концертния оркестър на Би Би Си. Дори по случай юбилея на ЕBU (Европейския съюз за радио и телевизия) през 2017 г. дирижира концерта, в който бяха изпълнени творби от Добринка Табакова, Бенджамен Бритън, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен, който нашите слушатели имаха възможност да чуят по време на директното излъчване от Лондон. Работил е в Пражката и Лайпцигската опери.

Сега ръководи оперен фестивал в Burg Gars в Австрия. Миналата година не е имало спектакъл, но тази година смята да представи „Отвличане от сарая“ на Моцарт в съвсем камерен вариант – певци и камерен ансамбъл, и… с участието на акордеон в ансамбъла. Аранжиментът е направен специално за фестивала. От няколко години е главен диригент на Симфоничния оркестър в Зондерборг, Дания. Иска заедно с този състав да изпълни и запише творби на Карл Нилсен, композитор, когото смята, че е малко познат извън Дания.

Казва, че е срещал преди това Елена Башкирова, радва се отново да бъдат заедно на сцената. 

На 18 март от 19 часа в зала „България“ ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър в ла минор оп. 54 от Роберт Шуман със солист Елена Башкирова и Симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен“ в си бемол мажор, оп. 52 за солисти, смесен хор и оркестър на Феликс Менделсон с Емилия Кирмева, Елена Механджийска и Михаил Михайлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30