Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за Христо Буцев

"Лениновото пожелание готвачката да може да управлява вече е на път да се сбъдне. Масовото образование, като масовата електрификация, доведе до масова култура. В която автори, които са посветили живота си да отблъснат мрака поне с едно квадратче, почти няма.

Никакви сълзи, разбира се! Първо, защото, както каза Докторът, направеното ще остане. Напук на някакви ефимерни интелигенти.
Тъкмо направеното няма да позволи на същите т.нар. интелигенти да представят за пореден път света като замръзнал, като че историята е свършила.
Противно на Цивилизацията, която има край, историята няма!" – Христо Буцев, Култура - Брой 29 (3218), 27 юли 2018

Преди дни си отиде Христо Буцев, заместник главен редактор на в. "Култура". Но това е най-лесното определение. Един журналист, личност, човек с ерудиция, мислещ човек. А все по-малко са такива. 

Непреклонен понякога и много често мъдър, Христо Буцев беше знакова фигура. 

Ето какво споделя Копринка Червенкова, дългогодишен главен редактор на в. "Култура":

"Христо най-малко се интересуваше от титлите, които биха могли да го съпровождат или да го превръщат в аргумент. Той беше аргумент сам по себе си – без всичките тия патерици. Трудно ми е все още да говоря за Христо, все още ми е много мъчно. Аз съм свързана с него от хиляди години – ние сме съученици, след това така се стекоха обстоятелствата, че той дойде в "Култура", след това правихме заедно новата "Култура", правихме вестник "К" заедно. Т.е. той е едно много голямо парче от моя живот. 

Доста хора си дадоха сега сметка, че той е един наистина парекселанс интелектуалец. Да, консервативен интелектуалец, но е от край докрай интелектуалец. Това е един човек, който не правеше компромиси с морала, с естетическите норми и с принципите си. Такова чудо аз не съм виждала. Толкова години го наблюдавам... Всички имаме някакви чупки насам-натам. Той седеше твърд като колона. Ако мога така да го определя, той беше един вертикален човек. Той беше йерархичен човек – знаеше какво значи йерархия. Той ненавиждаше тази хоринтализация на живота ни. Не се страхуваше да презира всичко онова, което се случва около нас. В този смисъл той беше един радикален моралист."

Поклон пред паметта му.

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в СофияЗавършва Френската езикова гимназия и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1985 г. превежда книгата на големия френския авангардист Антонен Арто – "Театърът и неговия двойник". За кратко е зам.-главен редактор на алманаха за хумор и сатира "Апропо", издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово. 

През 80-те години на ХХ век става журналист във в. "Култура". Дългогодишен заместник главен редактор до неговото закриване през юли 2018 г. и част от екипа на продължението му вестник „К.“, спрял в края на 2019 г.

Участва в сборника "Първата вълна или шизофренията на прехода", заедно с Копринка Червенкова, Андрей Иванов, Георги Лозанов правят 29 интервюта с 19 политици-интелектуалци в периода 1991-1996 година. През 2014 г. става редактор на сборник със старокитайска и старояпонска поезия "Бели облаци", преведена от Крум Ацев.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в училище” на “Арте Урбана Колектив” започна за 7-а поредна година, като тазгодишната програма включва и нови райони в България. Идеята на проекта е да изгради в образователната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – вкус към доброто кино. Програмата на инициативата е с няколко заглавия от 15 пълнометражни филма и 4..

публикувано на 27.09.21 в 08:30

„Убежище“ – изложба по повод 70-годишнината на Цочо Бояджиев

„Убежище“ предлага едноименната изложба с фотографии от обектива на проф. Цочо Бояджиев.  Експозицията е открита в галерия „КО-ОП“, София, като част от Осмия фестивал "ФотоФабрика".  Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България, със събитието се отбелязва и неговата..

публикувано на 27.09.21 в 08:20

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той..

публикувано на 26.09.21 в 15:04
Юн Фосе

Юн Фосе с първи роман на български език

Трите романа, които съставят „Трилогия“ на Юн Фосе, са „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“.  Публикувани първоначално като отделни книги, впоследствие те са събрани в една от автора. В тях се проследява историята на Ашле и Алида, двама млади, борещи се за любовта и за живота си, като разказът преминава през времето, изпълнен с любов, но и с..

публикувано на 26.09.21 в 10:10
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06