Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Христо Буцев

"Лениновото пожелание готвачката да може да управлява вече е на път да се сбъдне. Масовото образование, като масовата електрификация, доведе до масова култура. В която автори, които са посветили живота си да отблъснат мрака поне с едно квадратче, почти няма.

Никакви сълзи, разбира се! Първо, защото, както каза Докторът, направеното ще остане. Напук на някакви ефимерни интелигенти.
Тъкмо направеното няма да позволи на същите т.нар. интелигенти да представят за пореден път света като замръзнал, като че историята е свършила.
Противно на Цивилизацията, която има край, историята няма!" – Христо Буцев, Култура - Брой 29 (3218), 27 юли 2018

Преди дни си отиде Христо Буцев, заместник главен редактор на в. "Култура". Но това е най-лесното определение. Един журналист, личност, човек с ерудиция, мислещ човек. А все по-малко са такива. 

Непреклонен понякога и много често мъдър, Христо Буцев беше знакова фигура. 

Ето какво споделя Копринка Червенкова, дългогодишен главен редактор на в. "Култура":

"Христо най-малко се интересуваше от титлите, които биха могли да го съпровождат или да го превръщат в аргумент. Той беше аргумент сам по себе си – без всичките тия патерици. Трудно ми е все още да говоря за Христо, все още ми е много мъчно. Аз съм свързана с него от хиляди години – ние сме съученици, след това така се стекоха обстоятелствата, че той дойде в "Култура", след това правихме заедно новата "Култура", правихме вестник "К" заедно. Т.е. той е едно много голямо парче от моя живот. 

Доста хора си дадоха сега сметка, че той е един наистина парекселанс интелектуалец. Да, консервативен интелектуалец, но е от край докрай интелектуалец. Това е един човек, който не правеше компромиси с морала, с естетическите норми и с принципите си. Такова чудо аз не съм виждала. Толкова години го наблюдавам... Всички имаме някакви чупки насам-натам. Той седеше твърд като колона. Ако мога така да го определя, той беше един вертикален човек. Той беше йерархичен човек – знаеше какво значи йерархия. Той ненавиждаше тази хоринтализация на живота ни. Не се страхуваше да презира всичко онова, което се случва около нас. В този смисъл той беше един радикален моралист."

Поклон пред паметта му.

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в СофияЗавършва Френската езикова гимназия и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1985 г. превежда книгата на големия френския авангардист Антонен Арто – "Театърът и неговия двойник". За кратко е зам.-главен редактор на алманаха за хумор и сатира "Апропо", издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово. 

През 80-те години на ХХ век става журналист във в. "Култура". Дългогодишен заместник главен редактор до неговото закриване през юли 2018 г. и част от екипа на продължението му вестник „К.“, спрял в края на 2019 г.

Участва в сборника "Първата вълна или шизофренията на прехода", заедно с Копринка Червенкова, Андрей Иванов, Георги Лозанов правят 29 интервюта с 19 политици-интелектуалци в периода 1991-1996 година. През 2014 г. става редактор на сборник със старокитайска и старояпонска поезия "Бели облаци", преведена от Крум Ацев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11

Наградата "Полет в изкуството" за 15-и път

15 години фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои официалната церемония за връчване на престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за "Полет в..

публикувано на 17.04.24 в 08:45
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54