Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 7 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из архивите на Еврорадио – концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано, от 24 юни 2011 г. С участието на Полина Лешченко (пиано), Алиса Маргулис (цигулка), Юлиан Щекел (виолончело), Никълас Ангелич (пиано), Лусия Хол (цигулка), Марк Дробински (виолончело) и др. В програмата: творби от Йозеф Хайдн, Габриел Форе, Юлиуш Заребски.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Ирландия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петьо Костадинов, Академичен народен хор при АМТИИ, Даниел Спасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Счупеното огледало“, по корейска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Базен месечината“, по френска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 106 години от рождението на американската джаз певица Били Холидей (Лейди Дей), смятана за една от най-добрите изпълнителки на 20 век.
• Пасивните и активни заплахи за сигурността на личните ни данни в Мрежата в ерата на интернет свързаност.
- Променят ли се методите на киберпрестъпниците, безопасни ли са онлайн банкирането и „мобилния портфейл“, какво представляват „фишинг мейлите“? – разговор с Владимир Димитров, директор на отдел Кибер престъпност в ГДБОП
- Какво представляват активните и пасивните заплахи в Интернет и как да защитим от тях? – разговор с Росен Генчев – програмист, създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми с сферата на биотехнологиите, един от хората, стремящи се да организират IT общността около полезни за обществото каузи.
- Какви данни ни искат стандартно при онлайн пазаруване, кога трябва да ни „светне червена лампичка“ за заплаха, какво трябва да включва предварителната проверка на търговеца, когато пазаруваме от непознат сайт? – разговор със  Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център
• Главен герой: Калин Сърменов, директор на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ – по повод 65 години от основаването на театъра на този ден.
• Минутите на редактора: Какво представлява инициативата „Осинови кошер“ и как може да се включим в нея? Защо се налага да спасяваме кошери разказва Владимир Василев, мениджър „Маркетинг и продажби“ в istinskimed.bg
• Световен ден на здравето: директно включване от Докторския паметник в София, а в ефира разговор с младия лекар д-р Теодор Ангелов, носител на „Златен Хипократ“, Мариана Шиякова, председател на Софийската колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и д-р Емилия Стоилова, анестезиолог-реаниматор при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в клиниката по „Неврохирургия“

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Мирослав Костадинов - Миро с нов албум и нов сингъл – „Дъждът“;
• Нели Петкова направи своя дебют като режисьор във видеото към новата ѝ песен „Не искам“;
• Младата Яна Николова, позната като автор на песни за други изпълнители, записа дебютната си авторска песен;
• Kan Wakan – проектът на българския продуцент и композитор Георги Линев, който повече от десетилетие твори в Лос Анджелис, пусна първия сингъл от предстоящия си нов албум;
• Мирослав Турийски представя новия албум „Adventure“ на октет „Пловдив“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Руски съвременен театър: динамика и тенденции в новите условия на пандемия. Включване на драматурга Майя Праматарова от Москва с коментар за спектаклите в Международната секция „Russian Case“ на най-големия театрален фестивал „Златна маска“ 2021 в Русия.
• Фестивал на френския филм. Разговор с Мария Конакчиева от Френския институт и кинокритика Владислав Апостолов за специалната програма, посветена на големия френски актьор Мишел Пиколи и селектираните филми на фестивала, част от Киномания 2021.
• 100 години Варненски театър: в главната роля актьорът Пламен Георгиев.
• „Пираните от Неапол“ от Роберто Савиано – държавата в хватката на мафията. Разговор с преводача Таня Кольовска за новия роман на италианския журналист и писател, преследван от италианската мафия за своето разследване „Гомора“.
• „На повърхността“: магическият свят на керамиката на Милан Пекарж. Чешкият автор гостува със самостоятелна изложба с експериментални творби в Чешкия център в София.
• Концерти с публика в зала „България“: Концерт на Софийската филхармония под диригентството на младата литовска диригентка Адрия Чепайте и с участието на прочутия френски цигулар Огюстен Дюме.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Разговор с Ива Свещарова и Вили Прагер за техният проект „Откровения за преди началото на края“, в който те поставят въпроса ще има ли край на света и какъв би бил той, като отправят поглед към различни разкази, визуални примери и интерпретации на темата в популярната култура.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредицата „Жените композиторки“: Eмили Майер

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Войната – катализатор на омрази
На Световния ден на здравето ще си припомним Втората световна война и как смила тя здраве и съдби далече от фронтовите линии.
Богдан Филов пише в дневника си, как народът посрещнал пакта „Молотов-Рибентроп“ ...По улиците хората масово викаха „хайл Сталин!“, отбелязва той. Чийто баща е загинал заради русофилските си настроения, така както Филов пък е убит заради германофилските си такива.
Как войната, политическото и националистическото усилват междуетническата вражда, и как това води до репресии и срещу загубилия играта елит, но и срещу най-беззащитните – инвалиди, жени и деца, ще научим от разговор в студиото с историка проф. Искра Баева, от включвания на журналиста Георги Тошев и проф. М. Костова-Панайотова, от писателя Христо Стоянов, споделящ личен опит от по-късни времена. Ще стане дума за норвежките деца, родени от брак между норвежки жени и немски войници – над 12 000 на брой, които след войната били обявени за умствено непълноценни, а жените – за „германски курви“. Такова дете впрочем е Ани-Фрид Люнгста – вокал на квартета „АББА“. Ще стане дума за бой между деца и възрастни само по причината – ти си „фашистичка гад“ или ти си „еврейска свиня“. От едната страна – д-р Менгеле, а от другата – хиляди остригани гола глава жени от Франция, Дания, Холандия, защото били „курви на Райха“.
Ще стане дума за писатели като Кнут Хамсун и Езра Паунд, поддържали фашизма и пострадали,  за Стефан Цвайг – противник на фашизма и също пострадал, за Иля Еренбург, написал статията „Убий!“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Не подценявайте: Смехотворец, волнодумец, паразит, юродив
Започваме с издирването на далечните първообрази на придворния шут, докъдето, разбира се, позволяват писмените източници, достигнали до нас. Доротея Табакова е гл. ас. в катедрата по класическа филология на СУ, преподавателка и преводачка на старогръцки и латински автори, у които открива свидетелства за фигури и поведения, близки до шутовските, и предпоставки за съществуването им. Философът волнодумец, смехотворецът и паразитът нарушават реда и правилата, но, парадоксално, ролята им е част от регламента. Нещо повече, тя може да им осигурява прехраната. Това не изключва риска от здрав бой дори от екзекуция.
Подобно балансиране по ръба на бръснача ще видим и в образа на шута векове по-късно. Но засега сме в Античността, откъдето тръгва в разказа си философът проф. Георги Каприев, за да продължи към Източната империя – Византия - и по-късни образци за регламентирано скандални персонажи.
Юродивият ради Христа е забележителна фигура в източното православие като крайно проявление не просто на нарушаване на правилата, а на пълното им и скандално отхвърляне, разказва историчката доц. Веселина Вачкова.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Бах – огледало“, новият диск на Василена Серафимова (маримба) и Тома Енко (пиано). Среща с двамата музиканти и разказът им защо избраха да потърсят отраженията на Бах в днешния ден.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Автентични фолклорни песни и мелодии от Стария континент, посветени на пролетта. Сред дестинациите, предложени от Еврорадио, са: Беларус, Украйна, руската област Карелия, Ирландия, Норвегия, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словакия, Полша, Естония, Латвия. Ето и някои от изпълнителите – ФГ „Гуда“, Лийф Сорби, „Гейтхаус“, трио „Лепасере“, МФГ „Ковиле“, Михали Тот, Агнеш Енеди, „Волоси и Ласоньове“, ансамбъл „Гроди“, „Таутумейтас“, Далибор Тодорович и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
„Поезията на местата“, албум на американската пианистка Надя Шпаченко. В него повечето пиеси са вдъхновени от произведения на архитектурата, но поставени в контекст, в заобикалящата ги среда и – още по-важно – в контекста на тяхната функция, на тяхното битие. Сред вдъхновенията са сгради на Франк Гери; неолитната конструкция „Ши-ан-Бру“ (или „Нюгрейндж“) в Ирландия от 3200 г. пр. Хр.; къщата на Арън Копланд в щата Ню Йорк; Националното събрание на Бангладеш, проектирано от Луи Кан; „Даниловските камбани“, които висят в Харвардския университет, пренесени от американския индустриалец Чарлз Крейн през 30-те г. на 20-и век, за да бъдат спасени от претопяване.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 29 част
(Премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Африка по време на пандемия (серия с продължения, започната от „Аларма“ през юли 2020г. с нови репортажи средно на всеки два месеца) с „нашия човек в Буркина Фасо“ Виктор Велчев и със Салиф Дамбеле, който ще ни въведе в една колкото привнесена отвън, толкова и естествено черпеща от местната традиция на Западна Африка субкултура – тази на регето: нещо универсално в наши дни, но със свой специфичен акцент и нюанс спрямо това в коя точка на света  избуяло.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Ден, преди откриването на XXVI онлайн издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в Шумен – разговор с диригента Деница Узунова, артистичен директор на празниците.
• Акценти от изминали издания на Шуменските детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, създадени точно преди половин век по инициатива на проф. Венета Вичева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25