Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 12 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из ахивите на Еврорадио – концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано. Рецитал на Никълас Ангелич – пиано, от 21 юни 2011 г. В програмата: Ференц Лист – пиеси от цикъла „Години на странстване“.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в най-голямото село в Северозападна България - Селановци, община Оряхово.
От срещите с кмета на селото, директора на училището, читалищния секретар и местни жители ще научите за историята и настоящето на Селановци, за читалището и дейностите му, за училището и младите хора, за поминъка, малките радости, делниците и празниците на хората.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ще звучи интересен, малко познат фолклор от Швеция и Норвегия. Сред изпълнителите – Елиас Йонсон, Свеа Янсон, Лийф Сорби, Пал Оле и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Димитров, ФА „Тракия“, Радостина Кънева и Данислав Кехайов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Химбо и лястовичката“, по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Пипи дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Рожден ден на рокендрола – през 1954 г. Бил Хейли записва на плоча песента си „Rock around the clock“, поради което денят се счита за рождена дата на рокендрола – коментар на Албена Велева
• В Международния ден на авиацията и космонавтиката ще говорим за настоящето и бъдещето на космическите изследвания и въздухоплаването в България.
- 60 години от първия полет на човек в Космоса – включване от Руския културно –информационен център, където ще отбележат годишнината с видеомостове и поредица от събития. Разговор с Владимир Ястреба, ръководител направление „Кино“ в Руския дом.
- За бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в България – разговор с доц. д-р Галина Тодорова, директор на Департамент „Природни и хуманитарни науки“ на Висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия
- Традициите, обучението и бъдещото развитие на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – разговор с полковник доц. д-р инж. Асен Маринов, заместник началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ по учебната и научна част
- Космическите храни, произвеждани в България – разговор с проф. д-р Илиана Начева, директор на Института по криобиология и хранителни технологии в БАН
• Главен герой: доц. Д-р Камен Козарев – астрофизик, получил магистърска и докторантска степен по астрономия от Бостънския университет в Бостън, Масачузетс, САЩ, специализирал 6 години в Центъра по астрофизика Харвард - Смитсониън в Кеймбридж, Масачузетс.
От края на 2016 г. работи към Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. Хоноруван преподавател е в Катедрата по астрономия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
• Минути на редактора: За бургаската кампания „Това не си го правил!“ – какво мотивира младите хора да участват, защо е толкова важно да се помага и да се дарява кръв? Разговор със Стела Орлова, част от инициативата.
• Историческото българско кино – носталгия без надежда за бъдещето, или нови опити за завръщане към „златния век“. Защо младите режисьори не намират вдъхновение в историческите сюжети? Как новите политики за финансиране ще се отразят на създаването на специфичните кино продукции? Разговор със създателите на новата версия на филма „Хан Аспарух“ и проф. Божидар Манов – кинокритик, журналист, преподавател.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
- „Denizen Tenant“ на автора и певец Джоузеф Уилямс.
- „Zoom In“ – краткосвирещ албум на Ринго Стар.
- „I Found The Sun Again“ на китариста и певец Стийв Лукатър.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 12 април – ден на космонавтиката. Разговор с Атанас Славов, писател - фантаст или Юри Илков, издател на сп. „Тера фантастика“.
• „Най-добрите криминални разкази на прочути писатели“. Разговор със съставителя на сборника, Иван Атанасов.
• Проф. Пламен Марков – носител на наградата „Златен кукерикон“, 2021 г.
• ДТ „Стоян Бъчваров“ чества вековния си юбилей с премиера на спектакъла „100“ – разговор с Даниела Димова, директор на театрално-музикалния продуцентски център във Варна.
• Съвременно изкуство, посветено на екологията – изложба в галерия „Литъл бърд плейс“ на млади български визуални артисти.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Разговор с Никола Михов за неговата нова фотокнига „Чупи. Реже. Полива.“, в която съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов.

от14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Европейските владетели: Миешко I. Раждането на Полша

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Нужда от подкрепа
От какво се нуждаят семействата в риск, за да не изоставят децата си; кой, как и с какво им помага. В разговора участват Савина Богоева и Антония Тилкова от SOS Детски селища, България
• Живот за разказване: Спомен за живота и творчеството на поетесата Кръстина Филипова

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия за енциклопедията: Енциклопедията – опитомената галактика
„Република на словесата” и просветителите, чиито идеи са актуални и днес.
Енциклопедията – интелектуалната и идейна форма на революцията.
Любопитната история на енциклопедия „Британика”, Великата френска енциклопедия и немската „Брокхауз”.
Когато хората се научават да задават въпроси и когато учените са научават да дават отговори – опитомяваме галактиката от знания.
Разговор с: проф. д-р Лидия Денкова от Нов български университет (НБУ), доц. д-р Елена Янакиева от Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ас. Владимир Маринов от НБУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален момент
„Отново на път“ – под това мото ще премине днешната ни среша в музикалния салон на програма „Христо Ботев“. Като не можем да пътуваме в буквалния смисъл – ще го сторим мислено, с помощта на популярни композитори и изпълнители! По познати и непознати пътеки ще ни поведат Пласидо Доминго, Хулио Иглесиас, Уили Нелсън, Джеси Нормън, Елтън Джон, Рей Чарлз, Пол Йонг и групите „Стикс“ и Дезирлес. Ще звучи също и музика от Франц Шуберт, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Ендрю Лойд Уебър.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Представяне на Жасмина Бушева-Кацарска и книгата и „Как се раждат самодивите“. Гостува и ръководителят на оркестър „Родопско настроение“ – Христо Кименов, по повод десетгодишнината на състава.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Лондон.
Свири СО на БиБиСи с диригент Едуард Гарднър и солисти: Сара Конъли (мецосопран) и Стюарт Скелтън (тенор). В програмата: Арнолд Шьонберг – „Просветлена нощ“ опус 4; Оскар Фрид – „Просветлена нощ“ опус 9 за мецосопран, тенор и оркестър; Франц Лехар – „Треска“, поема за тенор и оркестър; Йоханес Брамс – Струнен квартет № 1 в сол минор, опус 25 – версия за оркестър на Арнолд Шьонберг.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Някой такъв ден“, разказ от Габриел Гарсиа Маркес

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Една година по-късно: как и в какви посоки се развиха форматите за представяне на живо на некомерсиална авторска музика от март 2020 до април 2021 г. Събеседници – Деян Петров от проекта „Music Elevator”, Васил Хаджигрудев – създател на платформата „Ден Авангард“, чието шесто издание е ден след предаването (на 13 април), и Иван Шопов, който е част от журито на един съвсем нов конкурс за млади групи (а ще използваме повода, за да си поговорим и за албума на формацията му „Тригайда“, който тъкмо излезе).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
На втория концерт от фестивала „Интьоне“ в Дийрсбах миналия август дъждът продължава да вали, а публиката продължава да не си тръгва. Причината е повече от основателна. На сцената е една легенда и по-точно – епоха – в джаза, пианистът Кърк Лайтси, който наскоро навърши 84. Той е в центъра на международния квартет, събран специално за случая. Австрийската му част се състои от басиста Волфрам Дершмит и барабаниста Душан Новаков; има и гост - Клеменс Залезни на саксофон, както и женски вокал - Ага Зарян, първият полски музикант, подписал договор с една от най-важните за развитието на джаза звукозаписни фирми, Блу ноут.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47