Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 13 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Герой в това предаване е Христо Иванов от радомирското село Егълница, по-известен с прозвището Ашламинатора. Христо наследява от баща си умението да ашладисва и усъвършенства уменията си за присаждане на плодни дръвчета, помагайки на приятели. Преди три години той започва да организира обучения из цяла България. Мести се в Егълница със съпругата си преди девет години и оттогава семейството се умножава. Умножават се и плодните дръвчета в двора му. Следващото обучение на Христо Ашламинатора ще бъде в Берковско, а основната цел на тези мероприятия е да бъдат върнати знанията за плодните дръвчета и уменията да ги облагородим.  

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Темпераментно аржентинско танго в изпълнение на дуото Густаво Токер – Хуан Добал и „Секстето Милонгеро”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Явор Куманов, Нели Андреева, Кайчо Каменов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тинтява“, по българска легенда

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Пипи дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В деня, в който се навършват 115 години от рождението на британския поет, белетрист и драматург Самюел Бекет – към спомена за твореца ще ви върне запис от Златния фонд на БНР – част от българска постановка на шедьовъра му „В очакване на Годо“.
• Корпоративната социална отговорност по време на криза и на пандемия – има ли ги добрите примери, къде ги откриваме? В какво се изразяват грижата и отговорността към служителите, към околната среда и към обществото в кризисни ситуации като сегашната? – коментар на Левон Хампарцумян от Българския форум на бизнес лидерите и на Зорница Русинова от Икономическия и социален съвет.
• Главен герой: член-кореспондент проф. Константин Хаджииванов – доскорошен заместник-председател на БАН, един от българските учени, включени в класацията за най-добри учени в света на Станфордския университет.
• Минути на редактора: На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри подписаното споразумение между България и Евросъюза, което направи възможно членството на нашата страна в ЕС. Справиха ли се българите през годините с предизвикателството „Европа“? Коментар на Владимир Йончев, журналист - международник.
• Отворената наука и споделеното знание – продължава ли дебатът за степента, до която научната информация трябва да се споделя? – събеседник: проф. Венелин Терзиев
• Какво е международното разбиране за същността, таксономията политиките за прилагане на идеята за отворена наука и дали тя е приложима при българските условия? – събеседник проф. Андрей Захариев.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Елка Няголова представя новата си стихосбирка „Парапет за душата“.
• Премиера на „Панаир на суетата“ - благоевградският драматичен театър на сцената на театър „Азарян“.
• Открива се изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“ (13 април - 13 юни) в Софийска градска художествена галерия.
• Излезе от печат книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ от историческата колекция „Габрово – живият град“. Разговор с автора Момчил Цонев.
• Младият музиковед Калина Томова разработи нова клавирна транскрипция на „Първа българска симфония“ от Никола Атанасов.
• Румънският художник Корнелиу Баба с изложба в Националната художествена галерия
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Една година Кабинет.бг – как он-лайн психотерапевтичната помощ разшири обхвата си и през какви етапи преминаха деца и възрастни. Разговор с Цветелина Йосифова, психотерапевт и създател на платформата.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
В цикъла „Радио – любов моя“ продължава пътешествието зад кулисите на радиомагията – звукооператорът Константин Драмалиев ще разкаже за своята работа в звукозаписния процес на музикалните произведения.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Клер Борели – една французойка в България
За срещата на „външния“ човек с културата, езика, хората в страната ни. За преподавателската работа и писането на книги за деца.
• Езикови справки по радиото“
• Игрословица
• Всичко за образованието – STEM – STEAM – STEALM или на какво искаме да научим децата си? – разговор с д-р Марияна Филипова от Stealm Academy

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„Непобедените музи. Българското изкуство между двете световни войни“
Цикълът от четири епизода обхваща културното преобразяване на България в периода между двете световни войни.
Всеки от четирите епизода на цикъла е фокусиран върху конкретни области на изкуството в страната: изобразителното изкуство, литература, архитектура, театър. Те са представени със спецификата им, европейския контекст и естетическите полемики оказали влияние в развитието им.
Епизод 2: „Канон и неприсъствие в българската литература“
В епизод 2 „Канон и неприсъствие в българската литература“ доц. Йордан Ефтимов, преподавател по теория на литературата в Нов български университет и проф. Милена Кирова, литературен критик и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ минават границите на канона и разказват българската литература между двете световни войни от „премълчания“ ъгъл на присъствието и неприсъствието на българските автори в периода.
В този епизод е разказана и историята на тези, за които се знае съвсем малко. Ще научите как една писателка за първи път поставя въпроса за личното пространство на жената и мястото ѝ в мъжкия свят на изказа с думи. Опроверган е и митът, че жените творци тогава предпочитат да пишат само поезия.
Ще чуете и интерпретации за творчеството на утвърдени български поети в контекста на българската и европейската литература.
Автентични и с историческа ценност са запазените от Златния фонд на БНР гласове на Блага Димитрова и Елисавета Багряна, които споделят мислите си за времената, в които са живели. Ще разберете и защо според Петър Увалиев: Периодизацията е склонност на джуджета, които искат да режат исполините по собствената си мярка.

от 17.00 до 18.00 часа
Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на песните, които участват в класацията за месец април

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Честит юбилей на Йосиф Радионов!

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Някой ги разрежда тези рози“, разказ от Маркес

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Новите онлайн инициативи – креативни и полезни
Младият и талантлив преводач от китайски език Стефан Русинов ще ни разкаже за своите онлайн начинания – първият подкаст за преводачи в България, наречен „Бележка под линия“ и сайта за съвременна китайска литература „Китай на търкалета“.
• А сега внимавайте: новият късометражен албум на живата легенда от „Бийтълс“ – Ринго Стар.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Музика от 17 век във Виенския двор с изпълнения на ансамбъл „Арс Антиква Австрия“. Звукозаписи на певицата Нора Джонс – дуети с Уили Нелсън, Райън Адамс, Хърби Хенкок и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47