Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 13 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Герой в това предаване е Христо Иванов от радомирското село Егълница, по-известен с прозвището Ашламинатора. Христо наследява от баща си умението да ашладисва и усъвършенства уменията си за присаждане на плодни дръвчета, помагайки на приятели. Преди три години той започва да организира обучения из цяла България. Мести се в Егълница със съпругата си преди девет години и оттогава семейството се умножава. Умножават се и плодните дръвчета в двора му. Следващото обучение на Христо Ашламинатора ще бъде в Берковско, а основната цел на тези мероприятия е да бъдат върнати знанията за плодните дръвчета и уменията да ги облагородим.  

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Темпераментно аржентинско танго в изпълнение на дуото Густаво Токер – Хуан Добал и „Секстето Милонгеро”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Явор Куманов, Нели Андреева, Кайчо Каменов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тинтява“, по българска легенда

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Пипи дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В деня, в който се навършват 115 години от рождението на британския поет, белетрист и драматург Самюел Бекет – към спомена за твореца ще ви върне запис от Златния фонд на БНР – част от българска постановка на шедьовъра му „В очакване на Годо“.
• Корпоративната социална отговорност по време на криза и на пандемия – има ли ги добрите примери, къде ги откриваме? В какво се изразяват грижата и отговорността към служителите, към околната среда и към обществото в кризисни ситуации като сегашната? – коментар на Левон Хампарцумян от Българския форум на бизнес лидерите и на Зорница Русинова от Икономическия и социален съвет.
• Главен герой: член-кореспондент проф. Константин Хаджииванов – доскорошен заместник-председател на БАН, един от българските учени, включени в класацията за най-добри учени в света на Станфордския университет.
• Минути на редактора: На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри подписаното споразумение между България и Евросъюза, което направи възможно членството на нашата страна в ЕС. Справиха ли се българите през годините с предизвикателството „Европа“? Коментар на Владимир Йончев, журналист - международник.
• Отворената наука и споделеното знание – продължава ли дебатът за степента, до която научната информация трябва да се споделя? – събеседник: проф. Венелин Терзиев
• Какво е международното разбиране за същността, таксономията политиките за прилагане на идеята за отворена наука и дали тя е приложима при българските условия? – събеседник проф. Андрей Захариев.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Елка Няголова представя новата си стихосбирка „Парапет за душата“.
• Премиера на „Панаир на суетата“ - благоевградският драматичен театър на сцената на театър „Азарян“.
• Открива се изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“ (13 април - 13 юни) в Софийска градска художествена галерия.
• Излезе от печат книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ от историческата колекция „Габрово – живият град“. Разговор с автора Момчил Цонев.
• Младият музиковед Калина Томова разработи нова клавирна транскрипция на „Първа българска симфония“ от Никола Атанасов.
• Румънският художник Корнелиу Баба с изложба в Националната художествена галерия
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Една година Кабинет.бг – как он-лайн психотерапевтичната помощ разшири обхвата си и през какви етапи преминаха деца и възрастни. Разговор с Цветелина Йосифова, психотерапевт и създател на платформата.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
В цикъла „Радио – любов моя“ продължава пътешествието зад кулисите на радиомагията – звукооператорът Константин Драмалиев ще разкаже за своята работа в звукозаписния процес на музикалните произведения.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Клер Борели – една французойка в България
За срещата на „външния“ човек с културата, езика, хората в страната ни. За преподавателската работа и писането на книги за деца.
• Езикови справки по радиото“
• Игрословица
• Всичко за образованието – STEM – STEAM – STEALM или на какво искаме да научим децата си? – разговор с д-р Марияна Филипова от Stealm Academy

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„Непобедените музи. Българското изкуство между двете световни войни“
Цикълът от четири епизода обхваща културното преобразяване на България в периода между двете световни войни.
Всеки от четирите епизода на цикъла е фокусиран върху конкретни области на изкуството в страната: изобразителното изкуство, литература, архитектура, театър. Те са представени със спецификата им, европейския контекст и естетическите полемики оказали влияние в развитието им.
Епизод 2: „Канон и неприсъствие в българската литература“
В епизод 2 „Канон и неприсъствие в българската литература“ доц. Йордан Ефтимов, преподавател по теория на литературата в Нов български университет и проф. Милена Кирова, литературен критик и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ минават границите на канона и разказват българската литература между двете световни войни от „премълчания“ ъгъл на присъствието и неприсъствието на българските автори в периода.
В този епизод е разказана и историята на тези, за които се знае съвсем малко. Ще научите как една писателка за първи път поставя въпроса за личното пространство на жената и мястото ѝ в мъжкия свят на изказа с думи. Опроверган е и митът, че жените творци тогава предпочитат да пишат само поезия.
Ще чуете и интерпретации за творчеството на утвърдени български поети в контекста на българската и европейската литература.
Автентични и с историческа ценност са запазените от Златния фонд на БНР гласове на Блага Димитрова и Елисавета Багряна, които споделят мислите си за времената, в които са живели. Ще разберете и защо според Петър Увалиев: Периодизацията е склонност на джуджета, които искат да режат исполините по собствената си мярка.

от 17.00 до 18.00 часа
Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на песните, които участват в класацията за месец април

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Честит юбилей на Йосиф Радионов!

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Някой ги разрежда тези рози“, разказ от Маркес

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Новите онлайн инициативи – креативни и полезни
Младият и талантлив преводач от китайски език Стефан Русинов ще ни разкаже за своите онлайн начинания – първият подкаст за преводачи в България, наречен „Бележка под линия“ и сайта за съвременна китайска литература „Китай на търкалета“.
• А сега внимавайте: новият късометражен албум на живата легенда от „Бийтълс“ – Ринго Стар.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Музика от 17 век във Виенския двор с изпълнения на ансамбъл „Арс Антиква Австрия“. Звукозаписи на певицата Нора Джонс – дуети с Уили Нелсън, Райън Адамс, Хърби Хенкок и др.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 10 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал на Лукас Генюшас – пиано, запис от фестивала на Френското радио в Монпелие. В програмата: творби от Фридерик Шопен и Леонид Десятников. от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… Гостуваме на село Песнопой, което..

публикувано на 09.05.21 в 07:50

Неделя, 9 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Напразните усилия на любовта“ от Уилям Шекспир   от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на оркестър „Бриз“, ФА „Тунджа“, отец Андон и..

публикувано на 08.05.21 в 08:25

Събота, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Блус и съдърн рок. • „Кид Рок“ – „Sweet Southern Sugar“ 2017 г. • „Линърд  Скинърд“ – „All Time Greatest Hits“ • „Зи Зи Топ“ – „Mescalero“ 2003 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 07.05.21 в 16:12

Петък, 7 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Мерлин Арно за Великденския остров • Невяна Троянска за Занзибар през дъждовния сезон • Магдалена Гигова за Манила, Филипините от..

публикувано на 06.05.21 в 09:05

Четвъртък, 6 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: За географията на библейската археология – за постулатите на вярата, но и за науката. Къде ни води тази наука и какви истории разказва от западното..

публикувано на 05.05.21 в 13:11