Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Проф. Йосиф Радионов
Снимка: radiovelikotarnovo.com

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази година отбеляза своя 70-годишен юбилей. Именно на тази годишнина, както и на някои от най-интересните моменти от житейския и творчески път на проф. Радионов е посветено изданието на предаването „Студио „Музика“.

Зорница и Йосиф РадионовиРоден през 1951 г. в София, Йосиф Радионов започва да учи цигулка от ранна детска възраст, а негови първи учители са личности като Вера Вазова – авторитетен детски музикален педагог и племенница на патриарха на българската литература Иван Вазов, Тодор Съмналиев – концертмайстор тогава в Софийската филхармония и цигулковият педагог Анна Иванова. Въпреки че не е ученик в музикалното училище, музикалният талант на Йосиф Радионов е забелязан от композитора Тодор Попов, който го включва в сформирания от него младежки струнен квартет, както и в малък ученически оркестър. Това, както и индивидуалните занимания, развиват у младия музикант не само любовта към високите образци на световната и българска музикална класика, но и чисто техническите му изпълнителски умения и през 1969 г. Радионов е приет на едно от челните места в Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“), където учи най-напред при Леон Суружон, а след това се дипломира в класа на един от доайените на българската цигулкова школа проф. Владимир Аврамов. По това време идва и първият му голям успех на конкурсния подиум – Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия през 1972 г. През 1981 г. Йосиф Радионов е удостоен от Унгарския културен институт с медал „100 години Бела Барток“, а през 1975 г. заедно с цигуларя Ангел Станков сформират едно от най-популярните и успешни български цигулкови дуа, известно като дуото „Станков-Радионов, което става лауреат през 1993 г. на Първия международен конкурс за камерна музика в Осака (Япония). Двамата виртуози осъществяват и много записи за български и чужди музикални медии и студия. Записват  творби от световната и българска класика, както и произведения от съвременни автори, някои от които създадени специално за тях.

Като концертиращ артист-инструменталист Йосиф Радионов е бил солист на всички български камерни и симфонични оркестри, както и на именити състави като I Solisti Veneti – Италия; Händel-Festspiele Halle, Германия; Операта в Ница, Франция; Gewandhaus – Лайпциг; Московска консерватория; Suntory Hall – Токио; Филхармония на Чикаго, САЩ; Национален оркестър – Колумбия и много други, а като оркестров музикант той е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 1992 г.

Повече от четири десетилетия, от 1975 г. – Йосиф Радионов неизменно работи и в областта на музикалната педагогика, а много от неговите възпитаници днес са успешно реализирани музиканти у нас и в чужбина, както и носители на национални и международни отличия.


Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф РадионовОсвен увлекателния разказ на проф. Радионов за своя житейски и професионален път, свои спомени за съвместното им сътрудничество споделя и неговия приятел и дългогодишен сценичен партньор проф. Ангел Станков.

Своите благопожелания към любимия си учител изразяват и неговите студенти Мирослав Чакърян – концертмайстор на филхармонията в Йоханесбург (ЮАР), Иван Пенчев – примариус на „Кварто квартет“ и Йоана Каменарска – концертмайстор и преподавател във Висшето училище в Хамбург (Германия).

В предаването звучи и блестящо изпълнена музика от Антонио Вивалди, Джовани Батиста Виоти, Жул Масне, Пабло Сарасате, Бела Барток, Марин Големинов, Петър Христосков, Парашкев Хаджиев, Стефан Икономов и Михаил Пеков.


Нека споделим заедно този музикален празник на вълните на националната програма „Христо Ботев“ във вторник – 13 април от 19.30 ч. в предаването „Студио „Музика“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30