Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 14 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из архивите на Еврорадио - концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано, от 27 юни 2013. С участието на Марта Аргерич (пиано), Дора Шварцберг (цигулка), Джинг Жао (виолончело) и други. В програмата: П. И. Чайковски – Клавирно трио в ла минор, опус 50; творби на Стравински и Прокофиев.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Албания. Сред изпълнителите: Лилиана Чаволи, дуетът „Саз’Исо“, „3 Мустафас 3“, Мая Аличкай и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Тодор Кожухаров, Румяна Филкова, Румен Родопски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Червеното лисиче“ от Доналд Бисет

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Пипи дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Община Котел представя „Живот в служба на народа“ – с участието на Валерия Велева, Стефан Щерев, Йордан Куманов, проф. Николай Овчаров.
• Личността на Георги Стойков Раковски и ролята на лидерите и героите в световния ред и движение.
Ще бъде ли обявен 14 април за Ден на Раковски, доколко съвременна е личността му, кой е дипломатът Раковски, как се създава държавност преди държавата и какво показват събитията, посветени на годишнината от рождението му – коментар на проф. Кирил Топалов, председател на Националната асоциация „Георги С. Раковски“.
Поемата „Горски пътник“ – оригинал и смисъл – с д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека на БАН.
• Главен герой: Георги Димов, дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин – за дипломацията като път за мир, наследство и благоденствие в свят, обхванат от кризи, войни и пандемия.
• Минути на редактора: Как принц Филип промени британската монархия и какво е бъдещето на монархията – разговор с журналиста Антоанета Маркова.
• Covid-19 – кръвта и имунитета – тромбози и тромбоцитопения след прекарана инфекция и след ваксинация. Интервю с проф. д-р Фани Мартинова, специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология.
• Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021-2025) – интервю с проф. д-р Красимир Антонов, хепатолог и председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Б.Т.Р. представят нова песен;
• Група KASHMIR с песен за ценните мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на живота;
• Мариета Петракиева записа песен по музика и аранжимент на Краси Гюлмезов;
• Мишел Мона - момичето с нежен глас и неповторимо присъствие, дебютира на музикалната сцена с авторска песен с модерно звучене;
• Кристиян Янкулов със „Спомен за нея“ – песен, написана преди година за конкурса на БНР „Пролет“, която едва сега има своята премиера;
• Разговор с Боян Бояджиев за SIMC – Sofia International Music Conference, първата по рода си музикална конференция за България, чиято идея е да бъде шоукейс (показно) за български музикални артисти пред международни делегати от музикалния бизнес;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Образование чрез изкуство: деца създават филми на историческа тематика. Разговор с Нели Керемидчиева, основател на сдружение „Общност за демократично образование“ и режисьора и художник Иван Николов преди премиерата на филма „Хан Тервел“ заснет от деца в Дома на киното.
• „На повърхността“: експерименти с керамичните глазури на Милан Пекарж в Чешкия център в София. Среща с международно признатия чешки дизайнер на керамика и преподавател във Висшия институт за приложни изкуства в Прага
• 100 години Варненски театър: актьорът Станислав Кондов
• Как да създадем своята фото-книга?: публиката гласува за най-добрия проект в конкурса „DIY Photo-Book“ на галерия „Синтезис“. Разговор с фотографа Надежда Павлова, член на журито на конкурса.
• Обща изложба на скромните български домакини Ягуда Петрова, Гудрун Гамиет и Еслица Попова в галерия „Аросита“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
200 години от рождението на Георги Раковски
Темата на месечния брой на сп. „Култура“ както винаги е тема и във „Време и половина“
Разговор с главния редактор, Тони Николов

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредицата „Жените композиторки“: Аманда Майер

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Предаването е посветено на Георги Раковски – 200 години от рождението му.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Не подценявайте шута
II тема: Лудият на краля, Арлекино, клоун, скомрах
Когато става дума за толкова изменчив и изплъзващ се образ като шута, подценяването и надценяването му са еднакво възможни. Търсенето на истинни свидетелства за съществуването и действителната функция на придворния шут се оказва начинание, достойно за пространно изследване. Убедителните разкази за прочути шутове, които грабват въображението ни, обикновено отвеждат до художествено произведение, създадено много след времето на описваните събития и личности. Освен това, нескромно и нереалистично би било да се нагърбим с издирването на историческата истина по тема, засега останала извън интереса на родната наука. И все пак изкушението е голямо. Този път продължаваме с една неоспорима страна от многоликия образ на шута – артистичните изяви, маската, превъплъщението в роля – това, което го сродява с театралното съсловие.
Философът проф. Георги Каприев подчертава една характеристика на персонажа, шумна и гротескна, но обслужваща обществения и религиозния мир – шутът като крал на карнавала или „персонализиран“ карнавал в двора на владетеля.
Във френската традиция думите, с които се назовава шутът, са буфон – от италианското буфоне, от буфа – шега, и фу – луд, le fou du roi – лудият на краля, кралският шут. С помощта на проф. Стоян Атанасов, изтъкнат познавач на старата френска литература, присъстваме на една знаменита среща на полето на художественото слово между шута и Рицаря на печалния образ.
Комедия дел арте се ражда през 16 век в Италия, но става популярна и в други държави, най-вече във Франция. Отличително за жанра е, че героите са постоянни и представляват определени типажи. Облечени са в характерни костюми и носят маски. Веднага разпознаваме Арлекино – по дрехата, съшита от разноцветни ромбове – досущ като шута в популярните му изображения. Какви представления изнасят трупите по градските площади или в нечий гостоприемен двор, разказва Велемир Велев, професор в НАТФИЗ.
Ако се върнем към нашите земи, погледнем също към Византийските градове и дворци и към Русия, ще видим от средните векове и нататък да шестват скомрахите или скоморохите (в руски вариант). Какви са били тези странстващи артисти, с какво са забавлявали народа и велможите можем да съдим по някои текстове, които по правило порицават скверната им дейност, продължава доц. Илияна Чекова, преподавателка по стара руска литература в СУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Пролетни гласове – пиеси посветени на пролетта и птиците от Йохан Щраус, Рейф Воън Уилямс, Майкъл Хед, Хенри Бишъп, Георг Фридрих Хендел в изпълнение на Дарина Такова, Катлин Батл и Жан-Пиер Рампал, Хилари Хан.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Латинотанци от Куба – ча-ча, кубинско болеро, сон, румба и мамбо, както и качествени местни интерпретации на самба, туист и пасо добле. Сред изпълнителите – „Трио де Санта Крус“, дуетът Хосе Конде и Ола Фреска, легендарният „Нико Мембиела оркестра“, Лукресия, виртуозният тромпетист Юлиески Гонзалес, „Оркестра Типика Кубана“ и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• 90 години от рождението на литовския композитор Витаутас Баркаускас. Повод за размисли доколко познаваме музиката от неговото поколение съветски/постсъветски композитори, сред чиито представители са Шнитке, Пярт, Канчели, Шчедрин. Гост в студиото - композиторът Велислав Заимов и телефонно интервю с диригента Иван Стоянов.
• Новини от ансамбъл „Модерн“
• Музика от испанския Ренесанс

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Светлината е като вода" - разказ от Маркес

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Творчество и представяне между две вълни на пандемията:
• „Music Elevator: Конкурсът“ – инициатива за даване на шанс на непознати и нови групи и артисти в условия на пандемия (с участници в журито Петър Димитров, създателя на фестивала „А to Jazz”, Иван Шопов и още една мистериозна личност – вече от областта на музикалната журналистика) – разговор с Деян Петров от екипа на проекта;
• Създателят на фестивала „Радар“ (Варна) Димитър Бодуров и неговият брат тромпетистът Нейко Бодуров за следващия етап от създаването на тяхната „интерактивната джаз-опера“ „Рефлектор“ с лични истории на хора от пандемичната година – събиране на истории този уикенд в центъра на София и Варна;
• Първи плахи стъпки за джаз концерти на живо – разговор с барабаниста Стефан Горанов, който в събота ще представи на живо програмата на квартета си „Goraswing”

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Избрани песни от хоровото творчество на композитора проф. Александър Текелиев, представени с участието на автора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20