Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Хосе Кура
Снимка: Държавна опера Пловдив

Камен ЧаневСъвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени.

Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от най-емблематичните си образи, ще бъде концертно представена операта „Манон Леско“ на Пучини. В този спектакъл трябваше да участва и самият Камен Чанев, който винаги е казвал, че партията на кавалер Де Грийо е сред любимите му.

На 17 април в Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде събитието. Поради големия интерес от ръководството на театъра решиха да отворят за публика и генералната репетиция, която ще бъде на 15 април.

За да подготви постановката в Пловдив, пристигна Хосе Кура, когото почитателите на операта гледаха в постановката на операта „Отело“ на Верди на Античния театър през 2019 г. Дездемона в този спектакъл беше Таня Иванова. Сега тя ще направи дебюта си като Манон. Аржентинският тенор е започнал кариерата си като диригент.

„Познавах Камен Чанев, като човек. Той ми е казвал, че иска да изпее „Отело“... Радвам се, че успя да направи своя Отело, въпреки че скоро след това ни напусна“, каза Хосе Кура.

„На моите години – 25, а всъщност 58, мога да си позволя да пея само на места, в които имам емоционална връзка с хората“ – продължи той и разказа колко магично място е Пловдив и дори се пошегува, че където и да копнеш в Пловдив, сигурно ще намериш римляни, които ядат спагети.

В звуковия файл чуйте какво сподели той. Записът е на Екатерина Костова от Радио Пловдив.

Хосе Кура потвърди и принципната си готовност да постави като режисьор операта „Манон Леско“ в програмата на Opera Open 2022 на Античния театър.

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура е поредното събитие от цикъла „Световни артисти“ на Opera Open 2021, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Хосе Кура (вляво) и Лучано Ди Мартино
В проекта се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Преди години Леонардо Каими е присъствал на спектакъл на Камен Чанев на „Манон Леско“ във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения. В концертното изпълнение на „Манон Леско“ участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова-Иса, Борис Кучков и др. За жалост хоровите сцени ще бъдат съкратени заради епидемичните ограничения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30