Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медиацията и невербалната комуникация

| обновено на 16.04.21 в 12:46
д-р Десислава Каменова, адвокат
Снимка: личен архив

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат, е посветена на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда. 

Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при това с възможно най-малко разходи на време, средства и енергия. Д-р Каменова е използвала научни източници, плод на 40-годишна научна работа в САЩ. Реферираната литература е нова за България. Изданието би било полезна основа и база за повече дебати по различни теми в сферата на медиацията.

"Комуникативният акт представлява единство на вербалните и невербалните знаци и сигнали, които заедно представляват автентично човешко общуване. Невербалната комуникация е цялата информация, която излъчва човек и която стои извън звуците, имащи символно значение и наречено "говорим език". Според Олдъс Хъксли хората са се специализирали в разчитането на символите на езика и недотам задълбочено и исторически е останала недостатъчно развита способността да разпознаваме и разчитаме символите на невербалното в поведението на хората. Цялото Средновековие е било насочено в обучение на вербалната комуникация на ниво символи, което до голяма степен е застъпено и в по-новото време. Той говори за “невербално образование”, което на първо място ще развие по-добре възприятията като цяло на човека. Пред нас стои предизвикателството да намерим методи, посредством които да обучим по-добре хората да разчитат символите на невербалното поведение в другите", пише д-р Каменова.

Д-р Десислава Каменова поздрави своите колеги по повод Деня на Българската конституция и разказа повече в предаването "Законът и Темида" за книгата "Медиацията и невербалната комуникация":

"Правейки медиация, практиката ни изправя пред много дилеми – как да реагираме, как да действаме. На български няма много литература по темите медиация и невербална комуникация. 

Един медиатор трябва да има много качества – умението да слуша активно, с емпатия; да задава добри въпроси по правилния начин, да бъде спокоен и търпелив и широко скроен като човек, защото процедурата по медиация е неформална процедура

Всички ние, като медиатори, трябва да имаме отворен ум – за различните мнения, за различните хора и съответно за различните емоции, качества, без които медиаторът не би се справил."

Чуйте повече в звуковия файл.

Десислава Каменова е родена във Видин и е завършила Видинската математическа гимназия. "Медиацията и невербалната комуникация" е втората ѝ книга, която е един от първите учебници по медиация, публикуван в България. Д-р Каменова има непрекъсната 20-годишна практика като адвокат, пише къси разкази, има няколко международни специализации и защитена дисертация в областта на невербалната комуникация. Книгата е предназначена за по-широк кръг читатели, защото конфликтите съпътстват всяка човешка дейност и справянето с тях е необходимо социално умение на всеки съвременен човек. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58