Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Киряков:

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка?

Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков:

Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на протеста. Това е най-важната новина, която трябва да се отбележи. Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република.

Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател."

Ива Митева-РупчеваОставката на Борисов

“Това е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор – лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции – или разделя, или съединява власти.“

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване – европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение – парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат.“

Сравнимо ли е поведението на Борисов с това на Иван Костов

“Все пак Костов уважаваше институциите – ходеше на изслушванията в парламента, позволяваше на парламентарната група да взема решения, не се ровеше постоянно в законодателните инициативи на парламента. Имаше уважение към институционалната рамка на страната.

Днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по конституция.“

Христо ИвановСледващите месеци

“Имаше конституционни механизми, което също е добре. Виждате важността на основния закон в страната. Има механизми, които определят как ще се случва преходът от една власт към друга – от един Министерски съвет към друг.

Този Министерски съвет в оставка изпълнява функциите си до избора на нов Министерски съвет, до неговото заклеване. Който, гледайки конфигурацията в парламента, е възможно да се конституира и е много вероятно да бъде с много кратък мандат, защото целите, поставени вчера от отделните партии, са по-скоро конюнктурни, краткосрочни и насочени само към техните избиратели. Възможно е да има някакъв разрив в дългосрочен план, по-дългосрочни политики, свързани с управлението на страната.“

Тошко ЙордановПопулизъм

“Видяхме, че популизмът е единствено и само в рамките на предизборната кампания. Има някаква форма на популизъм, разбира се, в това искане на Демократична България например за махане на спецсъдилищата, за махане на главния прокурор, за преместване на прокуратурата в изпълнителната власт и някаква форма на избор от Народното събрание. Това са умерени популизми, които са провокирани от настроенията сред техните гласоподаватели. И сред самите политики, набелязващи тези цели. 

Виждаме обаче и връщане към нормалността от “Има такъв народ“, специално Тошко Йорданов вчера каза, че не е назрял моментът за мажоритарната система, която те предложиха с техния референдум преди пет години. Отговорността възпира тези хора от краен популизъм.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хр.Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците

В състояние ли сме да обявим културна независимост на България и какво точно означава това? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Недкова. “Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е изключително важна, защото според мен все още не сме си дали сметка какво..

публикувано на 22.09.21 в 11:02

Доц. Алексей Пампоров: Да бъдем свободни за нещо, а не от нещо

В деня на  Независимостта на България, 113 г по-късно, си задаваме въпроса доколко независимостта е общочовешка ценност, която има различни измерения. Има ли свобода и независимост днес? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Алексей Пампоров от БАН. “Несъмнено днес сме много по-свободни,..

публикувано на 22.09.21 в 10:02

България чества 113 години независимост

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. Отхвърлянето на..

публикувано на 22.09.21 в 08:38