Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 18 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Албена Вескова, Даниел Спасов, Силвия Димитрова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Преди десет години на програмиста Георги Маджаров му хрумва да си направи биоферма. Първоначалните идеи за отглеждане на животни отстъпват пред отглеждането на зеленчуци и подправки. Фермата на Георги се намира в пазарджишкото село Алеко Константиново и в нея се отглеждат и ягоди, а сред близките цели на Георги е да направи овощна градина. Преди три години той се отказва от професията си и се посвещава само на биофермерството. За целта той дори завършва магистратура Биоземеделие в Аграрния университет в Пловдив.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Как да си направим висяща стая, обърната наопаки
• Защо е важно да имаме приятели – разговор с децата Виктория Петрова и Мариела Гаджева
• Музикалната рубрика „От соул до рокендрол“ – Тома Спространов представя деца-звезди – Хилда Казасян
• Анонс на детските предавания

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
• Жената, светостта, поста и молитвата в Църквата.
Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости. Как чрез вярата си да преодоляваме своите слабости? Заедно с богословите д-р Жасмина Донкова и Ваня Станчева ще разговаряме за жената в Църквата, за светостта, за поста и молитвата, в чийто център следва да е Христос, а не нашите личностни амбиции за съвършенство във вярата.
• Новини от християнския свят.
• Християнска поезия: стихотворението „Молитва“ от Елисавета Багряна в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Ден преди началото на Страстната седмица поредната тема на предаването е вяра.
Като основни полета в разговора се очертават: личната необходимост от вяра, пътищата за достигането до нея, проявленията на християнството в съвременния свят, вяра и суеверия, литература и вяра, национална идентичност и вяра през 19 и 20 век, вярата и нейните битови проявления.
Гости: писателката Теодора Димова, д-р Владимир Игнатов, литературовед и преподавател, и психологът Андрей Ганев.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• Представяне премиерно новите записи на странджанския певец Лазар Налбантов с ОНМ на БНР.
• Фолклорни следи: разговор с певицата Еличка Кръстанова
• Музикантско семейство в блиц-интервюто са Светла Караджова и Йордан Стефанов.
• Кулинарен календар: вкусна рецепта разказва видинчанката Диана Кирилова.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• В първия час на предаването – руска музика.
Николай Лугански с пиеси на Рахманинов и Прокофиев – запис от архивите на фестивала във Вербие.
Фрагменти от концерта, с който на 14 януари в разгара на поредната вълна от пандемията Московският синодален хор е отбелязал своята 300-годишнина. Събитието открива Коледния фестивал на православната музика в Москва, който се е състоял от 14 до 24 януари 2021. Програмата е предложена от московското радио „Орфей“ за Специалния музикален ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово. Денят се проведе на живо на 28 март – католическата Цветница тази година, а програма „Христо Ботев“ излъчва някои от  концертите в седмицата преди православния Великден.
• Във втория час – Залцбург от лятото на 2020. По ирония на съдбата един от най-прочутите и престижни летни фестивали в света трябваше да отбележи грандиозен юбилей – точно 100 години от основаването си, в условията на пандемия. Задължителни маски, билети срещу паспорт, шахматно разположение на публиката в залата, строга социална дистанция. Това предложи на гостите си юбилейното издание на Залцбургския фестивал вместо познатите тълпи елегантно облечени меломани, аристократи и зяпачи, дългите антракти с шампанско под открито небе, прегръдките, възклицанията и обмяната на впечатления. Фестивалът бе и по-кратък – вместо на 18 юли започна на 1 август, а финалът бе на 30 август. Въпреки всичко, в програмата останаха повечето рецитали с участието на големи звезди, но за съжаление малко от тях бяха предоставени на Еврорадио. Представяме рецитал от 28 август на „младия лъв“ Даниил Трифонов – един от най-ярките и успешни съвременни представители на руската клавирна школа и фрагменти от концерт на Камерата Залцбург, състоял се в последния ден на фестивала – 30 август. Манфред Хонек е дирижирал състава, в програмата – Моцарт, Рихард Щраус и Арво Пярт,

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Женска клетка“ от Ина Божидарова

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни стихове от Гриша Трифонов, адвокат Димитър Вълчев, Пийт Хем, Брус Хорнсби, Пол Уилиамс, Майкъл Болтън, Доналд Фейгън, Том Евънс, Бил Чемплин, Гай Флечър и Пол Макартни

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Ирина Баткова, арт консултант, за курирането на изложби в Русия и Турция и как се работи със световни творци.
• Магдалена Гигова за редките маймуни Червен Колобус.
• Наталия Бояджиева за Норвегия.

от 19.30 до 20.30 часа
Фотофабрика
Има много определения за фотографията. Освен че тя е светлинна картина, документизкуство и памет… тя е и нашето резервно око към видимото и невидимото. Фотографите слязоха под водата и се качиха над облаците. Някои от тях – тези, които проправят и днес път към красиви, невиждани и изкусителни места, разказват своите истории в предаването ФотоФабрика – факт и фикция.
Това са Владо Донков – приключенец, полярник и експериментатор на човешката издръжливост при екстремни условия, Димитър Караниколов – архитект, повелител на дроновете, мечтател и естетически провокатор, и Веселин Атанасов – фотограф на годината в 11-ото издание на най-мащабния фотоконкурс в света Сони Уърлд Фотографи 2018.
От Аерофотографията, която снима земната повърхност от висока въздушна позиция, през полярните пътешествия и разходките в родния Балкан – това са част от преживяванията на тримата, които са успели да заснемат Земята – от най-невероятни гледни точки.
За тях и за безпилотните летателни апарати и „крадливите“ дронове… ще стане дума в предаването.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Свири Йехуди Менухин
В неделната вечер във фокуса на вниманието този път е Йехуди Менухин – един от най-харизматичните цигулари на ХХ век. Ще си припомним запис от концерт с историческа стойност състоял се през 1947 година. Менухин е солист на Берлинската филхармония, а на диригентския пулт е Вилхелм Фуртвенглер. Свирят гениалния концерт на Бетовен. А също изявите на цигулковия виртуоз от ранните години, когато негов незаменим партньор е сестра му пианистката Хефзиба Менухин. Музиката е от Джордже Енеску и Йоханес Брамс. Ценителите ще се насладят на майсторството на Йехуди Менухин и Глен Гулд в запис от 1965 година на Четвърта соната за цигулка и пиано от Й. С. Бах.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30