Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 20 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Конкурс за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2021

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Преди десет години на програмиста Георги Маджаров му хрумва да си направи биоферма. Първоначалните идеи за отглеждане на животни отстъпват пред отглеждането на зеленчуци и подправки. Фермата на Георги се намира в пазарджишкото село Алеко Константиново и в нея се отглеждат и ягоди, а сред близките цели на Георги е да направи овощна градина. Преди три години той се отказва от професията си и се посвещава само на биофермерството. За целта той дори завършва магистратура Биоземеделие в Аграрния университет в Пловдив.   

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Испания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на квартет „Юдит“, Лазар Налбантов, Петя Панева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Кенгуруто“ от Ръдиард Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Гаврош“ от Виктор Юго

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Отбелязваме 145 години от началото на Априлското въстание. Коментар от Кунка Неделева, дир. дирекция „Музеи“ в община Копривщица – за спомените от героичното минало в града на „първата пушка“ и за чара на Копривщица днес като привлекателно място за много посетители.
• Кръговата икономика като инструмент за бързо възстановяване на страната ни – какво представлява, кои са основните идеи в новия план за действие за кръговата икономика, къде сме ние по отношение на развитието и, какви възможности предоставя кръговата икономика за общините и по какъв начин може да бъде изградено партньорството между тях и бизнеса? Събеседници: представител на Националното сдружение на общините в България, Николай Михайлов, експерт по кръгова икономика и Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ на Евротекс.
• Главен герой: продължава поредицата за представяне на български учени от на БАН, включени в класацията за най-добри учени в света на Станфордския университет: проф. Виолета Великова.
• Минути на редактора: Варианти за справяне със здравната и икономическата криза на бъдещото ново правителство. Коментар на Ваня Григорова, икономически експерт.
• Качеството на училищния живот – практики за подобряване и инструментариум за оценка на ефективността на училищното образование в България. Има ли осмисляне на потенциалните и  дългосрочни ефекти в сферата на образованието от година в криза, има ли адекватни механизми за ограничаване на високата цена, която ще платят сегашните поколения? Ще могат ли мотивацията и виртуалността да си стиснат ръцете в края и на тази учебна година? – събеседник: Асенка Христова, изп. директор на Институт за изследвания в образованието.
• Срещи с кохезионната политика, проект с EURACTIV.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Бележките под линия“ от Мирела Иванова – премиера в Народния театър (камерна сцена „Апостол Карамитев“), режисьор – Катя Петрова.
• По програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ заработи проектът „Онлайн премиери на Sofia ARS Net“ – разговор с Анжела Димчева.
• Ретроспективна изложба на Дора Бонева в галерия „Райко Алексиев“.
• Кремена Димитрова представя книгата „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс.
• Поли Генова и Алон Амир в съвместен българо-израелски творчески проект – кореспонденция на Весела Райчинова.
• Нова песен на музикалния продуцент Биляна Ангелова с премиера в ефира на БНР
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Дискусията „Изкуството на ниските земи, 16-19 век“ и представянето на колекцията на галерията от фламандски автори , които поставят началото на новата образователна програма „Срещи с изкуството“ на галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“.
Събеседник: проф. Стоян В. Сгурев, който преподава в ESSEC - Париж, Франция.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
В поредното предаване от цикъла „Радио, любов моя“ ще се запознаете с професията музикален продуцент. Гост: Лили Николова, продуцент в „Музикална къща БНР“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: За думите
• Женски имена от Средновековието
Макар и рядко, имена на жени се срещат в приписките на книжовниците, което потвърждава схващането за мястото на жената в обществения ред. Разговор с проф. Марияна Цибранска. Повод е Международната ономастична конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на проф. Йордан Заимов, която се провежда от 20 до 22 април.
• Езикови справки по радиото
• Игрословица
• Всичко за образованието: системата на Файнман за запаметяване на информация и ефективно учене

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Непобедените музи. Българското изкуство между двете световни войни
Цикълът от четири епизода обхваща културното преобразяване на България в периода между двете световни войни.
Всеки от четирите епизода на цикъла е фокусиран върху конкретни области на изкуството в страната: изобразителното изкуство, литература, архитектура, театър. Те са представени със спецификата им, европейския контекст и естетическите полемики оказали влияние в развитието им.
Епизод 3: Архитектурата – поезия на правия ъгъл
Колкото и да е сериозна и драматична като събития една война, тя не отрязва като с нож процесите – културни и исторически и нещо винаги продължава от преди войната.
Едва ли има пълна аналогия между архитектурата, живота и другите изкуства. Това, което се разбира за романтизъм или поезия в литературата или музиката, не е съвсем същото за архитектурата. И все пак, проф.д-р архитект Константин Бояджиев и арх. Явор Банков намират близостта в изображенията и обемите. Те разказват българската архитектура между двете световни войни през създаването на едни от най-значимите сгради присъстващи и до днес в страната ни. Обясняват въвеждането на „модернизма“ у нас в контекста на големите световни научни и технологични и открития. Любопитни са препратките към модата в женското облекло и акустиката на сградите, както и великолепните личностни портрети на най-видните български архитекти от това време.

от 17.00 до 18.00 часа
Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Представяне на песните, участващи в класацията за месец април

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
90 години от рождението на проф. Здравко Йорданов – впечатляващ виолончелист, един от най-изтъкнатите български педагози.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Когато светът си събуваше потурите“, разказ от Николай Хайтов, част 2

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Творчество по време на изолация и възможности за талантливи деца в неравностойно положение.
Може ли творческият процес да бъде изолиран - фотографът Росина Пенчева документира творчески процеси в условията на пандемия. Росина Пенчева представя онлайн своя авторски проект „Без публика“, който проследява работата на различни творци в условията на изолация от публиката в периода декември 2020 - април 2021 г. Росина Пенчева направи подобен фотографски проект и през пролетта на 2020 г.
• „Без публика“ включва 4 визуални истории:
- „Как оживяват куклите“ – проследяваща процеса по създаването на куклено представление, по мотиви на японската традиционна приказка „Иссън Боши“;
- „Извън сцената“ – певицата Весела Морова в принудителна изолация от публиката – какво правят музикантите, когато не са на сцена;
- „Майстори барабанисти от Балканите“ – представя Борислав Петров – барабанист и композитор, който от  години съчетава българския фолклор с джаз;
- „В студиото: Letter Collective“ – през февруари 2020 г. художниците калиграфи Жаклина Жекова и Тодор Георгиев откриват свое дизайн студио. Месец по-късно новият им бизнес е засегнат от пандемията. Мисията им е да разпространяват българския шрифт на кирилицата.
Събеседници: Росина Пенчева и Тодор Георгиев
• Актуално в „Аларма“: Сдружение „Операция: Плюшено Мече“ обяви конкурс за талантливи деца в неравностойно положение за участие в Менторската програма „Скритите таланти на България“, която подпомага продължаването на образование им в университет и/или квалификация за започване на работа след завършено средно образование на деца и младежи между 11 и 18 години, лишени от родителска грижа или са в риск и имат заложби или изявен талант. Разговор с Михаела Стойкова, ръководител на сдружение „Операция: Плюшено Мече“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Рок/барок пиеси и песни, посветени на цветята и природата. Музика от Хенри Пърсел, Жан-Филип Рамо, Андре Кампра; песни на Боб Дилън, Саймън и Гарфанкъл, Скот Мак Кензи, изпълнения от времето на хипи поколението – Flower Power, децата на цветята…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25