Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 21 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из архивите на Еврорадио – концерт от Проекта на Марта Аргерич в Лугано, от 26 юни 2011. С участието на Лили Майски – пиано, Алиса Маргулис – цигулка, Саша Майски – цигулка, Нора Романоф-Шварцберг – виола, Миша Майски – виолончело и други. В програмата: клавирни творби на Ференц Лист; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автор и водещ: Маргарита Заберска
Традиционна музика от Аржентина

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на  Верка Сидерова, Любен Захариев, Мария Янушева, Трайчо Синапов, Даниел Спасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как са се появили топките“ от Ирина Карадимчева

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Доктор Охболи“ от Корней Чуковски

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Всички пътища водят до Рим или 2774 години по-късно: за цивилизациите, епидемиите и новите варвари – коментар и хроники в звук.
• „Мъжка работа“ ли е политиката в България и каква е ролята на личността на политическата сцена в локален и глобален план?
• Равноправието между половете в политиката като част от борбата за себеизразяване или защо през десетилетията по-малко от 30 на сто от народните ни избраници са жени – коментар на политическия психолог проф. Антоанета Христова.
• Да бъдеш първата и единствена до момента жена премиер на България – за предизвикателствата и ситуациите, които решават съдбите на милиони – разговор с Ренета Инджова.
• Главен герой: Йордан Кожухаров – един от приятелите на програма „Христо Ботев“, известен като „културното аташе на Асеновград“ и носител на наградата на Фондация „Маестро Димитър Вълчев“ – за своите 85 години и смисълът да твориш дух и култура.
• Минути на редактора: Отзвук от международната среща за интеграция на бежанци и разговор за съвместното създаване на социални и предприемачески възможности за мигрантите. Събеседници: Фей Ешкевари от Иран и представител на Каритас - София.
• Говори новият председател на Комисията по здравеопазване в 45 Народно събрание д-р Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“ – приоритети в работата на Комисията и законодателни инициативи
• Управлението на системата на българското здравеопазване – обзор и анализ на ситуацията от изминалите седмици на бившия министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.
• Моноклонални антитела – приложение в медицината – интервю с ревматолога проф. Златимир Коларов

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Любо Киров разказва как е създадена новата му авторска песен „Целуни ме“;
• Димитър Карамфилов и Марина Господинова представят нова съвместна песен с участието на Живко Петров;
• Група SEVI записа в обновен състав най-новата си песен „Dark Knight“;
• Продуцентът на електронна денс музика Станислав Вълев - STANI, който от 2010 г. живее и работи в Дания, представя най-новия си проект „Losing My Control;
• Младата певица Вероника Кирова – Verry е готова с втора самостоятелна песен „Най-красивата жена“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Кинотека: IV издание на Полския филмов фестивал в София. Разговор със Светла Каранешева от Полския институт у нас.
Филмовият фестивал се осъществява съвместно с института „Адам Мицкевич“ във Варшава
• „Гласове под наем“: театрална пиеса на любими актьори от дублажа. Разговор със Симеон Владов и Гергана Стоянова преди премиерата в театър „Сълза и смях“
• 100 години Варненски театър: среща с актрисата Биляна Стоева
• Силата на социалния плакат – най-високите постижения на българския и световен плакат на социална тематика. Разговор за проекта с Албена Спасова, преподавател в НХА и организатор на Международното триенале на сценичния плакат в България.
• „Будни светове“: изложба на художничката Петра Добревска в къщата-музей „Борис Христов“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Измеренията на българския успех в киното – разговор с актьора Владимир Карамазов, главен герой в „Дяволското гърло“. Сериалът е първата българска кинопродукция, която ще се разпространява едновременно в целия англоезичен свят.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Жените композиторки: Хилда Сехестед

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Ще говорим за Китай. Как стана така,  че докато се смеехме как Мао и милионите бедни и безпросветни китайци морят врабчета с кречетала, азиатският колос  стана огромна световна икономическа и политическа сила? Как стана така, че докато лапахме екзотична и немного здравословна китайска храна през деветдесетте, Китай повиши брутния си продукт десетки пъти?
А защо Китай? Исторически феномен ли е той? Как така „коекзистират“ комунизъм и милиардери?
На 21 април преди 32 години на площад „Тянанмън“ се събират десетки хиляди младежи, искат реформи. Скърбят за реформатора Ху Яобан. Около месец и половина след това ги разгониха и изпогазиха с танкове. Защо стана то?  Как се управлява тази страна? Чудо и хилядолетен феномен ли е китайската политика, съчетаваща ефективното и ужасното?
В развиването на темата ще стане дума за културната революция, но и за поета Ли Бо, за философите Конфуций и Лао Дзъ, за Мао и Дън Сяо Пин. Ще стане дума и за посещението на Горбачов малко преди събитията. По различни аспекти на общата тема Китай и Тянанмън разговаряме с професор Магдалена Костова-Панайотова от ЮЗУ „Неофит Рилски“, експерт по източна култура и литература, с  театралния режисьор Георги Михалков, с прякор „Китаеца“  поради факта, че е живял там дълго, с д-р Петър Айолов, изследовател на философията и методите в огромната страна.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Не подценявайте шута
III тема: Шутът в прегръдката на музите
Опитвайки се да открием действителните първообрази на шута и хората, скрити под маската и смешните одежди, непрекъснато стигаме до представите, създадени с времето, от поети, писатели, художници и музиканти. Как местният шегобиец, луд, недъгав, слабоумен, развличащ скучаещите благородници, или площадният акробат, комедиант, фокусник, веселящ тълпата, се е превърнал в онзи сложен, драматичен, дори трагичен образ на шута, който е стигнал до нас и явно ще продължи да омайва и внуците ни. Отговорността се пада на поколения творци, някои от които създали блестящи шутовски образи.
Проф. Александър Шурбанов, писател, поет, преводач, изключителен познавач на английската литература от Късното средновековие и Ренесанса, проследява израстването на дворцовия смешник до шута в пиесите на великия Уилям Шекспир.
Какво се случва в литературата и на сцената отсам Ламанша разказва изтъкнатият преводач и преподавател по стара френска литература проф. Стоян Атанасов.  Много рано литературата поема в обятията си придворния шут, за да го превърне в двойник на автора, в провокативен мислител, говорител на неудобната истина. През XVI век се появява Трибуле, екстравагантният шут, герой на Рабле. Няколко века по-късно в пиесата на Виктор Юго „Кралят се забавлява“ виждаме същия Трибуле, но вече като драматичен герой, а след това  италианският композитор Джузепе Верди доразвива образа в знаменитата си опера „Риголето“. Малко по малко служебният персонаж се сдобива с характер и душа, превръща се в човек.
Вердиевият Риголето надминава пиесата на Юго по популярност, защото шутът придобива още по-универсални човешки качества. Операта, балетът и мюзикълът в по-ново време обикват този герой, продължава проф. Боянка Арнаудова, музиколожка, музикална критичка и педагожка.
Не бихме си позволили да не споменем многобройните изображения на шутове, арлекини, клоуни и всевъзможни смешници, на които дължим изградените си представи за облика на многоликия герой. Няма как и да ги опишем в цялото им разнообразие. Затова се доверяваме на личния избор на изкуствоведката проф. Ирина Генова.

от 17.00 до 18.00 часа
Конкурс за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2021

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с неподправената атмосфера на оригиналното аржентинско танго. В първата част – чудесни интерпретатори, свирещи и свои собствени мелодии – „Секстето Милонгеро“, дуото Густаво Токер – Хуан Добал (бандонеон и пиано), и „Квинтето Леополдо Федерико“. Във втората половина на предаването, вече „пием от извора” – класически танга от ранния разцвет на латинотанца (първата третина на ХХ век), свързани с творчеството на Карлос Гардел, Енрике Саборидо, Едуардо Аролас, Анхел Вилолдо и Висенте Греко. Изпълнение: „Карлос Гардел оркестра“, „Трио Уго Диас“, „Секстето Майор“, „Танго оркестра Мистериозо“, Хектор Варела, „Раул Гарело оркестра“, „Лос Рейес дел Танго“ и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Коронавирусът като вдъхновение и причина за преображения:
• „Кокюу“ (яп. дихание), нов концерт за саксофон и оркестър от португалския композитор Луиш Тиноку като част от проекта „Лудите двадесети“ – 1920 и 2020 г. Интервю с автора за проекта и творбата, написана през „лудата“ 2020 г. и изпълнена в последния възможен ден за концерт на живо, във време, когато изпълнителите трябва да носят маски и да спазват дистанция на сцената.
• Проектът на Жозеп-Мария Баланя „Ковид експрес“ или как „коронната“ ситуация превърна един музикант във фотограф. „През май, когато забраната за излизане беше вдигната, направих много снимки на преминаващи влакове, казва Баланя. Повечето от вагоните бяха празни заради ситуацията с Ковид-19. Тези снимки отразяват тъжните времена, в които живеем. Влаковете, на които вече не можем да се качим, преминават празни. Пътуването е забранено. Но все още можем да пътуваме мислено, в душата си.
• В годината на Алфонсо Х „Мъдри“ – още от неговите химни, този път в изпълнение на ансамбъл „Уникорн Виена“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Когато светът...“, разказ от Николай Хайтов, част 3

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Места, континенти, облаци в дебютния солов албум на джаз-кавалджията Живко Василев (познат на публиката и с формацията си „Othentic“). Албумът „Places“ (с участието на цяла плеада ключови имена от последното поколение и половина в българския джаз – Борислав Петров, Мартин Хафизи, Васил Хаджигрудев, Михаил Иванов, Димитър Горчаков и др.) излиза официално този петък (на 23 април). А два дни по-рано заедно с автора му правим разговор в подвижното ни студио и предпремиерно слушане по радиото.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Честит рожден ден на диригента Милка Толедова – ръководител на Хора на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при Общински детски комплекс – Пловдив
• Гост: композиторът Стоян Бабеков
• Спомени: Звезден миг от историята на Детския хор „Добрич“ с диригент Захари Медникаров.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 16 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стоян Величков, Десислава Димчева, Лалка Павлова и..

публикувано на 15.05.21 в 08:25

Събота, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004г. - „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“ • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект“ British Lion“ и техния втори студиен албум..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

Петък, 14 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Художничката Петя Илиева за Оман • Феня и Искра Декало за отшелниците в Юдейската пустиня • Магдалена Гигова за дворците на..

публикувано на 13.05.21 в 17:02

Четвъртък, 13 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „At Blue Note Tokyo“ на Steve Gadd Band – формацията на един от най- уважаваните и влиятелни музиканти – барабаниста Стив Гад. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Светът разказва истории: Как се..

публикувано на 12.05.21 в 16:15

Сряда, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Квартет Белча от последното издание на Залцбургския фестивал – 7 август 2020 г., първа част. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет № 9 в До мажор, опус 59 № 3 (Разумовски); Антон..

публикувано на 11.05.21 в 16:12