Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

„Будни светове“ – изложба в къщата-музей „Борис Христов“

| обновено на 22.04.21 в 12:28

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир":

Заглавието

"Будни светове" дойде от триптиха, който нарисувах съвсем наскоро, малко преди изложбата. Той изобразява три огъня с абстрактна визия – огънят на любовта и топлината, огънят на промяната, може би пречистващият огън на изкуството. Неговата идея и цел е все пак да отвори сетивата за духовния свят, не само за материалния. Реших да оставя така заглавието, защото ми се струва актуално за годината, в която живеем. Това са неспокойните ми часове, в които съм създала тези картини, търсейки някакви нови пространства – по-хармонични, по-запазени брегове върху белите платна."

Изложбата

"Представям около 100, може би и повече, платна, които са създадени по време на пандемията и изолацията. Посланията ми са абсолютно светли, с много удоволствие съм рисувала картините, надявам се те да излъчват тази светлина и хармония."

Вдъхновението и емоциите

"Някак си спонтанно реагирам в рисуването, както и самият ми стил е по-експресивен. Една от сериите, или по скоро триптих, се нарича "Убежище на времето", търси отговори точно в тази агресивна среда от година насам, в която постоянно ни забраняват – да не пипаме, да не ходим, да не общуваме, да се предпазваме, да не бъдем... Как човек да запази светлата точка в себе си – тази, която иска да бъде щастлива, да пътешества, да усеща света с неговата енергия. Може би и самите картини са въпроси. Това е моята абстрактна линия как човек да намери начин да се съхрани. Аз си отговорих за себе си – рисувайки, запазих душата си."

Картини, които дават надежда

"Да, това беше и моята идея. Имам един огромен цикъл, наречен ”Целунати от Слънцето”. Това са мои спомени, идеи върху пътешествията, които съм имала през изминалите години – преобладават морета, изгреви, кораби – всичко, свързано с енергията на слънцето, свободата, пространството. Нещо, което много ни липсва."

Страхове и тъмни мисли

"Имам, разбира се, и тъмна страна в себе си, но се опитвам да захранвам светлата. Не бягам, а винаги се опитвам да дам светлина на по-ведрата част. По-тъмните страхове и мисли са в цикъла, който нарекох "Лунни пейзажи". 4-5 картини с пейзажи от Луната – там много експериментирам с едни нови техники в акрил, в самия акрил вкарвам светещи пигменти. Когато гледате картината на тъмно, тя леко свети с нежна ефирна светлина и създава релаксиращо въздействие."

Чуйте повече в звуковия файл.

Изложбата продължава до 26 април в къщата-музей „Борис Христов“, София

Снимки – личен Фейсбук профил на Петра Добревска

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Влажна зона“ – разкази за човека на ръба на природата си

Излезе от печат книгата с разкази на Райна Маркова „Влажна зона“. Изданието дължи заглавието си на едноименната новела която сблъсква изкуството с трилъра и философията с първичната човешка природа. Същият този конфликт приема и други лица зад розовите като Бургаските солници корици на книгата. Телесното, зловещото, гротескното, но и..

публикувано на 09.05.21 в 10:25
Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно..

публикувано на 09.05.21 в 08:35

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една..

публикувано на 08.05.21 в 17:35
Калина Христова

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в..

публикувано на 08.05.21 в 10:05
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45