Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Торошанова с почетен плакет на Комисията за защита от дискриминация

Доц. д-р Ана Джумалиева: Единствено важни в битката срещу неравенството и предразсъдъците са медиите и журналистите

| обновено на 23.04.21 в 15:46
Анелия Торошанова и доц. д-р Ана Джумалиева (от ляво надясно)
Снимка: КЗД

Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ са удостоени с почетни плакети на Комисията за защита от дискриминация.

Наградите и отличията, които председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева присъжда на общественици, учени и политици, са част от голямата мисия по превенция, публичност и оценка на тази дейност.

Проф. Джумалиева благодари на Анелия Торошанова – автор и водещ на юридическото предаване на БНР „Законът и Темида“, и каза, че приема предаването като партньор на Комисията за защита от дискриминация. Единствено важни в битката срещу неравенството и предразсъдъците са медиите и журналистите.

„Предаването „Законът и Темида“ е единственият дългогодишен партньор на Комисията за защита от дискриминация. Вие ежемесечно отразявате нашата дейност и ви благодаря за отношението и проявения интерес. Тези въпроси са изключително важни за цялото общество и колкото повече се говори да тези проблеми, толкова по-лесно могат да бъдат разрешени, а това ще доведе и до преодоляване на стереотипите и предразсъдъците, които съществуват. Това е едно много добро партньорство между БНР и Комисията. Вие ни помагате и в превантивната дейност, защото за тези проблеми трябва да се говори, преди да са възникнали.“ – каза доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД.

"Дискриминационните процеси безспорно съществуват в нашето общество. Наличието на правна регулация в тази посока, както и съществуването на Комисия за защита от дискриминация, е елемент от тези обществени отношения. Те винаги са били факт на публично и обществено обсъждане – най-малкото поради тяхната обществена значимост. Основен елемент от този принос е превенцията и „показване“ на обществото на тези явления и действия. Дискриминацията може да се прояви под различни форми и в различни сфери от обществения живот. Затова е важно да умеем да разпознаваме ситуации на дискриминация и да знаем дали имаме право да подадем оплакване и къде то може да бъде направено. В публичното пространство, включително интернет пространството, социалните мрежи, както и официалните институции представят достатъчно по обем такава информация. Друг е въпросът дали я търсим, намираме и интерпретираме по подходящ начин. Специалистите в тази сфера са ограничен брой, като по-голяма част са ангажирани в системата на правоприлагане на този специален закон. – казва проф. Венелин Терзиев.

Всеки от нас има право да ползва полагащите му се човешки права наравно с всички останали лица, без да бъде обект на дискриминация. Забраната за дискриминация е в основата на всички човешки права.

Различните закони предлагат различна степен на защита срещу дискриминация.

В законите, които уреждат човешките права, правото на равенство и недискриминация е защитено по два начина. В някои закони защитата от дискриминация не е заложена като независимо право, а е обвързана с други права и свободи, гарантирани от тези закони. Например, държавата е длъжна да зачита правото на личен и семеен живот, правото на справедлив процес и пр. без всякаква дискриминация. От друга страна – има закони, в които забраната за дискриминация е автономно, самостоятелно право, което не е обвързано с други права, предвидени в закона. Тоест, тя е заложена като право, което не зависи от наличието или престъпването на други законни права.

Безспорен елемент на утвърждаване на дейността на Комисията за защита от дискриминация е огромната обучителна, разяснителна, научноизследователска и проектна дейност, която допринася за утвърждаване на институцията и най-вече – за предотвратяване на тези процеси и явления.

Снимки Екип на КЗД.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53