Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 5 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Трио Алтенберг, запис от Брамсовата зала на Музикферайн във Виена. В програмата: В. А. Моцарт – Клавирно трио № 6 в Сол мажор, К. 564; Феликс Менделсон – Клавирно трио № 2 в до минор, опус 66.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Украйна

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Явор Куманов, Георги Атанасов, Евелина Христова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Двойната Лотхен“ от Ерих Кестнер – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Войната на модния подиум на петия ден от петия месец или ароматът на империята на Коко Шанел 100 години по-късно – коментар на водещата и хроники в звук.
• Кога дрънчат оръжията – въпросите за мира и войната в икономическата основа на съвременните битки – анализ на икономиста и финансист доц. Григор Сарийски.
• Как ухаят Голанските възвишения днес – репортаж от Фестивала на вишневия цвят на Феня и Искра Декало от Израел.
• Главен герой: Игнат Игнатов – един млад българин, който се завръща в родината след обучението си в Лондон, за да я види и покаже в снимки и филми и да попита „Накъде?“.
• Минути на редактора: Ден на Съвета на Европа – от 1949 година до днес – с европеиста Вихър Георгиев.
• Lege Artis – специализиран час за здраве: Бърнаут и пандемия в медицинската помощ.
- Националната стратегия за психично здраве и медиците на първа линия – анализ на акад. Дроздстой Стоянов.
- Борба с пандемията и кога настъпва професионалното изгаряне – с д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ - Пазарджик и носител на наградата на БЛС за борба с пандемията.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Петър Георгиев - Пешето е готов с първите две песни от предстоящия му самостоятелен авторски албум – „Самба за сам“ и „Разходка с Еди“, посветена с много обич на неговия прекрасен лабрадор Едуард, който го придружава почти навсякъде (ще проверим това при гостуването на Пешето в студиото ни);
• Искрен Пецов започва годината с две нови песни – поредния дует с Кристина Димитрова „Не мога без любов“ и „Най-красива на света“, вдъхновена от природата на България;
• Един от най-лиричните млади гласове на България – Kris Gran подарява любов, опакована в песен с новата си балада „Червена луна“;
• Отбелязваме Деня на Европа – 9 май с музикалната инициатива „Europe Day“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и организацията Liveurope в подкрепа на младите европейски артисти, които са пряко засегнати от кризата свързана с разпространението на COVID-19.  За преодоляване на последиците от сериозния удар върху целия музикален сектор, програмата „Creative Europe“, с подкрепата на Португалското председателство на Съвета на ЕС, е дала възможност на 15 млади артисти да направят записи на свои песни в емблематични концертни зали и клубове в цяла Европа.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Пристигането на влака на киното в София“ – документална изложба в Културен център G8. Разговор с филмовия изследовател д-р Петър Кърджилов, автор и съставител на проекта.
• Как се развиват общинските културни пространства в София? Нови творчески инициативи на институт „Красно село“. Разговор с Ивелина Кючукова, директор на културния център.
• 100 години Варненски театър: в главната роля актрисата Юлияна Чернева
• Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ с нови премиери в нова собствена сграда. Разговор с Димитър Кабаков, директор на театъра.
• Арт терапия с подходящата книга: преводачът Мария Енчева представя книгата „Ръководство за лоши дни“ от нидерландската журналистка и писател Евелине Хелминк.
• Древните загадки в новия роман „Божествен аромат“ на Гергана Лаптева. Разговор с авторката на книгата.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Съвременният български плакат – част от градската култура или живот в изложбените зали – разговор с проф. Николай Младенов катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жените композиторки: Сесил Шаминад (Франция, 19 - 20 век)

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Един ден преди Гергьовден ще говорим за сборника „Сказание за железния кръст“ (известно още като Повест за железния кръст) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът представлява компилативен цикъл от старобългарски разкази, обединени от чудесата на св. Георги Победоносец. Цикълът е открит през 40-те години на XIX век от П. М. Строев. Смята се, че част от текстовете са възникнали на българска почва (Чудото с българина Георги, Чудото с българина Климент), а други – във византийската книжнина. Авторът на цикъла е неизвестен, няма точни сведения за времето на създаване на Повестта, но със сигурност четивата са оказали огромно влияние върху формирането на обществения мироглед през вековете, вкл. върху религиозните представи както на българите, така и на други славянски народи. Предполага се все пак, че най-вероятно разказите са създадени и записани през X – XI в.
За този уникален документ на времето ще говорим с професор Анчо Калоянов, професор Тодор Моллов, професор Иван Станков и писателя Емил Андреев.  Анчо Калоянов, Тодор Моллов и Мария Спасова са и автори на научния труд „Сказание за железния кръст и епохата на цар Симеон“, за което ще стане дума в разговора.

от 16.30 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на висшето образоване по изкуствата
История на Националната музикална академия
Талмудът казва, че музиката се е родила от радостта на Бога. Вероятно от радостта и вдъхновението на съзиданието са били водени основателите на  Държавното музикално училище, превърнало се с  Указ на цар Борис III от  1921 год. в Държавна музикална академия.  През годините Академията няколко пъти сменя името си, но винаги, дори в най-мрачните времена, остава вярна на Духа на Основателите.  Кои са били тези мъже, а по-късно и жени; кои са основните моменти в развитието на днешната Национална музикална академия и как се пази паметта за творците – всичко това ни разказват ректорът проф. д-р Сава Димитров; проф. д-р Наташа Япова; д-р Елисавета Петкова и  проф. д-р Георги Костов – човекът заемал цели 20 години ректорския пост.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Румен Дойков на 70 – нов диск и концерт на 7 май в Софийската опера.


от 18.30 до 19.30 часа
Музикален атлас
Среща с традиционен фолклор и качествен уърлд от различни райони на Европа, посветени на празника Възкресение Христово. Сред изпълнителите: „Цимбал Класик“ (Чехия), „Госпе от Здравля“ (Хърватия), „Капела Бавария“ (Германия), Марин Ганчу (Молдова), Андрос Николау (Кипър), „Божичи“ (Украйна), ФГ „Усполе“ (Беларус) и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
„Новите“ инструменти
• „Физиономията или я има, или я няма“ – интервю с баяниста Роман Юсипей;
• акордеонистката Мие Мики Шенк с пиеси от Рамо и Скарлати;
• джаз на акордеон с Ришар Галиано;
• „За мен е важно да достигна до тази светлина. Ако я достигна съм доволен“ – израелският композитор Йосеф Барданашвили за своя концерт за мандолина и оркестър;
• Бах на банджо, цигулка, маримба и контрабас, съответно с Бела Флек, Джошуа Бел, Евелин Глени и Едгар Майер.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Антологията „Indaba Is“ – нови посоки на южноафриканската джаз сцена, гост в студиото – Иван Хадживекиков, човекът, осъществил най-много гостувания на южноафрикански артисти у нас през последното десетилетие. Предаването е част от серията на „Аларма“, посветена опознаването от първо лице и от днешна гледна точка на африканските общества и култури.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Спомен от изпълнението на Петата Златоустова света литургия от свещеник Александър Лашков на 3 юли 2018 година в старинния храм „Св. София“ в столицата. Преди събитието, в студиото гостуваха авторът и солистите: световноизвестната оперна певица, камерзенгерин Красимира Стоянова и баритонът Петър Данаилов.
Между разговора са включени избрани части от документалния запис на творбата с участието на смесения хор при храм „Света Троица“ и ставрофорен иконом Кирил Дидов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 17 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от последното издание на Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон – Франция. Рецитал на Беатриче Рана – пиано, от 2 август 2020 г. В програмата: творби на Фридерик Шопен, Исаак Албенис,..

публикувано на 16.05.21 в 08:05

Неделя, 16 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стоян Величков, Десислава Димчева, Лалка Павлова и..

публикувано на 15.05.21 в 08:25

Събота, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004г. - „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“ • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект“ British Lion“ и техния втори студиен албум..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

Петък, 14 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Художничката Петя Илиева за Оман • Феня и Искра Декало за отшелниците в Юдейската пустиня • Магдалена Гигова за дворците на..

публикувано на 13.05.21 в 17:02

Четвъртък, 13 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „At Blue Note Tokyo“ на Steve Gadd Band – формацията на един от най- уважаваните и влиятелни музиканти – барабаниста Стив Гад. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Светът разказва истории: Как се..

публикувано на 12.05.21 в 16:15