Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хвалите Господа с небес

Ансамбъл „Православие“
Снимка: архив

На 9 май, неделя, от 16 часа хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“.

Мъжки солистичен ансамбъл „Православие” е създаден към сдружение „Лилавият лебед“ от д-р Александър Александров и Апостол Миленков през 2020. Неговата мисия е да изпълнява виртуозно църковно-славянски песнопения, както и да се развива в други акапелни стилове. Ансамбълът се състои от осем професионални певци от пет националност – България, Русия, Сърбия, Канада и Унгария, които живеят и работят във Виена. По този начин Сдружението вече прекрачва границите на Европа и се надява изпълненията на състава да предизвикат въодушевление в цял свят. Към момента репертоарът на ансамбъла се състои от произведения на български, руски, сръбски, унгарски и австрийски композитори от 12 до 21 век, които са от едногласни до осемгласни.

Чуйте „Хвалите Господ с небес“ от Йоан Кукузел, изпълнен от ансамбъл „Православие“, солист Константин Лейпус.


В момента в състава участват Константин Лейпус - музикален ръководител, Гергьо Шимон, Игор Алтшулер, Владимир Половинчик, Огнен Миливойша, Денис Юров и Апостол Миленков.
В звуковия файл чуйте разказа на Апостол Миленков.

Филхармония „Пионер“
Ансамбъл „Православие“ е свързан и със сдружението на българи във Виена „Лилавият лебед“, чийто създател е д-р Александър Александров (на малката снимка). Сред многото благородни задачи, които си поставя сдружението е и организацията на гостуването на Детско-юношеска филхармония „Пионер“ към Двореца на децата и нейния главен диригент Любомир Денев-син във Виена. Те трябва да изнесат два концерта през ноември с различни програми. В момента е в ход кампания за частично набиране на средства за турнето.

д-р Александър АлександровСамо заедно можем да успеем да осъществим проекта“ – казва д-р Александров. В програмите са включени две световни премиери – на Любомир Денев-син и Курт Шмид – с пиеса, посветена на оркестъра и творби от Жорж Мюфа, Антонин Дворжак, Любомир Пипков, Марин Големинов и др. Солист ще бъде тромпетистът Петър Македонски.

Концертите ще бъдат записани и издадени, плакатът е изработен от Стоимен Стоилов. Младите музиканти ще имат уъркшоп и посещение на Музикферайн.

„Половината от необходимата сума вече е осигурена с наши усилия и приятели на оркестъра в Австрия, а останалото възнамеряваме да набавим с обединена воля“ – продължава Александър Аександров, а целия разказ може да чуете в звуковия файл.

Подкрепа за благородната кауза на „Лилавият лебед“ може да направите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30