Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 10 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал на Лукас Генюшас – пиано, запис от фестивала на Френското радио в Монпелие. В програмата: творби от Фридерик Шопен и Леонид Десятников.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
Гостуваме на село Песнопой, което се намира в община Калояново, област Пловдив.
Среща с кмета на селото, ръководството на местното читалище и самодейците от фолклорна група „Песнопойски славей”, с които разговаряме за историята на населеното място, за делниците и празниците им, за забележителностите и поминъка, децата, самодейността и народната песен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна, предимно инструментална музика от Индия. Изпълнители: Башир Ансари, Дрох Нанкое, Балуджи Шривастав и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Еличка Кръстанова, Лазар Налбантов, Данислав Кехайов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Храбрият оловен войник“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Рождената дата на една от най- ярките звезди на американския мюзикъл - Фред Астер. Разговор с проф. Елисавета Вълчинова, музиколог
• Старт на летния концертен сезон през юни. Какво можем да очакваме от предстоящите летни музикални събития и можем ли да се надяваме на по- интензивен културен туризъм спрямо 2020 година?
• Главен герой: Химикът Наско Стаменов, създател на „корпус за бързо гърмене“, който учи децата да бъдат любопитни хора.
• Минути на редактора: Новите промени в Изборния кодекс – ще има ли гаранции за прозрачност и честност на предстоящите предсрочни избори? Разговор със Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция
• Terra Култура: Храмът като паметник на културата, център за просвещение и място за молитва и поклонение – какво говорят градените светини за поколенията, които ги създават и наследяват:
- Как може да бъде спасен православният храм „Свети Николай“ във Велико Търново, построен като митрополитска църква през 1836 година с участието и на майстор Кольо Фичето, днес – действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние – разговор с отец Славчо Иванов, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство.
- Кой и как изгражда църкви в България днес – ден след Летния Никулден за храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в пловдивския квартал „Христо Смирненски“, отворил вратите си на 9 май през 2015 година – репортаж от Пловдив на Димитър Владимиров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „Do You Hear Me” на шведската авторка и певица Ида Санд.
• Изпълнения на Карен Суза, Сашал Васандани, Карл Верхейн и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ открива изложба „120 години от рождението на Тодор Боров. Живот отдаден на знанието“ и представя албум „Слово с четка и длето“, посветен на дарителите си по повод 11 май – празник на българските библиотечни специалисти и патронен празник на библиотеката – разговор с директора на библиотеката доц. Красимира Александрова
• Честване на паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер – разговор със Светлана Караджова, председател на дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“
• Изложба живопис на Радослав Нейчев в галерия София прес
• Иван Янев, незрящ писател за романа си „Симаргал“ с премиера на 12 май.
• Мистерията на българските гласове с Великденски концерт – разговор с продуцента Бояна Бункова
• Издателят Делян Илиев за хумора в съвременната българска литература по повод романа на журналистката и поетеса Мариана Кирова „ Приключенията на една блондинка“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Поколението R и видеографското изкуство – разговор с видеографа-документалист Мартин Граховски, част от кампанията, която представя поколението, определящо се не от възраст, пол или жанр, а чрез историите, които разказва.

от14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Европейските владетели: Петър I. Последният цар на Руското царство и първият император на Руската империя.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Духовното здраве или разказ за м. РамазанДни преди Рамазан Байрам разговаряме за духовните измерения на празника. Събеседник е д-р Бирали Мюмюн Бирали – ръководител на Центъра за духовно наставление и консултации към Мюсюлманското вероизповедание.
• „Холистичното общество“ и съвременните предизвикателства – разговор с университетския преподавател и д-р по космическо право Александър Миланов, автор на книгите „Холистичното общество“ и „Завръщането на Катара“.
• Живот за разказване: щрихи от живота на 100-годишния дядо Найден Георгиев от с. Дръмша.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Ние в картографията на Изтока и Запада, 2-ра част
Кои сме ние и къде е прародината ни на картата на света?
Докъде на запад в Европа стигат българите по време на Великото преселение на народите и какви следи оставят - случайно ли български имена намираме на съвременни карти и пътеводители в Европа и Евразия.
Какво ни казват топонимите по европейската карта за разселването на българите?
Събеседници: доктор Димитър Стоименов от Държавна агенция „Архиви”, Петко Колев от Центъра за изследване на българите „Тангра-Танакра”, професор Георги Бакалов, Максим Караджов - за пътуванията и проучванията си в прародината, доктор Веселина Вачкова и професор Атанас Стаматов.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален момент
В слънчевия майски ден ви предлагаме да поседнем на чаща кафе с изпълненията на Богдана Карадочева, Тони Димитрова, дует Ритон, Жо Дасен, група „Манхатън трансфър“ и оркестърите на Андре Рьо, Раймон Льофевр и Берлинското радио.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Илиана Дечкова представя книгата „Имало едно време. Нрави и светоглед на българите“.
• Стефка Бонева-Дуцова разказва за Бусинската сръчкотилница в с. Бусинци.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Из архивите на Еврорадио. Запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от 11 септември 1998 г. Участват хор „Арнолд Шьонберг“, Европейският камерен оркестър с диригент Николаус Харнонкур и солистите: Рут Цизак – сопран, Бернарда Финк – алт, Херберт Липерт – тенор и Нийл Дейвис – бас. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Миса Солемнис (Тържествена меса) в Ре мажор, опус 123.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 6 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Ден Авангард“ номер 7 и 8 – документален запис от пърформънса за електрическа китара, японско радио, перкусионни обекти и електроника на Петър Пармаков, осъществен от екип „Външни предавания“ в Галерия „Лампион“ (като част от съвместната серия на „Аларма“ и фрий джаз вечерите, организирани всеки втори вторник на месеца в галерийното пространство на ул. „Кракра“ от контрабасиста Васил Хаджигрудев)… и разговор със следващия контрабасист, на когото се пада вторник, 11 май, а именно – Михаил Иванов, един от най-дейните съвременни български джазмени (със свои групи в Румъния, Франция, Италия, Сърбия и Холандия), който през последната пандемична година твори и записва основно у нас и… готви един интересен албум, вдъхновен от покривите на София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
Британският пианист Джейсън Ребело със солов рецитал на фестивала „Интьоне“ в Дийрсбах. Едва прехвълил 20, издава три солови албума, като първият е продуциран от Уейн Шортър. През 1998 г. заменя рано починалия Кени Къркланд в групата на Стинг. Следват шест години и три албума със Стинг. Тогава става член на групата на друг рокмузикант – китариста Джеф Бек. Още шест години турнета и три албума. През 2013 г. Ребело обявява, че се отдава на солова кариера, при това в джаза, където разкрива подчертано лиричната си приро



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10