Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 26 април - 9 май

Снимка: Pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 26 април до 9 май. Това са някои от акцентите в предаването от девети май:

Политическата поезия стана тема в "Артефир" в понеделник. Беше представено новото издание на сатиричната поема на Стоян Михайловски „Книга за българския народ“. Мартин Чорбаджийски, представител на издателя – сдружение „Българска история”. Темата продължи проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Той представи новата си стихосбирка с политическа поезия „Влюбване в диктатора“. Стиховете са писани между 2017 г. и 2020 г. и търсят големите обществени конфликти зад злободневни теми.

По случай старта на тригодишния Международен проект за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа, New Stages Southeast, Гьоте институт кани на серия от сценични четения и пърформанси от 12 до 16 май. Ще бъдат представени текстове на две от най-актуалните имена на новата германска сцена – Мария Милисавлйевич и Саша Мариана Залцман. Фестивалът ще домакинства и десетото юбилейно издание на платформата ПроТекст, която тази година представя нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия "Юродрам".

„Възможната институция“ се нарича проектът, представян в пространството за съвременно изкуство Swimming pool в София. Това е проект за институциите в пожелателен, в реален или във фантастичен смисъл. В него участват група визуални артисти, театрали, психолози и куратори. Началото на „Възможната институция“ е поставено от изложба и ще продължи със серия от пърформанси, дискусии и уъркшопове до 13 юни. 

Оперната певица Мила Михова представи предстоящите си два рецитала на 14-и и 28-и май в галерия “Оборище 5”. Тематично построени около приказката на Оскар Уайлд „Славеят и Розата“, в рециталите, под акомпанимента на пиано от Василена Атанасова, ще прозвучат произведения на Хендел, Белини, Сен-Санс, Брамс, Римский-Корсаков и други.

По традиция всяка година във вечерта на Международния ден на театъра – 27 март Съюзът на артистите в България връчва националните награди "Икар", с които откроява най-големите сценични постижения през изминалата календарна година. През 2020 и 2021 г. пандемията наруши традицията. Миналата година церемонията беше отложена за есента и за пръв път празничното събитие премина без публика. Тази година в Деня на театъра символично бяха обявени единствено имената на номинираните, а награждаването предстои на 11 май на сцената на Народния театър.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от осемнайсети април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35