Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 11 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Чъфдрон, част от програмата на Международен джаз фестивал в Лайбниц, състоял се на 3 октомври 2020 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
В края на 2019 г. младото семейство Дженифър и Митко Кацеви се завръща в България от Щатите, защото на сватбата си те получават специален подарък от семейството на Митко - пчелин край гр. Карлово. Митко е четвърто поколение пчелар, а началото на пчеларството в семейството е сложено преди сто години, отново с подарък пчелен кошер на сватбата на прадядото и прабабата на Митко. Той среща съпругата си Дженифър в Щатите и след подаръка тя напуска работата си като финансов съветник, за да се учи на пчеларство. Днес компанията на двамата иска да представи на света българския мед, а двамата учат занаята от майката на Митко и се стремят не просто да предлагат мед, а щастие и обич.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразна танцова и вокална музика от слънчева Бразилия. Участват: Елба Рамальо, „Молежо”, Флавия Коелю, „Гата Мистериоза” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живко Василев, АНП на Радио Благоевград, Елена Чаушева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Плюшеното мече“ от Майя Остоич

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий се връщаме към извора на написаните думи със записи от Златния фонд на БНР.
• Човекът и неговите права - между свободата и оцеляването - разговор с представител на Българския хелзинкски комитет в деня на представянето на годишния доклад на организацията.
• Какво ни чака
• Главен герой: проф. Милен Георгиев от Института по микробиология на Българската академия на науките, принадлежащ към групата от 49 български учени, включени в класацията на Станфордския университет.
• Минути на редактора: Как роботите помагат на учениците да развият своето мислене и да усъвършенстват умения си? Разговор с Веселин Русинов от академия „Роботика“.
• Мисия, потенциал и бъдеще на библиотеките у нас. Как четат младите хора днес – аналогово или дигитално, с очите или ушите? Събеседник: Силва Василева, библиотекар.
• Как новата библиотека „П.К. Яворов“ в Бургас привлича читатели и как изглежда храмът на книгата в дигиталното съвремие? Събеседник: Таня Кършийска, директор на библиотеката.
• Срещи с кохезионната политика: проект с EURACTIVE.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 11 май, денят на Св. св. Кирил и Методий, е и професионален празник на библиотекарите. Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ същата вечер фондация „Прочети София“ ще постави началото на инициативи, свързани с проекта „Скритите букви“
• На 11 май в Шумен се открива театрален фестивал, посветен на 165 годишнина от първия спектакъл, представен там. Репортаж на Ангелина Грозева
• Театроведът Богдана Костуркова с коментар за номинациите „Икар“ за куклен театър
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя „Радостта да преподаваш“ от Кристоф Вихерт
• Откри се втора международна изложба за историческа живопис „Българската азбука“ в Исторически парк- Варна. Разговор с организаторите
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Какво спешно трябва да се промени в областта на културата и защо Министерство на културата е с намален бюджет?
Събеседник: Манол Пейков, депутат от ДБ

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Цикъл „Между два бряга: тромпетистът Уинтън Марсалис

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
Език свещен богослужебен
Какви са основанията в битката за сакралност на езика, впрочем за езика ли става дума или по-скоро за графията? Разговор с проф. Славия Бърлиева в деня за почит към двамата първоучители.
• Игрословица
• Всичко за образованието: Как се „учи“ духовност?

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Изгубените градове
Цикълът разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера.
Епизод 2 е със заглавие „Народ на черноглавите – образование, медицина и магии“. В него оставаме в Месопотамия, за да разкажем как са изглеждали училищата в шумерските градове 4000 години пр.н.е. Правили ли са разлика между магия и медицина древните народи. Звучат „рецепти“ за лекуване на очи и заклинания за здраве, пренесени през вековете. Епизодът разказва и за тогавашните астрономи и познанията за небето над древна Месопотамия.
Събеседници: проф. Мария Китова – Василева, лингвист и автор на книгата „Езиците и писменостите на древните цивилизации“, Страхил Панайотов, куратор по асирийска медицина в Британския музей (Лондон), асистент в Института по Исторически Изследвания към БАН; специалист по клинопис и Древен Близък Изток, участвал в първия проект по вавилонска медицина в света в Берлин и доц. Маия Василева от Института по тракология при БАН.
Музиката в целия цикъл е любезно предоставена с декларация за качване в сайта от автора ѝ Петър Йорданов - Бъни от албума „BunyVerse“

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Обявяване на победителите за месец април и представяне на новите песни

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Припомняме изкуството на големия цигулар и педагог проф. Боян Лечев

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 7 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Многообразието и приобщаването на различните хора в изкуството, на работното място и в други сфери.
• Ще ви срещнем с Веселина Николаева, един от водещите съвременни български фотографи, която ще ни разкаже за изложбата си „Lucid Eyes“. Изложбата  се открива на 13 май и създава усещането за непосредствена близост. Портретите в човешки ръст изглеждат по-живи от много хора, които срещаме в ежедневието си – особено сега, когато към социалните маски добавихме и медицински.
Изложбата е посветена на различията и включва 21 портрета и 2 пейзажа, а ако се доближите до много от портретите ще видите как фотографът се вижда в тях… вход към един друг свят.
• Със Симеон Василев, председател на фондация GLAS, е разговорът за първия у нас D&I форум (между 10-12 май), организиран от фондацията. D&I e термин за многообразие  и приобщаване (Diversity and Inclusion). D&I форумът предприема цялостен подход към темата за многообразието и приобщаването, разглеждайки благосъстоянието на служителите – физическо, психическо и организационно и цели да доведе до по-добро разбиране на връзките между D&I, благосъстояние, култура и ангажираност на служителите.
Както и защо фондация GLAS реши да подкрепи изложбата на Веселина Николаева „Lucid Eyes“, както и за книгата, която фондацията издаде: „Хора с глас”, събрала историите на 37 публични личности, които подкрепят открито правата на ЛГБТИ общността в България.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Музика от родения в Дания германски композитор Дитрих Букстехуде (3, 4 и 6 соната) и изпълнения на афроамериканската певица Ерика Аби Райт, позната на света като Ерика Баду.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на..

публикувано на 15.06.21 в 17:16

Вторник, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Добавените светове и реалности на Албена Баева – художник, изобретател и галерист. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз джем Ladies Sing Jazz Програмата включва..

публикувано на 14.06.21 в 17:08