Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме професионалния празник на библиотекарите

Снимка: БГНЕС

В Деня на създателите и разпространителите на глаголицата – светите братя Кирил и Методий, отбелязваме и професионалния празник на библиотекарите. Как четат младите хора днес – аналогово или дигитално, с очите или с ушите?

Темата коментира в “Нашият ден“ Силва Василева:

Библиотеките не са център на света, но все пак са важни. С ролята, която изначално имат, да предоставят достъп до знание, да възпитават в култура. Това знание да бъде усвояване, предлагано, да бъде развивано.

Силва Василева

Промени се средата, промениха се условията, което доведе до мястото и ролята на тези институции. Ако някога те са били абсолютният авторитет и цензор за верността на информацията, то днес те съществуват в конкурентни условия и в пазарна среда и трябва да се съобразяват с това.

Но пък са запазили онази топлота в отношението към читателите, което ги прави различното място за натрупване на знание.

Те не са училището, не са и домът, но могат да бъдат онзи незаменим помощник по пътя на всеки един човек в неговото личностно израстване и развитие.

Променените условия наложиха начин на работа в самите библиотеки, който е много различен – както за читателите, така и за самите работещи.

Пандемията беше изпитание и още е, но е и възможност да се скочи на едно друго ниво, защото хората няма да спрат да искат да четат и да се развиват. Животът няма как да спре. И ако искаме библиотеките да са част от този живот, да са важна част от него, трябва да ги адаптираме. Една голяма част се адаптираха и са готови да продължат.“

В началото на април отвори врати новата библиотека в Бургас. Библиотеката разполага с 600 000 тома, които за първи път в 133-годишната история на културната институция те са събрани на едно място.

Темата коментира в “Нашият ден“ и Яна Кършийска, директор на библиотека „П.К. Яворов“ в Бургас.

“Метаморфозата, която претърпя Регионалната библиотека в Бургас – шегуваме се по между си, че сме от най-мобилните библиотеки, тъй като сме обиколили много квартали, местили сме фонда, което е довело до загуба на голяма част от библиотечното богатство, ходейки от точка А до точка Б.

Към днешна дата това, което се случи в Бургас, с новата сграда, благодарение на Община Бургас, е едно незаменимо съкровище и вдъхновяващо присъствие на територията на Бургас, което никога не е било.“

Реакции

“Имаме невероятно екзалтирани, щастливи, вдъхновени реакции и в същото време има и невероятно педантични читатели, намиращи проблем в най-малките детайли. Но това е хубава, конструктивна критика, на която често сме благодарни.

Често се шегуваме, че сме като едно пътешествие във времето – от подводниците и капитан Немо, стигаме до най-невероятните технологии, свързани с холограмни измерения, добавена реалност, тенденцията ни е да се развиваме много – и дигитално, и информационно.“

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.

Снимки – БГНЕС, БНР Бургас, личен архив 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56