Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 12 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт на Квартет Белча от последното издание на Залцбургския фестивал – 7 август 2020 г., първа част. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет № 9 в До мажор, опус 59 № 3 (Разумовски); Антон Веберн – Бавна част за струнен квартет.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор, уърлд и пустинен блус от република Мали. Изпълнение – „Теракафт”, Мамани Кейта, Дерек Грипър, Самба Туре и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Катя Георгиева, Борислав Гълъбов, Виво Монтана и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Малка нощна приказка‘ от Людмил Станев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Международен ден на сестринството и годишнина от рождението на английската медицинска сестра Флоранс Найтингейл – за грижата за болния и ранения като професия, изкуство и мисия – коментар и хроники в звук.
• Бракове, разводи и раздели по време на пандемия – с участието на адвокат Лазар Белев, психолога Даниел Троев и Правда Маринова, председател на Националното сдружение на сватбените услуги и агенти.
• Главен герой: Фотографът Радослав Първанов – за българките в носия, какво се крие зад женския образ и традициите и как снимките третират посланията.
• Минути на редактора: за акцията „Спаси книга“ или как старите книги намират нов живот и читатели, за отношението ни към книгата и един по-различен поглед в десетата Нощ на литературата в България – със спасителя на книги Николай Падалски от Русе.
Lege Artis
• Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането на здравеопазването у нас? – коментар на здравния икономист Аркади Шарков и лекаря и управител на болница с дългогодишен стаж д-р Неделчо Тотев.
• В Световния ден на медицинските сестри – разговор за интереса към специалността и професионалната реализация

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• P.I.F. 6 е последният албум, който групата записва и последният, на който Димо записваше вокали месец преди да изгуби битката с коронавируса. Китаристът на P.I.F. Иван Велков разкрива как над 40 артиста редят любимия музикален пъзел на Димо Стоянов в най-новата им песен „OPUS 4“;
• Славина Калканджиева и Миглена Русева обявяват появата на втория албум на SoulBmoll „Причини“, който съчетава модерно RnB звучене, лирични послания и сериозните текстове, засягащи съвременни социални теми;
• Деси Андонова кани на концерт-промоция на новия ѝ албум „Desy & The Shiny Stockings“, събрал нейни версии на любими заглавия от 40-те и 50-те години на ХХ век;
• Стефан Попов – Пърси повдига завесата на първия летен фестивал в България за тази година – Music Daze, който ще събере на хълм Бунарджика в Пловдив от 11 до 13 юни наши музиканти и световни звезди;
• Деси Добрева разказва как с Dian Solo отново съчетават авторски мелодии и фрагменти от фолклорни български песни в новия съвместен проект „Рада“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Десета Нощ на литературата в България. Разговор преди юбилейното издание с Дагмар Остранска, директор на Чешкия център в София и с Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ при Столична община.
• Фестивал за нова драматургия New Stages Southeast в Гьоте-институт. Разговор с българските участници в тригодишния международен проект.
• „Испания“: концерт на Симфоничния оркестър на БНР и световноизвестния испански китарист Рафаел Агире в зала „България“. Гостува главният диригент на радиооркестъра - маестро Марк Кадин.
• 100 години Варненски театър: среща с актрисата Петя Ангелова.
• „Варвара-Китай, северният склон на полуострова“, изложба на художника Андрей Кулев в столичната галерия „Ракурси“.
• Градина „Вдъхновение“ – първи пролетен арт фестивал в Центъра за защитена заетост в Божурище. Среща с Милена Боева, ръководител на центъра и Милена Попова, председател на фондация „Be pART“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
За паметта на града и пътя от една фейсбук страница до цяла културна стратегия – книгата „Бохемска София - истории от жълтите павета“ е най-новото издание на платформата „Бохемска София“ – разговор с Виктор Топалов, един от авторите вътре.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жените композиторки: Луиз Фаранк (Франция, 19 век)

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на последния български комита
Това е Иван (Ванче) Михайлов. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият и най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен за главен враг на световния и руски комунизъм? Защо ЦРУ, една от най-големите разузнавателни служби проявява интерес към последния водач на ВМРО? Преди няколко години американската централа разсекрети и публикува на сайта си множество документи, свързани с дейността на агенцията през годините. В тази богата колекция място намира и бележитият македонски българин, сведенията за когото се разглеждат като част от по-голямата тема за Македония.
В разговора участват историците Цочо Билярски, Иван Николов, Никола Алтънков и писателя Цанко Серафимов.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на висшето образоване по изкуствата
История на Националната художествена академия
В предаването разказваме за 125-годишната историята на Националната художествена академия „Николай Павлович“. Как се ражда идеята за създаването ѝ и какви дебати провокира тя в обществото; какъв е приносът на големите художници Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шац за създаването на Държавното рисувално училище, превърнало се в днешната Академия; какво е мястото ѝ в културния живот на страната ни днес – за всичко това е разговорът с настоящия ѝ ректор проф. д-р Георги Янков; доц. д-р Бойка Доневска и проф. Ивайло Мирчев.

от 17.00 до 18.00 часа
Музик мания
Записи на кларинетиста Андреас Отензамер

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Латино от различни райони на слънчево Мексико – мариачи, етно- и латинопоп изпълнители (част от тях с Латино Грами), разкошни оркестри за традиционна и съвремененна мексиканска музика. Сред тях – „Параисо Тропикал“, известният певец от 60-те години на ХХ век Антонио Агилар, темпераментната Чикис Ривера в компанията на виртуозната „Банда ел Рекодо“, мариачите „Бето и сус Канариос“, талантливият Херардо Ортис и др.  

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
„А в это время за бугрóм“ или „Какво знаем за съвременната руска музика“. Един меломан, финансист, специалист по разкриване на мошеничество и финансови престъпления и художник любител с всички необходими умения по уебдизайн, опит в звукозаписа и достатъчно добра заплата, решава да създаде звукозаписна фирма, която да продуцира „непродаваема“ съвременна „академическая“, както я наричат в Русия, музика и джаз (неакадемический). За всичко това – някой друг път.
На 12-и май 2021 г. - малка селекция от продукцията на Фенсимюзик.
• Ретроспекциите на Антон Батагов. Пътуване във времето назад и обратно, преосмисляне на сътвореното от 90-те до днес.
• 2020 – когато съдбата ти затваря вратата, ти отваря прозореца. Откритията на цигуларката Елена Корженевич в композициите на Иля Демуцки, Полина Назайкинская и Сергей Ахунов, написани през „коронната“ 2020 г.
• „Всеки има тайна“ от албума „Под завивките“ на китариста Марк Сабуров, вдъхновен от тайнството на будистките мистерии.
• Що е то „бриколаж“ в творчеството на Владимир Мартинов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ценители и вехтошари – представяне на новия албум „Scavengers” на пианиста и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern) – поредната реинкарнация на проекта, който започна като българско-френски ню джаз квартет, продължи като приключение за соло пиано, а днес – с Борис Малеванов на барабаните и Дидо Пешев на китарата – си е направо нео-алтърнатив рок група. Тримата гостуват в предаването, слушаме за пръв път албума в национален ефир и се готвим за концертната премиера тази събота (на 15 май).
• Социална стълбица: разговор с Берк Йетер, докторант в специалност „История, и цивилизации“ в Париж. Берк е родом от Турция и дълги години е бил активен в анархисткото движение в своята страна, но е емигрирал в Париж заради политическата обстановка от последните години. В разговора става дума за това защо Берк Йетер дойде за няколко месеца в България, изследвайки историята на българското анархистко движение, за социалните проблеми в Турция, Западна Европа и Балканите, както и за политическата и социална атмосфера в Турция през последните години.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Концертна версия на предаването, в която са включени едни от най-красивите образци от светското и сакрално творчество на Добри Христов. Записите са реализирани в различно време (от втората половина на 20-ти до първото десетилетие на 21-ви век) от известни български и чужди диригенти с участието на различни по вид хорови формации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35