Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 13 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „At Blue Note Tokyo“ на Steve Gadd Band – формацията на един от най- уважаваните и влиятелни музиканти – барабаниста Стив Гад.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Светът разказва истории: Как се живее днес в Съветистан? Това се пита норвежката журналистка и писателка Ерика Фатланд и заради този въпрос тръгва на пътешествие из пет бивши съветски републики – Туркменистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Уезбекистан. Как се живее днес в Централна Азия и познаваме ли тази част от света? Дали в 21 век на картата на света все още има бели петна и места, за които знаем наистина много малко? Разговор с Елеонора Гаджева.
• Маршрути: Свежен – родното място на полковник Владимир Серафимов, наричан освободителя на Средните Родопи. От септември 2020 година в селото е отворена къщата-музей на полковник Серафимов. Какво друго може да се разгледа в селото и около него. Репортаж.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Ирландия. Сред участниците – Пади О’Конър, Дери Фарел, „Айриш Роувърс“, „Флук“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на братя Митеви, квартет „Славей“, Румен Родопски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Палавият лунен лъч“ от Бианка Бенковска

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: годишнина от смъртта на певицата Катя Филипова.
• Симптом на какво е случващото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са битките за Черноморието през 2021 година – разговор с Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. И гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев“
• Какво ни чака
• Истории в ефира: Адвокат Валентина Каменарска и величието на една нация - в отношението към животните ще го открием.
• Минути на редактора: Международен ден на хумуса – за ползите и популярността на разпространеното в целия свят близкоизточно блюдо в разговор с диетолога д-р Райна Стоянова.
• В началото на новия селскостопански сезон и след провеждането на най-мащабния животновъден форум у нас – какво е състоянието на животновъдството в България и може ли то да бъде печеливш бранш?
- Как повече български храни от български суровини да стигнат до потребителите у нас?
- Какво е значението на животновъдството за развитието на планинските региони в България?
Събеседници: от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, фондация „Биоселена“ и община Велико Търново.
• Сигурни всеки ден: Какви са правата на пътуващите със самолет във връзка с коронакризата? Събеседник: Богомил Николов от Национална асоциация „Активни потребители“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Изпълнения на италианския соул джаз певец Алън Скафарди.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Любомир Илиев представя „Част последна“ от Роберт Зееталер
• Илко Димитров за новата си стихосбирка „Изчезване на времето“
• Репортаж от представянето на „Преображения“, избрани стихотворения и хайбуни от Владимир Мартиновски в превод на Роман Кисьов
• Ана Анастасова за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека
• Изложба на Людмил Георгиев „Вместо автопортрети“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Вижте!“ – новините на детски език. Онлайн платформата „Книговище“ стартира първата българска детска медия, която ще съдържа новини от България и света. Медията ще покрива всякакви теми – екология, здраве, култура. Разговор със създателките на „Книговище“ Искра Джанабетска и Десислава Гаврилова.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор, приказка, фантазия: Стефан Драгостинов и „Терра булгара“
За Стефан Драгостинов фолклорът е начин на мислене, извор на идеи, лично пространство. „Терра булгара“ е творба, която зрее в мечтите на композитора близо половин век. Тя е като концентрат на творческата му фантазия, която се простира върху обширното поле на българския фолклор. А той е космос от фантазии, приказки, сюжети, характери. За Драгостинов всеки малък сюжет е отделен театрален спектакъл, драма, лирично повествование. Така всяка миниатюра е фрагмент в изплитането на фантастичния свят на „Терра булгара“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Софийският фестивал на науката е във фокуса на  предаването. Той ще се проведе на 15 и 16 май.
• Основните теми тази година са свързани с климатичните промени, пробивите в астрономията и невронауките, както и участието на жените в науката. Акцентите представя Ивайло Славов от Британския съвет – основния организатор на фестивала.
Тази година всички гости и лектори ще бъдат онлайн, което пък дава възможност да се включат повече хора извън София.
• Сред лекторите е младият учен Славил Пейков, който разказва какво се е променило в разбиранията ни за еволюцията и генетиката през последните няколко десетилетия?
• Морската трева е интересен вид, който от сушата се е върнал обратно във водата и днес произвежда „екосистемни услуги“, напр. един хектар морска  трева може да произведе 10 литра кислород на ден. Морската трева съхранява въглеродния диоксид и е нещо като буфер срещу климатичните промени – повече за това разказва Никола Кереков, от Рацио.
• Зелени минути: разговор с Ивелин Иванов от „Зелени Балкани“ за възстановяването на популацията на черния лешояд у нас.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България: Резерват „Риломанастирска гора“ и природен парк „Рилски манастир”
Патронът на българските будители Иван Рилски, наричан още приживе земен ангел и небесен жител, приема доброволното отшелничество в най-високата и безлюдна планина, Рила, за да се отдаде изцяло на вярата и богослужението. Тук той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.
Основава и Рилския манастир, книжовен и будителски център, който през вековете  се разраства и става най-големият български манастир. Първият български светец и небесен закрилник и покровител на българския народ е погребан в сърцето на Рила в близост до манастира. Към гроба му води пътека, край която растат множество дървета от различни видове. А цялата гора наоколо е под закрилата на закона в природния резерват „Риломанастирска гора“. Смесените елово-букови гори в нея, според лесовъдите, са най-красивите гори.
Природният парк „Рилски манастир“, на чиято територия се намират манастирът и резерватът, е пазител на още много красиви и редки растителни видове. Някои от тях виреят единствено в Рила, под зъберите на величествени скални стражи, по стръмни склонове и край множеството езера, от които водят началото си най-големите български реки. Величествена красота, която спира дъха.
Участници в предаването са: лесоинженерите Камен Гълъбов и Димитър Христов, експертите Райна Пашова и Десислава Андонова от природен парк „Рилски манастир“.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикални легенди
60 минути с изкуството на легендарни квартети.
Основно място заемат изпълненията на струнните квартети „Токио“, „Албан Берг“ и „Артемис“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на тракийската певица Динка Русева и гъдуларя Атанас Вълчев – дългогодишен концертмайстор на ОНМ на БНР.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Документален запис от концерт на Квартет Фрош и Емануил Иванов от 26 април - Струнен Квартет № 4 от Александър Цемлински и Клавирен квинтет в Ми бемол мажор оп.44 от Роберт Шуман.
• Премиера на балета „Танго“ в Софийската опера.
• Две покани за предстоящи концерти:
- Маестро Марк Кадин представя програмата на Радио Симфониците за 14 май с участието на испанската звезда Рафаел Агире.
- Валентин Геров от София квартет разказва за предстоящия концерт на състава на 15 май.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 9 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Поп-ъп изложба на Никола Михов. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Композиции с посвещения. Изпълнения на „Чик Кърия трио“, „Кийт Джарет квартет“ и Милчо Левиев с пиеси, посветени на знаменити негови колеги: Дон Елис, Джо Фаръл, Арт Пепър…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на..

публикувано на 15.06.21 в 17:16

Вторник, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Добавените светове и реалности на Албена Баева – художник, изобретател и галерист. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз джем Ladies Sing Jazz Програмата включва..

публикувано на 14.06.21 в 17:08