Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 13 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „At Blue Note Tokyo“ на Steve Gadd Band – формацията на един от най- уважаваните и влиятелни музиканти – барабаниста Стив Гад.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Светът разказва истории: Как се живее днес в Съветистан? Това се пита норвежката журналистка и писателка Ерика Фатланд и заради този въпрос тръгва на пътешествие из пет бивши съветски републики – Туркменистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Уезбекистан. Как се живее днес в Централна Азия и познаваме ли тази част от света? Дали в 21 век на картата на света все още има бели петна и места, за които знаем наистина много малко? Разговор с Елеонора Гаджева.
• Маршрути: Свежен – родното място на полковник Владимир Серафимов, наричан освободителя на Средните Родопи. От септември 2020 година в селото е отворена къщата-музей на полковник Серафимов. Какво друго може да се разгледа в селото и около него. Репортаж.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Ирландия. Сред участниците – Пади О’Конър, Дери Фарел, „Айриш Роувърс“, „Флук“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на братя Митеви, квартет „Славей“, Румен Родопски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Палавият лунен лъч“ от Бианка Бенковска

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: годишнина от смъртта на певицата Катя Филипова.
• Симптом на какво е случващото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са битките за Черноморието през 2021 година – разговор с Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. И гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев“
• Какво ни чака
• Истории в ефира: Адвокат Валентина Каменарска и величието на една нация - в отношението към животните ще го открием.
• Минути на редактора: Международен ден на хумуса – за ползите и популярността на разпространеното в целия свят близкоизточно блюдо в разговор с диетолога д-р Райна Стоянова.
• В началото на новия селскостопански сезон и след провеждането на най-мащабния животновъден форум у нас – какво е състоянието на животновъдството в България и може ли то да бъде печеливш бранш?
- Как повече български храни от български суровини да стигнат до потребителите у нас?
- Какво е значението на животновъдството за развитието на планинските региони в България?
Събеседници: от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, фондация „Биоселена“ и община Велико Търново.
• Сигурни всеки ден: Какви са правата на пътуващите със самолет във връзка с коронакризата? Събеседник: Богомил Николов от Национална асоциация „Активни потребители“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Изпълнения на италианския соул джаз певец Алън Скафарди.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Любомир Илиев представя „Част последна“ от Роберт Зееталер
• Илко Димитров за новата си стихосбирка „Изчезване на времето“
• Репортаж от представянето на „Преображения“, избрани стихотворения и хайбуни от Владимир Мартиновски в превод на Роман Кисьов
• Ана Анастасова за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека
• Изложба на Людмил Георгиев „Вместо автопортрети“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Вижте!“ – новините на детски език. Онлайн платформата „Книговище“ стартира първата българска детска медия, която ще съдържа новини от България и света. Медията ще покрива всякакви теми – екология, здраве, култура. Разговор със създателките на „Книговище“ Искра Джанабетска и Десислава Гаврилова.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор, приказка, фантазия: Стефан Драгостинов и „Терра булгара“
За Стефан Драгостинов фолклорът е начин на мислене, извор на идеи, лично пространство. „Терра булгара“ е творба, която зрее в мечтите на композитора близо половин век. Тя е като концентрат на творческата му фантазия, която се простира върху обширното поле на българския фолклор. А той е космос от фантазии, приказки, сюжети, характери. За Драгостинов всеки малък сюжет е отделен театрален спектакъл, драма, лирично повествование. Така всяка миниатюра е фрагмент в изплитането на фантастичния свят на „Терра булгара“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Софийският фестивал на науката е във фокуса на  предаването. Той ще се проведе на 15 и 16 май.
• Основните теми тази година са свързани с климатичните промени, пробивите в астрономията и невронауките, както и участието на жените в науката. Акцентите представя Ивайло Славов от Британския съвет – основния организатор на фестивала.
Тази година всички гости и лектори ще бъдат онлайн, което пък дава възможност да се включат повече хора извън София.
• Сред лекторите е младият учен Славил Пейков, който разказва какво се е променило в разбиранията ни за еволюцията и генетиката през последните няколко десетилетия?
• Морската трева е интересен вид, който от сушата се е върнал обратно във водата и днес произвежда „екосистемни услуги“, напр. един хектар морска  трева може да произведе 10 литра кислород на ден. Морската трева съхранява въглеродния диоксид и е нещо като буфер срещу климатичните промени – повече за това разказва Никола Кереков, от Рацио.
• Зелени минути: разговор с Ивелин Иванов от „Зелени Балкани“ за възстановяването на популацията на черния лешояд у нас.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България: Резерват „Риломанастирска гора“ и природен парк „Рилски манастир”
Патронът на българските будители Иван Рилски, наричан още приживе земен ангел и небесен жител, приема доброволното отшелничество в най-високата и безлюдна планина, Рила, за да се отдаде изцяло на вярата и богослужението. Тук той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.
Основава и Рилския манастир, книжовен и будителски център, който през вековете  се разраства и става най-големият български манастир. Първият български светец и небесен закрилник и покровител на българския народ е погребан в сърцето на Рила в близост до манастира. Към гроба му води пътека, край която растат множество дървета от различни видове. А цялата гора наоколо е под закрилата на закона в природния резерват „Риломанастирска гора“. Смесените елово-букови гори в нея, според лесовъдите, са най-красивите гори.
Природният парк „Рилски манастир“, на чиято територия се намират манастирът и резерватът, е пазител на още много красиви и редки растителни видове. Някои от тях виреят единствено в Рила, под зъберите на величествени скални стражи, по стръмни склонове и край множеството езера, от които водят началото си най-големите български реки. Величествена красота, която спира дъха.
Участници в предаването са: лесоинженерите Камен Гълъбов и Димитър Христов, експертите Райна Пашова и Десислава Андонова от природен парк „Рилски манастир“.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикални легенди
60 минути с изкуството на легендарни квартети.
Основно място заемат изпълненията на струнните квартети „Токио“, „Албан Берг“ и „Артемис“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на тракийската певица Динка Русева и гъдуларя Атанас Вълчев – дългогодишен концертмайстор на ОНМ на БНР.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Документален запис от концерт на Квартет Фрош и Емануил Иванов от 26 април - Струнен Квартет № 4 от Александър Цемлински и Клавирен квинтет в Ми бемол мажор оп.44 от Роберт Шуман.
• Премиера на балета „Танго“ в Софийската опера.
• Две покани за предстоящи концерти:
- Маестро Марк Кадин представя програмата на Радио Симфониците за 14 май с участието на испанската звезда Рафаел Агире.
- Валентин Геров от София квартет разказва за предстоящия концерт на състава на 15 май.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 9 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Поп-ъп изложба на Никола Михов. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Композиции с посвещения. Изпълнения на „Чик Кърия трио“, „Кийт Джарет квартет“ и Милчо Левиев с пиеси, посветени на знаменити негови колеги: Дон Елис, Джо Фаръл, Арт Пепър…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10