Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката на София разказва

7
Снимка: Столична библиотека

На Празника на библиотекаря – Деня на светите братя Кирил и Методий – в Столичната библиотека беше открита изложбата „Библиотеката на София разказва“. 

Ана Анастасова даде повече подробности в "Артефир" за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека.

"Библиотеката разказва истории на книги, които се пазят в нашите фондове, за съдбата на колекции на видни общественици и писатели и покрай тях за моменти от историята на библиотеката и на столицата. Книги, които свидетелстват за промените през годините в обществения и политическия живот.

Във фоайето на Столична библиотека, през което всеки ден преминават стотици читатели и посетители на библиотеката, се откри интерактивно пространство за визуални изкуства. Младите участници в проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“, обновиха стените с ярки стенописи, витражи и мобилни инсталации от модулни панели с букви и картини. Те бяха приветствани от Директора на Столична библиотека Юлия Цинзова, която ги покани да претворят своите смели артидеи и в други пространства на библиотеката. Станимир Божилов, преподавател в Нов български университет и ръководител на проекта, представи творбите на участниците – ученици и студенти от училищата и вузовете по изобразителни изкуства и им връчи дипломи и награди.

"В деня на библиотекаря –11 май – Столична библиотека по традиция подарява едногодишни читателски карти. Големи опашки от желаещи да получат читателска карта се извиха пред отворените 11 места за регистриране в централната сграда на пл. „Славейков“. Първите си карти за библиотеката получиха много младежи – ученици и студенти. Близо 70% от новите 1530 карти са на млади хора до 30 години, които се надяваме да станат наши постоянни читатели и посетители на интересните ни инициативи."

Изложбата може да бъде разгледана на място до 26 май 2021 г.

Чуйте в звуковия файл 

Снимките са предоставени от Столична библиотека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36