Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 15 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004г. - „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“
• Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект“ British Lion“ и техния втори студиен албум „The Burning“ – 2020 г.
• MTV Unplugged: „Korn“ – 2007 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Груйчо Дочев, Валтер Топалов, Илия Луков и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в търговищкото село Макариополско.
Ще разберете как протече общоселския празник на Гергьовден. От срещите с кмета на селото, читалищния секретар и жители на Макариополско ще разберете за историята на настоящето на населеното място, за делниците и празниците на жителите му, за забележителностите и поминъка. Ще чуете и автентични народни песен от самодейната група към читалището, които се пеят само в този район.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Финал на радиосъстезанието „Златната ябълка“ за месец май;
• Нов епизод на рубриката „Непознатите думи“ – Фобия;
• Нов епизод на рубриката „История на изкуството за деца“ - танцът на дяволите в Коста Рика и поезия от Индия.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
• „Смело сърце...” – в Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност ще разговаряме с проф. Пламен Гацов. Акценти: симптоми и причини за появата на кардиологичните болести, фактори като начин на живот, наследственост или други заболявания, които влияят на сърдечния мускул. Актуална информация за уврежданията, причинени от Ковид 19...

от 9.13 до 11.00 часа
Семейно радио
• как да се изградят умения за учене и мислене у децата – представяне на Фестивал на ранното детско развитие. Разговор с Георги Иванов, основател на проекта.
• В Международния ден на семейството разговор с Неви Боджукова,  семеен терапевт – „Семейните връзки“ – опасения или надежди за опазването им.
• Световен ден на уискито – истории и традиции, свързани с „напитката на живота“. Събеседфник: Гаро Узунян, първия български независим експерт за „уиски културата“
• От другата страна: „Предателството във връзките“. Разговор с Огнян Димов
• Включване от гр. Самоков
• Джаз за деца – Венци Благоев
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува цяло семейство радиолюбители. Стефан, Катерина и Кристиян Александрови ще ни разкажат какво е запалило страстта им към радиопредавателите и как двама родители – инженери предават уменията и познанията си на своя син.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Накъде да поемем след дългото принудително „затваряне“? Може ли някой да спре вечния ни стремеж към изкуството и красотата? Има ли изобщо граници за въображението и таланта или човек стига дотам, докъдето сам си разреши? За всичко това разговаряме тази събота в студиото на „Предаване без име“ с нашата специална гостенка, една прекрасна дама, която сбъдва своите и нашите мечти – Мила Павлова, артистичен директор на „Дни на музиката в Балабановата къща“ и на един съвсем нов фестивал – „МузикАртисимо – фест“, който се открива същия ден – на 15 май.

от 12.20 до 13.30 часа
Мрежата
• Стартира сайтът „Вижте. Новините на детски език“. Как децата трябва да научават „новините на възрастните“? Кои са нещата, които трябва да им бъдат обяснени на разбираем език? Какво ги плаши и какво, от света на големите, не разбират?
• В предаването участват: Десислава Гаврилова от екипа на „Книговище“, заел се със задачата да създаде новинарския детски сайт, кореспондентът на „Вижте“ от Исландия Александър Иванов, 12 годишен и медийният анализатор и член на редколегията на „Вижте“ Константина Славейкова от Нова Зеландия.
• Какво се случва в Израел? Коментар на проф. Дмитрий Стровский, медиен и политически анализатор и преподавател по журналистика в Ариелския университет. Превод в ефир на Албена Стаменова.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Исторически музей - Клисура под знака на знаменателния юбилей - 145 години от Априлското въстание
На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В събитието взе участие и Стоян Иванов, директор на Историческия музей в гр. Клисура, нашият събеседник в това предаване. Неговото изследване разглежда процесите на „съграждане на паметта в Клисура“.
В ИМ-Клисура се пазят документи и артефакти, свързани с Априлския подвиг на клисурци, както и с бита и културното развитие на региона. Може би не всеки знае, че Боримечката не е измислен образ от Иван Вазов, отличил се със своя дух и физическа сила в романа „Под игото“. Според изследванията на някои историци той е живял в Клисура в семейство на козар. Една от важните задачи, които са му били възлагани от Революционния комитет, е да изнася и разполага черешовите топчета на позициите в местността „Зли дол“. След поражението на въстаниците той е заловен и изпратен на заточение в Диарбекир, заедно с други клисурци.
Още интересни факти за ИМ-Клисура и региона – в разговора с нашия гост Стоян Иванов,.

от 15.10 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Квартетът „Балкан Джазович“ в Брюксел и историческата среща на сцена между Теодосий Спасов и френско-ливанския тромпетист и композитор Ибрахим Маалуф (април 2021) – разказ на Теодосий Спасов няколко седмици след фестивала „Балкан Трафик“.

от 15.30 до 16.00 часа
Джаз концерт

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Събеседник: Георги Ангелов

от 16.30 до 17.00 часа
Концерт филмова музика
„Кабаре“ – хитове на Джон Кендър към легендарната екранизация на мюзикъла на Боб Фос

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 421 – гост музикантът Георги Мархолев.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документален запис на концерта „21 години мимолетност“ с музика на забележителната Мария Шнайдер. Изпълнения на Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Жените, законът и техните деца“ от Клод Алмейрак и Натали Данглад – 2 част

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио.
Антонин Дворжак – „Русалка“. Спектакъл на Метрополитън опера от 8 февруари 2014 г. Съставите на Метрополитън дирижира Яник Незе-Сеген. В ролите: Рене Флеминг, Пьотр Бечала, Долора Заджик, Джон Релией, Емили Маги и др.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата..

публикувано на 20.06.21 в 14:24

Неделя, 20 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Змейова сватба“ от Петко Юрданов Тодоров от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на група „Булгара“, Мартин Любенов, Лиса Джерард и хор..

публикувано на 19.06.21 в 08:45

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24