Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новините са такива, каквито са

"Вижте. Новините на детски език"
Снимка: Книговище.бг

„Вижте. Новините на детски език“, най-новият модул на сайта- игра „Книговище“, е вече факт. „Книговище" е платформа, която подпомага децата  да обикнат четенето, но също така им помага  да се научат да вникват в това, което са прочели. Новият модул „Вижте“ запълва една ниша, която досега е била оголена в нашето медийно пространство и това е  журналистиката за деца, която се обръща към глобалните проблемите, с които се занимават и възрастните, но на разбираем език за тях. Идеята на „Вижте…“ е да предизвиква любопитството на младите хора към света и процесите, които текат в него. Статиите  са организирани в няколко рубрики, като „Общество“, „Свят“, „Наука“, „Култура“, „Спорт и здраве“ и целят да представят  актуални теми, които децата, така или иначе, чуват като новини в медийния фон, който ги заобикаля.

В „Мрежата“ за това разговаряме с Десислава Гаврилова, една от създателите на платформата „Книговище“, Александър Иванов, репортер на „Вижте“ от Исландия и с Константина Василева, медиен анализатор от Нова Зеландия.

За да разширим хоризонтите

Десислава Гаврилова: „Във  „Вижте“ имаме статии, посветените на изборите и защо това не винаги води до  създаването на правителство. Актуална тема. Как точно се съставя правителство, как работи демокрацията, какво е значението на парламента към правителството и към президента. Даваме  базисна представа на децата ,за това как  работи демокрацията и им обяснява неща, които те чуват в медийния шум около себе си, но често не разбират.“

Александър Иванов /12г/ : „Новините ме интересуват, защото ми е важно да следя какво се случва по света. Аз чета вестник „Сутрешен вестник“ и са ми много любопитни темите в него. Например, научих, че вече са  се продали най-скъпите обувки в света.“

Но най- важното за журналистиката е тя  да каже какво се случва  и да го каже  така, че всички да го разберат. Новините не трябва да се украсяват. Чувал съм за фалшивите новини, за които всички мислят, че те са верни, но те не са.

Константина Василева: „ Ще пиша за „Вижте“, защото това е много отговорна и важна задача. Децата трябва да получават качествена информация, която е адаптирана за възрастта им и така да формират вкусове към медиите и към четенето. Важно е от малки да се научат да отсяват кое им е представено с факти и кое –не и когато станат възрастни вече да имат придобити тези медийни навици.“

В звуковия файл, който следва, ще можете да научите повече за медиите в Исландия и Нова Зеландия.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49