Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 10-16 май

Снимка: Ани Петрова

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май.

На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages”. Албумът е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. В “Мултикултурни диалози” Мирян Колев, заедно с куратора на изложбата Христина Барева, разказват за документално-художествената среща между фотографията и музиката.

Изложбата "Lucid Eyes" на фотографката Веселина Николаева бе открита на 13 май в галерия "Синтезис" и може да бъде разгледана до 10 юни. Тя включва 21 портрета и два пейзажа, които създават усещането за непосредственост и близост. Те са в човешки ръст и изглеждат по-живи от живите хора, а в тях се вижда и фотографката.

„Испания“ е новият концерт на Симфоничния оркестър на БНР и световноизвестния испански китарист Рафаел Агире. С концерта се възобновява концертният сезон за радиосимфониците, чийто диригент маестро Марк Кадин гостува в "Артефир" в сряда.

В Галерия "Ракурси" бе представена изложбата на художника, режисьора, сценариста и аниматора Андрей Кулев „Варвара-Китай: Северният склон на полуострова“. Първата изложба, вдъхновена от пътуването на художника в Китай е от 2018 г. – "Варвара-Китай: Четирите посоки на света". Творбите са провокирани от старата китайска техника на рисуване с туш върху ръчно изработена хартия, рисунките на пръв поглед са статични. Те са като праформа на съвременната анимация.

"Чупи. Реже. Полива" е името на новия фотографски проект на Никола Михов. Този път фотокнигата не съдържа негови авторски снимки. Вместо това архивни кадри от протоколния живот на Тодор Живков са съпоставени с крилати фрази на един по-скорошен народен вожд – Бойко Борисов.

До 15 май Шумен бе домакин на театралния фестивал "Друмеви празници – Нова българска драма". Важна част от фестивала е конкурсът за нова българска драматургия. 2021 г. е специална година. Заради пандемията миналото издание на Друмевите празници не се състоя, но изпратените в 2020 г. пиеси получиха нов шанс, в отделна категория. Според селекционерката, театроведката д-р Ина Божидарова, в последните години за конкурса пристигат по-малко на брой, но и по-добри творби. Миналата година текстовете са били 22, тази година – 26. От 2021 фестивалът "Нова българска драма" въвежда и съвсем нова категория в конкурса си – детски пиеси за драматичен театър.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14