Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на миналото и настоящето, претворена и сътворена за туба

Николай Темнисков
Снимка: ОКИ „Надежда“

Тубата – най-внушителният по своите размери представител на медните духови инструменти, все още е малко позната на широката българска публика със своите солистични качества.

В поредицата „Гласове и лица от СО на БНР“ представяме тубиста на Симфоничния оркестър на Националното радио – Николай Темнисков, който повдига завесата към богатия и изпълнен със звукови нюанси свят на своя инструмент с музика от миналите епохи до днес, преработена и създадена специално за туба.

Николай Темнисков е роден през 1968 г. в София и получава музикално образование в НМУ „Любомир Пипков“, където учи туба при Павел Яковчев, а в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ негови преподаватели са професорите Димитър Момчилов и Костадин Чилев. През 1984 Николай Темнисков е един от създателите на духовия ансамбъл „Академик брас“, с който през 1986 г. става лауреат на IV Национален конкурс за камерна музика „Златната Диана“ в Ямбол. Между 1992 и 1997, а след това от 2012 до 2014 г. е артист-оркестрант в Софийския духов оркестър, от 2006 е постоянен член на Медния духов квинтет „София“ (Национален радио брас), а от 2014 г. е постоянен член на СО на БНР.

Като солист Темнисков се изявява със СО на БНР, филхармоничните оркестри на Плевен, Пазарджик и Враца, камерните оркестри на Габрово, Перник, Ямбол и Камерния оркестър „AGBU“ - София, „Симфониета“ - София и „Симфониета дел Арте“ - Виена, духовите оркестри на Велико Търново, Добрич, Перник и София. Като член, а също и солист на различни камерни формации осъществява премиерни изпълнения на редица български и чужди автори и реализира записи за фонда на БНР, а през 2011 г. е поканен от Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (MCY) за председател на международното жури на конкурса „Нитрианска лютня“ – Словакия.

През 2008 г. заедно с флейтистката Росица Бояджиева основават дуо, което успешно концертира и до днес, а богатият им репертоар обхваща както образци от старинната музика, аранжирани за флейта и туба, така и оригинални творби от западноевропейската литература и такива от съвременни автори, написани специално за тях: Марин Големинов, Николай Кауфман, Румен Бояджиев-син, Стоян Бабеков, Ангел Добрев, Петър Крумов и други.

Срещата с Николай Темнисков е на 21 май, петък, от 23 часа в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05