Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

| обновено на 21.05.21 в 13:39
Снимка: БГНЕС

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Силва Василева, която работи повече от 30 години в сферата на библиотеките и библиотечното дело:

Силва Василева“Библиотеките никога не са спирали да бъдат част от процеса по създаване и популяризиране на наука. Те са онези общодостъпни организации, които не просто съхраняват информационни ресурси, но разполагат с квалифициран персонал, обучен и готов да управлява и да насочва съдържанието на тези ресурси към правилните, към точните потребители. Към тези, на които информацията им е необходима, за да създават публикации или за да прилагат резултатите от тях в практиката.

Ресурсите, с които библиотеките разполагат, уменията и компетенциите на специалистите да извличат, систематизират и предоставят информация, в това число и специализирана – това са безценните качества, които правят от тях незаменим сътрудник на процесите по създаване на научни разработки и тяхното последващо внедряване в бизнеса.

Да, днес имаме интернет и всички онези умни устройства, които поставят работата на друго ниво, но точно уикибазите, които много се ползват, показват, че хвърлянето на информация в мрежата не е достатъчно.

Необходимо е да има някой, който да насърчи подаването на достоверна информация, да контролира входа и изхода на информационния поток, да прави структура. И тази роля се пада на библиотеките."

В звуковия файл можете да чуете отговора на Силва Василева и на следните  въпроси:

В епохата на посредничеството, когато за хората е толкова лесно сами да потърсят информация по интересуващите ги неща, каква е ролята на специализирания библиотекар? С какво библиотечните и информационни специалисти могат да подпомогнат процеса по стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав? Какви компетенции е необходимо да притежават тези специалисти?

Силва Василева е завършила е Библиотекознание и библиография, Българска филология и Медии и реклама.

Започва трудовия си стаж в библиотеката в родния си град Ихтиман. От 1999 година работи в Университетската библиотека при Русенския университет „Ангел Кънчев“, а от 2010 г. е заместник-директор в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

От началото на април 2021 г. е част от екипа на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе.

Участва в разработването, управлението и реализирането на над 30 национални и международни проекта. През 2016 година печели една от общо петте награди на фондация „Future Library“. Обучител е по „Застъпничество и разработване на проекти“. Участва с доклади и научни съобщения във форуми, свързани с развитието на библиотечната дейност и опазване на културното наследство.

Снимки: БГНЕС, личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от..

публикувано на 21.05.21 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук...

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус..

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави,..

обновено на 15.10.21 в 10:44

Стартира информационната платформа за незрящи BLINFO

На 15 октомври в Международния ден на белия бастун стартира информационната платформа „BLINFO“, през която може да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, с активното сътрудничество на зрящи.  BLINFO е  платформа, в която автори на..

публикувано на 15.10.21 в 10:24
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Опитваме се да направим живота на незрящите не просто по-лесен, а по-нормален

Най-обичаният глас за незрящите и хората с увредено зрение, а ктрисата Гергана Стоянова, известна с озвучаването на десетки аудиокниги за незрящи, отправи поздравления в Международния ден на белия бастун: "Поздравявам всички, които ни слушат в момента и..

обновено на 15.10.21 в 10:00