Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Застъпничеството като форма на социална подкрепа

Снимка: gicj.org

Какво представлява застъпничеството като форма на социална подкрепа, къде и как възниква то? Може ли да бъде част от държавната политика или остава доброволен акт на съпричастност? Превъзхожда ли го самозастъпничеството или го допълва?

Всички действия, които организациите и отделните лица предприемат, за да окажат натиск за промени на дадена политика или поведение на институция или органи на властта с цел да защитят интересите на конкретна личност или група от хора и да съдействат за тяхното най-добро развитие. В този смисъл да помогнем на бездомен човек в квартала ни, който не може да се грижи сам за себе си, да бъде настанен някъде, звънейки многократно на различни телефони и влизайки в контакт със социални служби и администрации, е застъпничество, но да работим за равнопоставеност в трудовото възнаграждение на жените с това на мъжете също е застъпничество, въпреки че касае живота не на един човек, дори не на уязвима група, а горе-долу на половината човечество. Доста различни по своя характер и насоченост могат да бъдат тези действия, дори лобизмът може да бъде разглеждан като част от тях, няма как да ги обхванем всичките. 

Акцентите са върху застъпничеството за хора с увреждания – една социална група, която се нуждае от особена подкрепа, а често не я получава от държавата. 

Застъпничеството за конкретна уязвима група от хора също може да има разнообразни форми – Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“, подкрепяща хора с интелектуални затруднения, и Валентина Ташкова, граждански активист с много социални каузи, работят в обща посока, но по различни начини. 

За Миряна Сирийски начинът е социалната работа с нейните професионални и етични стандарти. През тази призма застъпничеството е вид социална услуга, упражнявана от дълго време в неправителствения сектор и залегнала вече и в Закона за социалните услуги, която тепърва предстои да бъде развивана така, че да обхване повече хора. Тя обяснява и какво е самозастъпничеството и как не бива да се подценяват способността и правото на хората с интелектуални затруднения да изразяват позиции и да вземат решения, свързани с живота им.  

Чуйте в звуковия файл.

“Всичко, което е нужно, за да триумфира злото, е добрите хора да не правят нищо” – казва ирландският политик Едмънд Бърк преди три века. В тази посока са мислите, но най-вече действията на Валентина Ташкова, граждански активист и борец за няколко каузи, представител на общност „Мостове“. През нейния поглед застъпничеството е следващата крачка след даряването на пари, която един активен гражданин трябва да предприеме. А формата на това застъпничество са разговори с институции и власти, писма, групов натиск. И борбата е не само за хората с увреждания, но и за всички останали. 

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки (photo credit): Мирамар филм

“Порталът“ – съвременен поглед към познатото минало

Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило.  Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада. „Порталът“ е български минисериал от 2021 г. на режисьора Илиян..

публикувано на 14.06.21 в 12:00

Пътят към богопознанието чрез църковната музика

На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година – срещата на българския монах от килията „Успение Богородично“ към манастира Пантократор на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен..

публикувано на 14.06.21 в 11:20

14 юни – Световен ден на кръводаряването

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.  Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Датата е..

публикувано на 14.06.21 в 08:47
Михаела Пеличева

Фондация „Тъгъдък“ за спасяването на непородистите коне

Михаела Пеличева е млад фермер, отдал се на каузата да спасява непородистите коне от малцинствата, да ги отглежда в своята ферма и да открива потенциала в тях, който останалите не виждат поради предразсъдъци спрямо техния произход. Това е и причината двадесет и пет годишната жена да учреди фондация на име „Тъгъдък“. Самата Михаела обича конете от..

публикувано на 14.06.21 в 08:05

Климат

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите газове – не могат да се върнат обратно в космоса. И остават на нашата любима планета, за да я..

публикувано на 14.06.21 в 08:00