Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистиката е журналистика, когато е като камъче в обувката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди три дни, във видеообръщение, журналистът Роман Протасевич потвърди, че се намира в „Следствен арест №1“ в Минск и каза: „Ще продължа да сътруднича на следствените органи. Признавам, че участвах в организирането на масовите протести в Минск“.

Това „признание“ на 26-годишния журналист и блогър, чието име фигурира в списъка на издирваните „терористи“, издаден от Държавния комитет за сигурност на Беларус, обиколи света и постави много въпроси пред глобалната журналистическа общност и пред целия свят.

На пресконференцията, организирана на 27 май във Варшава, основателят на „Nexta“ Степан Путило се обърна към колегите от цял свят, които следяха онлайн събитието: 

„Обръщаме се към международната общественост, за да помогне на Беларус. Това може да стане само ако режимът в моята страна бъде изолиран, ако бъде прекъснато всякакво икономическо, политическо, информационно сътрудничество. Само безпрецедентен световен натиск ще бъде способен да повлияе и да спре репресиите в страната ни и ще опази нови човешки животи“.

В интервю за „Мрежата“ Андрей Бастунец, председател на Беларуската асоциация на журналистите, сподели: 

„Роман Протасевич и колегите от най-големия беларуски портал „tut.by“ са обвинени в разпалване на социална омраза по отношение на чиновници, милиция и други длъжностни лица, което според правозащитните организации означава, че става дума за преследване заради критиката им към действащата власт.

В цялата тази ситуация, в която се намираме, има един плюс обаче – беларуското общество много ясно изразява подкрепата си към журналистите и към свободата на словото. Положителното е и това, че има солидарност както и в журналистическата гилдия, така и на обществото към нас.“

Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В България има експертиза за опазване на природата, но липсва качествен диалог

През ноември в Глазгоу ще се състои Световната конференция за промените в климата COP26. На 28 септември (днес) в 10:30 часа ще се състои конференцията “Пътят към COP26 – изборът на България“, организирана от MOVE.BG, заедно с посолствата на Великобритания и Италия. Конференцията е онлайн, всеки може да участва с коментари и въпроси. Ясна..

обновено на 28.09.21 в 11:45
Анита Георгиева и Розалин Шмих - от ляво на дясно

Анита Георгиева: Мястото на кучетата не е нито в приюта, нито на улицата

Организацията “Бандата на 1500-те“ обединява хора на различна възраст, с различни интереси и разбирания, но свързани с една кауза – любовта към животните . Като доброволци те са убедени, че могат да променят не само живота на кучетата в приютите, но и нагласата на обществото ни спрямо животните. Доброволци от Бандата, заедно с кучета от..

публикувано на 28.09.21 в 11:44

Проф. Асен Гудев: Осем от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за отнемането на над 18 млн. човешки живота всяка година. За 520 млн. души със сърдечно-съдови заболявания, пандемията, причинена от Covid-19 и неговите варианти, се оказва повече от значима, за много от тях дори фатална. На 29 септември (утре) е Световният ден на сърцето, който се..

публикувано на 28.09.21 в 09:07
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26