Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Отвъд картините“ – за живота и изкуството на Борис и Славка Деневи

Снимка: sbhart.com

Една знаменателна, подготвяна повече от две години изложба, и каталог към нея се представя в галерията на Съюза на българските художници, на "Шипка" 6. Това е експозицията „Отвъд картините“ за изкуството и живота на Борис Денев и Славка Денева. Изложбата е базирана на проучване на художественото наследство и семейния архив на Деневи, завещан през 1983 година на СБХ от Славка Денева в последните месеци от живота ѝ. 

В изложбата са включени картини на двамата Деневи – баща и дъщеря, фотографии, обекти и документи, произведения от частни колекции. Експозицията е много интересно представена за публиката от двамата куратори Антон Стайков и Свобода Цекова – като фотографии, много рисунки и картини се представят за първи път.

Градски пейзаж (Мюнхен), 1910-те - Борис Денев
В залата на първия етаж са изложени няколко огромни пана с текстове, наричани от кураторите „изложбени гнезда“ или репери, които ни въвеждат в различните посоки  на творчеството и на Борис Денев и на Славка Денева, на тяхната житейска съдба. Това са – „Борис Денев, детство и младежки години. Германия. Войни“, другото „гнездо“ – „В добро и зло. Творчество, семейство. Отново войни“. Друга част: „Социализъм – време на изпитания баща и дъщеря. Театър „Фукара“ и „Славка Денева. Човекът и вещите. Чистото изкуство“.

Натюрморт 1974 - Славка Денева

В звуковия файл художникът Антон Стайков, заместник-председател на СБХ, много вдъхновено и интересно представя експозицията „Отвъд картините“, чуйте го.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 юни.

Снимки: Съюз на българските художници

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средище за изкуство и творчески обмен

Средище за  изкуство и творчески обмен – това е мотото на събитията в Арт Център Илинденци. Сега най-новата творческа инициатива в Центъра завършва с обща изложба и международно участие – като резултат от случващото се в този център.  За първи път пред публика показват своите най-нови произведения именити за нашата художествена сцена артисти като..

публикувано на 29.05.23 в 17:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не бяха включени в класацията. И тази година журито беше доста затруднено, но все пак   неговите членове..

публикувано на 29.05.23 в 17:05

Когато четящите намалеят, книгите трябва да излязат при хората

Днес в София се откри най-мащабното за сезона при това двойно литературно събитие – 16-ото издание на Пролетния панаир на книгата и съпътстващият го от 6 години Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Двете програми продължават до четвърти юни.  В "Артефир" гостуват Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на..

публикувано на 29.05.23 в 16:24

Ако кучетата снимаха документални филми

Ако кучетата снимаха документални филми, как би изглеждал светът през техните очи? Този въпрос преди повече от десет години дава начало на проекта "Догументъри". Днес кратката версия на филма, адаптирана за деца, ще бъде представена от неговата режисьорка Илина Перянова. Премиерната прожекция започва в 20.15 ч. и е едно от последните събития в Дома..

публикувано на 29.05.23 в 14:58
Джордж Георгиу от серията

Как се организира фотографска работилница

Надежда Павлова е куратор на галерия “Синтезис”, която организира срещи на публиката с утвърдени фотографи, с техните най-нови селекции – резултат на изследователски експедиции, на хрумвания или на влюбвания. Как се организира фотографска работилница, кои са Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу и какви са приоритетите при избора на автори – това..

публикувано на 29.05.23 в 10:45