Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на опера на Джоузеф Самър

Снимка: Държавна опера - Русе

През 2006 г. американският композитор Джоузеф Самър създава операта „Хамлет“ по прочутата пиеса на Уилям Шекспир. Самър е страстен почитател на английския писател и е създал още една опера по „Бурята“, завършена през 2013 г., както и много песенни цикли по различни сонети наречени „Оксфордски песни“.

Либретото също е негово. В годините след нейното създаване композиторът неколкократно организира в Бостън, където живее и работи, майсторски класове и творчески работилници по интерпретация на съвременна музика, по време на които множество млади оперни певци подготвят и изпълняват фрагменти от неговата творба. Така операта „Хамлет“ живее в музикалното съзнание и в емоционалния свят на оперните артисти, много от които ще участват в настоящата продукция на Русенската опера, която ще представи световната премиера на произведението. Всичко това се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на различни американски фирми.

Съставът, който подготвя премиерата, е предимно българо-американски. Диригент е Лео Хусейн, режисьор Пламен Бейков, художник Денис Иванов.



А ето, както е прието, действащите лица и изпълнителите:
• Хамлет – Омар Наджми, тенор
• Офелия – Бриана Робинсън, сопран
• Полоний – Кевин Томпсън, бас
• Клавдий – Евън Бравос, баритон
• Гертруда – Мишел Трейнър, сопран
• Хорацио – Катрин Прахт, мецосопран
• Лаерт – Нийл Ферейра, тенор
• Розенкранц – Добромир Момеков, баритон
• Гилденстерн – Теодор Петков, баритон
• Актриса Кралица – Мелани Форджерон, алт
• Актьор Крал – Джоузеф Хъбард, бас
• Джоузеф – Стоян Стоянджов, бас
• Уил – Мария Анастасова, сопран
• Свещеник – Емил Желев, бас
• Пролог – Владимир Буриянов, тенор


„В спектакъла участват млади певци, но вече със свои изяви на оперната сцена..., но всички те са изключително мотивирани, вдъхновени са, че се намират в Русе. Много им харесва градът, като място да споделят своите умения – казва Пламен Бейков. Има и български участници в по-малките роли..., разбира се, хорът и оркестърът на театъра... В операта има отделни арии, които са ясно обособени, но протичат с цялостния поток и са като продължение на музикалната драматургия. Има много ансамбли като дуети и терцети, които също са особени. Наблюдавам интересен похват, който се случва на две, три места в операта. Има едновременно протичащи квартет и терцет, които чисто времево изобразяват два различни момента от протичането на действието. Има реминисценция, един разказ и реминисценция, която се случва едновременно с разказа“.

В звуковия файл чуйте какво сподели режисьорът Пламен Бейков



Американският композитор Джоузеф Самър още на 15-годишна възраст е приет в Консерваторията в Оберлин, където учи при Ричард Хофман – асистент на Шьонберг. Завършва Музикална композиция през 1976. Преподава теория на музиката в музикалния отдел на университета Карнеги Мелън, започва активно да композира. Композиционният стил на Самър смело навлиза в териториите на авангарда, но без да изоставя напълно елементите на късния неокласицизъм, защитавайки естетиката на една красива в своята консервативна последователност историческа приемственост.

Джоузеф Самър има утвърден афинитет към класически литературни първоизточници за своите композиции. Създава поредица от комични опери, базирани на историите на Бокачо в „Декамерон“. Вече почти две десетилетия задълбочено изследва творчеството на Уилям Шекспир.

Британският диригент Лео Хусейн учи в колежа „Сейнт Джон“, Университета в Кеймбридж и Кралската академия за музика – Лондон. Започва кариерата си през 2004 като музикален ръководител на English Touring Opera, работи за оперния фестивал в Глайнборн и Opera North. Асистент е на сър Саймън Ратъл в Берлинската филхармония и на Валери Гергиев във Виенската филхармония на фестивала в Залцбург. За пет творчески сезона е музикален директор на Landzheater в Залцбург и главен диригент на Опера дьо Руан в Горна Нормандия.
Хусейн работи редовно с престижни европейски оркестри, включително NHK симфоничен оркестър, Deutsches Symphonie-Orchester-Берлин, Виенски симфоничен оркестър, WDR симфоничен оркестър-Кьолн, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Пражката филхармония, Кралския датски оркестър, Токийски симфоничен оркестър, симфоничните оркестри на Западна Австралия и Тасмания. Работил е и с Филхармонията „Джордже Енеску“, Софийската филхармония и Хамбургския симфоничен оркестър.


Режисьорът Пламен Бейков е завършил оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим.
Като оперен артист е участвал в продукции на всички български оперни театри и е гастролирал в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия.
През 2020 Пламен Бейков защитава магистърска степен в специалността Музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Виолета Горчева.
Сред заглавията, които е поставил, са „Човешкият глас“ от Пуленк (2016, 2020), едноактната опера от Перголези „Учителят по музика“ (2016), световната премиера на операта „Пламъци в платната на нощта“ от Гиоргос Минас (2017), „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (2017), „История на войника“ от Стравински (2018), „Кантата за кафето“ от Й.С.Бах (2019 и 2020), „Балът на неблагодарните“ от Клаудио Монтеверди (2019), „Сватбата на Фигаро“ (2021).


Тенорът Омар Наджми в ролята на Хамлет е познат и харесван оперен артист от сцените на Бостън, където живее. Носител е на магистърска степен от Бостънския университет и бакалавърска степен по теория на музиката от колежа в Итака. Възпитаник на програмата за новоизграждащи се артисти от Бостън, младият тенор участва в над десет продукции на компанията, сред които като Ваня Кудряс в „Катя Кабанова“, Ник в „Приказката на слугинята“, Бепе в „Палячи“. В операта в Колорадо, където завършва пребиваването си като млад артист през сезон 2016/2017 излиза на сцената като  Джо в „Момичето от Златния запад“, Нормано и Едгардо в „Лучия ди Ламермур“.

Певецът поддържа и активна концертна кариера. Дебютира в Карнеги Хол през 2018, където неколкократно солира в кантатно-ораториални произведения. Участвал е със Симфоничния оркестър на Хелена в „Stabat Mater“ на Росини, с Филхармонията на Савана в „Реквием“ на Моцарт, с Хоровото дружество „Гринуич“ в „Lobgesang“ на Менделсон и много други.

Омар е работил с композитора Джоузеф Самър, докато пее главната роля в творческата работилница на неговата опера „Хамлет“.
Омар Наджми работи и като композитор – първата му опера „En la ardiente oscuridad“ прави своята премиера през 2019 и ще бъде изпълнена отново на Фестивала във Финикия през август 2021 година.

Снимките са предоставени от Държавна опера - Русе


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30