Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 31 май - 6 юни

| обновено на 08.06.21 в 11:09
Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 6 юни.

В Семейно радио в събота беше представен аудиопроектът „Разкажи ми“, който помага на деца с нарушено зрение и други проблеми с четенето и ги запознава с избрани произведения от най-доброто от българската детска книга, включително и с някои съвсем нови заглавия незастъпени в учебната програма.

В понеделник в предаването Нашия ден главен герой беше Юлия Йорданова – по-известна като Керана, финалистка в музикалния формат „Гласът на България“за 2020-та година, артистка в Пловдивската опера и основател, вокал и текстиписец на групата „Керана и космонавтите“. В предаването Керана обяви плановете на групата да издадат дебютния си албум, и подчерта колко е важно да следваш мечтите си.

Преводачката Надя Попова спечели Международната руска литературна награда „Словес связующая нить” за най-добър художествен превод за 2020 г. за избрани нейни преводи от съвременни руски поети на български език. В разговора й със Силвия Чолева в „Артефир“ в сряда стана дума не само за наградата, за нужните умения за достоверен художествен превод на поезия, но и за предстоящ сборник, събиращ 29 руски поети – от Сребърния век на руската литература до днес.

Със сборника „Разказ в десет изречения“ бургаската фондация „Шанс за природата и децата на България“ отбелязва десетгодишния си юбилей. Фондацията си поставя задачата да подпомага развитието на талантливи деца и младежи между 6 и 20 години. В сборника участват текстове на талантливи млади българи, живеещи по цял свят, и взели участие в седмия литературен конкурс, организиран от фондацията

Младежкият джаз фест София има за цел да предостави сцена, на която млади музиканти да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да предложи условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. Тази година той ще се проведе за трети път между 21 и 26 юни.

Голяма съвместна изложба, посветена на творчеството и живота на художника Константин Гърнев, представят Националната художествена галерия и галерия Виктория. Към експозицията има и каталог, а тя може да бъде разгледана до 25-07-2021.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Гома

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни..

обновено на 17.10.21 в 18:08

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35