Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Максима Боева – за режисурата, приятелството и театралните експерименти

4
Снимка: Гергана Дамянова / mlt.bg

Гост в „Свободни съчинения“ е младата режисьорка Максима Боева, която пожъна редица отличия през последните години с първите си спектакли „Нирвана“ от Константин Илиев и независимият спектакъл „Косвени щети“ по романа на Светлана Алексиевич.

Тя завършва специалност „Режисура за драматичен театър“ при проф. Пламен Марков в НАФИЗ през 2017 година, а след това и „Мениджмънт в сценичните изкуства“ при проф. Лидия Върбанова. Занимава се със създаване на театрални постановки в структурата на държавните театри, но експериментира свободно и на независимата сцена.

Максима Боева
В момента работи върху най-новия си спектакъл „Експериментът“ от в Младежки театър „Николай Бинев“. Пиесата се базира на книгата „Ефектът Луцифер“ на д-р Филип Зимбардо – американският социален психолог, който провежда световноизвестния Станфордски затворнически експеримент, както и на документални материали от самия експеримент.

Откъде е театралната магия, която тече във вените на Максима Боева? Кои са първите и учители в изкуството? Къде успява да намери съмишленици и защо конкуренцията ражда най- големите театрални приятелства? Тези и още свободни съчинения можете да чуете в звуковия файл.


През 1971 г. д-р Филип Зимбардо превръща подземията на Станфордския университет в затвор, в който 24-ма студенти доброволци поемат ролите на „надзиратели“ и „затворници“.

Станфордският затворнически експеримент е пример за изключителната скорост, с която човек може да обърне гръб на човешкото у себе си, ако е поставен в подходящите социални и властови отношения. За броени дни експериментът се превръща от обикновен психологически експеримент в социален кошмар, в който участниците „забравят“, че не са истински „надзиратели“ и „затворници“, а обикновени младежки.

Снимки: Гергана Дамянова / МТ „Николай Бинев“, Мартина Ктъстева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"От въглен към огън" – в памет на Димитър Грозданов

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници представя една мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Това една знаменателна експозиция в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, име свързано с важни събития от нашата художествена сцена. Изложбата представя над 80 предимно..

публикувано на 06.10.22 в 16:35
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 06.10.22 в 14:50
Здравка Владова-Момчева

Здравка Момчева спечели престижна литературна награда

Великотърновката Здравка Владова-Момчева, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната награда за най-добър сборник/разкази в конкурса “Съвременна българска художествена литература без граници” 2022. Той се организира от Администрацията на Президента на Република България и Националния дарителски фонд “13 века България”..

публикувано на 06.10.22 в 12:56

Представят сборник с творби на български автори от шест континента

Софийската премиера на "Шарената сол на планетата“ – седмия литературен сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, е на 6 октомври от 18.30 ч. в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти, ул. „Граф Игнатиев“ 4. В "Шарената сол на планетата“ са събрани 42 разказа и 48 стихотворения..

публикувано на 06.10.22 в 11:09
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

По следите на преоткритото време

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време".  " Преоткритото..

публикувано на 06.10.22 в 10:10