Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд музиката на Ангел Заберски

Снимка: архив Маргарита Заберска

На 11 юни 2021 година се навършват 10 години откакто ни напусна композиторът, оркестратор и вокален педагог Ангел Заберски. (1931 - 2011).

В негова памет програма „Христо Ботев“ ще излъчи на 10 юни избрани моменти от предавания с музиката му. А тя е богата на песни и оркестрови творби, които Българското национално радио съхранява, като голяма част от тях са записани именно тук.

С респект и любов към тази институция, тъй като е работил и творил в нея, през 2009 г. композиторът подари на музея му някои от своите международни отличия. Това са: Голямата награда „Златният Орфей“ 1980 г. за песента „Бащината къща“ – изпълнява Панайот Панайотов; Втора награда от „Златният Орфей” 1968 г. за песента „Лунната соната“ – изпълнява Лили Иванова; Първа награда от „Златният Орфей“ 1978 г. за песента „Бяло крило” – изп. Маргарита Радинска; Голямата награда от фестивала в Барселона 1968 г. за песента „Да вярвам ли“ – изп. Лили Иванова.

Особено значими произведения на Ангел Заберски са и „Празник в София“ – Рапсодия за симфоничен и духов оркестър, „Деветте кръга“ – Драматична поема за солисти, смесен хор и симфоничен оркестър, „Тракийски акварел“, „Спомени от Странджа“, „Тази малка земя“ – за Биг бенд, „Елегия“ – за тромбон и пиано, мюзикълът „Звезден миг“.

Творчеството на Ангел Заберски се разпростира във всички по-мащабни жанрове като симфоничната, духовата, хорово-оркестровата, филмовата, детската, сатиричната музика, както и чрез редица композиции за Биг бенд. А що се отнася до забавната песен, в нея винаги прозира дълбока чувствителност и сантименталност, естествено продължение на лиричната му и романтична душевност. Песните му разказват, а мелодичната линия – най-важната част от песента, е винаги запомняща се.

Имал е щастието и късмета да учи музика при големи български светила и творци. Изучавал е четири години оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров и композиция при Парашкев Хаджиев.

Ангел Заберски е един от създателите и член на популярния в началото на 60-те години на миналия век вокален квинтет „Приятели на песента“, за когото композира много песни.

Част от творческия му път е и вокалната педагогика. Негови студенти са били певците Васил Петров, Снежка Каламарова, Маргарита Радинска, Маргарита Димитрова, Нина Светославова, Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров, Стефка Берова, Стоян Захариев, Богдан Томов.

Някои от отличителни му песни, превърнали се в любими на публиката, са „Брезите и момичето“, „Автобиография“, „Запей ми, мамо“, „Една сълза“, „Птиците разказват“, „Елегия“.
За създаването им, композиторът работи с едни от най-големите български поети и текстописци – Матей Стоянов, Кръстю Станишев, Орлин Орлинов, Иван Тенев, Надежда Захариева, Александър Петров, Йордан Милев, Димитър Керелезов, Владимир Башев, Матей Шопкин и мн.др.
Композирал е песни за почти всички наши изявени певци сред които са Райна Денева, Георги Кордов, Маргрет Николова, Борис Гуджунов, Мими Николова, Емил Димитров, Михайл Йончев, Тодор Върбанов, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Васил Петров, Кристина Димитрова, Иво Минчев, Ангел Ангелов, вокална група „Сребърни звезди“, рок групите „Славяни“ и „Сезам“, както и за актьорите Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов.

Нека бъдем с музиката на Ангел Заберски и отвъд нея на 10 юни, четвъртък, от 11часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25