Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 10 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 9 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
Ще поставим акценти върху преходността на живота и на ценностите с напредването на възрастта, защо на върха на кариерата си търсен, а после забравен. С госта акад. Дамян Дамянов ще разговаряме за превратите и повратностите в живота, ще потърсим и отговор на въпроса защо „светът е за двама”? И още спорт, светски новини, поезия и проза...

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Happening: Live at the Village Vanguard” на пианиста и композитор Джералд Клейтън и неговия квинтет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Канарските острови

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Койнаров, Борка Тричкова, Дафинка Дамянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Добрият вълк“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Старият чайник“ от Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: начало на Джаз форум Стара Загора 2021. Разговор с артистичния директор на форума Венци Благоев.
• Месец преди отново да разберем в какво общество живеем – как да разчетем знаците преди и след поредните парламентарни избори? Разговор със социолога от агенция „АФИС” Стефан Георгиев.
Гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев”.
• Истории в ефира: Жълъдите, които събират двама и превръщат живота им в изкуство – среща със създателите на произведения от прасковени черупки Ангелина и Кирил Миладинови.
• На Спасовден – пряко включване от Долна баня, чийто празник в свързан с Възнесенския манастир „Св. Спас”.
• Минути на редактора: Ромската жена и пандемичната криза – обобщения от едно изследване, представени от правозащитничката Юлиана Методиева.
• Започват ли да се сбъдват пролетните икономически прогнози за растеж на икономиката на ЕС и каква е ситуацията в България? Подобряват ли се условията на пазара на труда след първоначалното въздействие на пандемията? Наблюдава ли се спад на безработицата у нас? Какви са икономическите прогнози до края на 2021 г.? Събеседник: Любослав Костов, икономист от Институт за социални и синдикални изследвания.
• „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ – малък семеен бизнес, подпомагане на родител, радост за детето или всичко и всички заедно? За идеята, каузата, изработката и радостта – разговор с Петя Колева, родител на дете с увреждане.
„Солидарна ваканция на море“ – инициатива за семейства в затруднено финансово положение, които никога не са водили децата си на море. Кои са социално ангажираните хора и колко семейства ще могат да отидат на море за първи път през тази година  –  разговор с Димитрина Филадова, организатор.
• Сигурни всеки ден: Пожарите през лятото и борбата с тях – разговор с Ясен Цветков за работата си в доброволното формирование за борба с бедствия и аварии към Софийска община.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Музикален колаж с избрани моменти от предавания в памет на композитора Ангел Заберски, по повод 10 години от кончината му.
Ще звучат оркестрови пиеси и песни в изпълнение на Мими Николова, Маргрет Николова, Маргарита Радинска, Борислав Грънчаров, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Лили Иванова, Биг Бенда на БНР със солисти Йордан Капитанов, Людмил Георгиев и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Свободна зона. Часът е 9 без 5“ от Георги Коритаров – представя Митко Новков
• Павел Койчев за експозицията „Къпането“
• Любен Козарев представя „Духът на Дзен“ от Алан Уотс
• Документалната изложба „Робувам само на свободата!..“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911-2000) – разговор със Стефан Артамонцев
• Поетически пленер във Видин с участници Анелия Гешева, Камелия Кондова, Нинко Кирилов, Петър Чухов – разговор с Николай Бойков
• Репортаж от представянето на книгата на Иван Русев „Разказ за Пътя и Каменни истории“, посветена на историята на „Арт център Илинденци”
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Свири Кралският Концертгебау оркестър, Амстердам.
Включените записи са от различни периоди в дългогодишната история на състава, под диригентството на Бернард Хайтинк, Рикардо Шайи, Марис Янсонс, Ойген Йохум, Нееме Ярви и др.  

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Какво трябва да знаем за горещите вълни и рисковете им за човешкото здраве – най-важното от изложението на д-р Зорница Спасова на уебинара „Климатични промени, горещи вълни и човешко здраве“, с който платформата „Климатека“ отбелязва своята първа годишнина.
Много често сравняваме мозъка с компютър и действително начините, по които той приема и обработва информацията, наподобяват процесор, но има и емоционален фактор, който играе значителна роля и за това разказва неврологът Богомил Пешев.
• Свръхпотреблението в западните общества поражда и обратната тенденция – към минимализъм, който се привижда като присъщ на японската традиция – доколко това е така коментира арх. Надя Иванова Ямазаки.
• Зелени минути: запознаване с проект за добиване на енергия от водорасли – разработка на екип от Минно-геоложкия университет.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор, приказка, фантазия: „Детето и чудесата“ от Морис Равел

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Животът на геймъра или геймингът като начин на живот.
Събеседници: Веселин Ханджиев – създател на видеоигри и един от ветераните в българската гейминг индустрия; Мален Маленов – психолог; Борис Ралчев – геймър.
• Моята история: кураторът Стефан Стоянов представя три българки на третото издание на международния фестивал биенале La Donna в г. Триест, който има за цел да популяризира женското изкуство на световната сцена.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на добруджанската певица Калинка Вълчева и акордеонистката Диди Кушлева.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Няколко покани за концерти – част от фестивала Софийски музикални седмици.
• Разговор с Божидар Братоев за концерта озаглавен „Музико – поетични паралели България Франция“ на 11 юни с пианистката Валентина Гюлева.
• Суми Ким Ангелова представя „Полет над корейската нощ“ – концерт със съвременни корейски композитори на 14 юни.
• Славил Димитров ще представи програмата на двата концерта на Националния филхармоничен хор Песни и Танци на 15 и 21 юни.
• Калина Митева от камерен ансамбъл „Силуети“ представя концерта им на 12 юни.
• Разговор с Даниела Димова за Опера в летния театър Варна. Акценти от пресконференцията за Оpera open Пловдив с участието на Нина Найденова и Диан Чобанов. Гостуват Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев на Софийската филхармония. Интервю с двамата музиканти.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• След отлагане от една година, малко на въпреки, на 12 юни ще се състои първото след карантината, заради Ковид-19 събитие на живо на TEDxSofia. Ще чуем 11 лектори, обединени около мотото на събитието „Малко на въпреки“ – разговор с Деси Бошнакова – организатор на събитието и някои от презентаторите.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Съвременни пиеси от репертоара на пианистите Антонио Фарао, Роб Ван Бавел, Джош Нелсън; басистите Гари Уилис, Адриан Феро, Маркъс Милър; барабанистите Себастиан Корнелисен, Лени Уайт; на американската певица Сара Газарек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30