Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София хартиен арт фест отново в НДК

| обновено на 10.06.21 в 14:07

За четвърти пореден път София хартиен арт фест гостува на НДК. Представени са две хартиени експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват – експозицията „Аматерас годишна изложба за хартиено изкуство” и „Орнаменти” – самостоятелна изложба на Красимира Дренска. Откриването и на двете е на 10 юни от 18.00 ч., а публиката може да ги види до 30 юни 2021 г.

Двете локации на НДК – фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе – са традиционни за фестивала. Във фоайе „Запад“ се представя годишният международен конкурс „Аматерас“ с връчване на наградите от журито по време на официалното откриване на 10 юни.

Концепцията на конкурса, водещ началото си от 2009 година, първоначално акцентира върху малък формат на произведенията, но в НДК се излагат инсталации и обекти в голям формат. Целта е те да се впишат в интериора на Двореца, като допълват внушението за монументалност и светлина в пространството. Така в партньорство с НДК конкурсът се разгръща в атрактивен и мащабен проект. Произведенията са в широкия диапазон – от инсталации до обекти и пана.

В експозицията са включени 60 автори от 23 държави, сред които има утвърдени млади артисти, зрели, както и търсещи експерименталните форми. Голямата част от тях са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA). Асоциацията е традиционен партньор на фондация „Аматерас“ в различни проекти и спомага за представянето на България като важен център за развитието на хартиеното изкуство. 

Сред участниците са: Летисия Бургос, Елиана Анхина, Анжела Барбу,, Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Кенджи Сато, Нобуко Уеда, Сумие Муцура, Хелене Чахер, Верена Фрейдрих, Мариан Коломбани, Брюно Давид, Марсел Бенаму, Мирослав Брош, Карън Траск, Йосефа Гал и др.

Българските автори с всяко следващо издание засилват интереса си към това изкуство и тази година сред тях се отличават: Анна Бояджиева, Атанас Михалчев, Мартина Караиванова, Валентин Бакърджиев и др.

Важен акцент в програмата е състезанието за юноши JAPAN BOWL, което се провежда за 3-ти пореден път на 12 юни в мраморното фоайе на НДК. Събитието е под патронажа на Посолство на Япония и представя японския език и култура. Форумът всяка година става все по мащабен, а членовете на журито са от Японска фондация, Министерство на външните работи и Посолство на Япония в България. Състезанието се утвърждава като най-голямото в Европа. 

Фондация „Аматерас“, като организация, наградена от Правителството на Япония за представяне на японска култура в България и българска култура в Япония, е избрана за главен организатор на събитието у нас.

Другата изложба в НДК е самостоятелна изява на наградената българска авторка от „Аматерас“ 2020. Красимира Дренска е един от артистите, които са участвали във всички издания на конкурса и изборът ѝ от журито е дългоочакван. Тя е позната с произведения от рециклирана хартия, свързани с човешки послания и детайли от действителността. Проектът „Орнаменти“ е с фокус към рециклиране на отпадъчни хартиени продукти.

Ето какво казва самата авторка за тази колекция:„…Основният визуален елемент в композициите е орнаментът, който според архаичните представи е ключ към овладяването на суровия природен материал, от който са изработвани предметите за бита. Едва когато даден предмет бива украсен с орнаменти, става подвластен на човека и може да му служи. Следвайки тази идейна линия, аз изграждам система от орнаменти, които организират материала от хартиена „каша“ в няколко серии произведения, препращащи към теми за сътворението, вселенската хармония, космическия баланс, пътя към постигане на равновесие.“

Изложбата може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 19.00 ч.

Събитията от София хартиен арт фест са част от инициативите по повод 40 години от създаването на НДК.

София хартиен арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ и Столична община.

Кураторът Даниела Тодорова и художничката Красимира Дренска, награден български автор в Международния годишен конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“ за 2020 г., разказват повече в "Артефир".

Чуйте от звуковия файл.

Снимки – София хартиен арт фест, НДК


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35