Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Смарт Медикал Бокс – кутия за лекарства с часовник и аларма

Изпитвали ли сте затруднения при грижата за хора, които страдат от деменция и често объркват лекарствата, които приемат? Този въпрос задава Георги Корчаков в представянето на проекта си Smart Medical Box – иновативна автоматизирана кутия за лекарства, която следи за правилния прием на медикаменти от възрастни хора.

Тази година Георги е зрелостник в Технологичното училище "Електронни системи" в София, а Smart Medical Box е дипломната му работа. С кутията младежът печели наградата за най-добър проект в категория "Хардуер" на ТУЕС Фест 2021.

От тук нататък Георги продължава да преследва страстта си към електрониката, като е избрал да изучава тази специалност в Англия. Но преди да тръгне по дългия път на големите изобретатели, той ни разказва повече за идеята и реализацията на Smart Medical Box, както и за вдъхновението да продължиш напред и никога да не се отказваш.

Smart Medical Box e умна автоматична кутия за лекарства, която да следи за правилния прием на медикаментите от възрастни хора и хора страдащи от деменция.

Георги Корчаков коментира темата в “Нашият ден“:

"Идеята се зароди преди години, когато баба ми беше с деменция и положението ѝ започна да се влошава. Тя започна да обърква кои лекарства взема.

С баща ми се замислихме за по-добър начин за даване на медикаменти на възрастните хора. Тогава се роди първоначалната идея за кутията. Кутията следи автоматично, отваря чекмеджето с различните медикаменти, които са заредени от човека, който се грижи за възрастния, и сигнализира, че трябва да се вземат.

По този начин намалява шансът за объркване на лекарства или от невземането им."

Чуйте Георги Корчаков в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната..

публикувано на 11.06.21 в 18:25
Мирослав Арабаджиев

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Илия Пешев пред ателието си в София

Часовник и безвремие, и дългата история на ножа

През 30-те години на миналия век британският поет и аристократ Едуард Джеймс е много близък до течението на сюрреализма и е близък приятел на писателя Олдъс Хъскли, комуто споделя опасенията си, че след Втората световна война вероятно много от занаятите ще замрат и постепенно ще изчезнат. Той изразява готовност да превърне имението си в училище по..

публикувано на 11.06.21 в 15:20

Силвия Великова: От Кьовеши ще разберем дали посещението ще остане само протоколно

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещата в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес. Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът  Силвия Великова . "Надявам се на пресконференцията да прозвучи това,..

обновено на 11.06.21 в 13:36

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“? Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев , член на Адвокатската колегия на Висшия съдебен съвет. “Модел 4“ е един от четирите модела, които бяха изработени в рамките на проект, стартирал през 2016 г.  "Още от предходния състав..

публикувано на 11.06.21 в 13:32