Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понеделник, 14 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 11 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
Метаморфози срещу понеделник
Гост Юлия Георгиева – активист, правозащитник, човекът зад Розовата къща, ако някой знае много за дрогата, за зависимостите, за проблемите на хората оказали се в ситуация на зависимост и безпомощност – това е тя. Разказва съдбата на хората, с които работата ѝ я среща не просто с емпатия, а истинска обич. И понеже в нея има повече сила и енергия отколкото природата й може да понесе, напоследък се занимава и с дърводелство като че ли.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от архивите на Международния фестивал във Вербие – Швейцария, от 21 юли 2010 г. С участието на Лоурънс Пауър – виола, Мартин Фрьост – кларинет и Жюлиен Куентен – пиано. В програмата: Макс Брух – фрагменти от „Осем пиеси“, опус 83; Сергей Прокофиев – фрагменти от балета „Ромео и Жулиета“, опус 64.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд по китайски теми и традиционна музика от Далечния Изток. Сред изпълнителите – Имаде Сапутра, Ли Хе, фолклорният оркестър на град Шанхай и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Венцислава Валентинова, Александра Димитрова, Любен Досев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Запознай се“ от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Ани Манинен“ от Маря-Лена Микола

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за българския художник и общественик Светлин Русев.
• Световен ден на кръводаряването. Увеличава ли се броят на кръводарителите в страната? Какви са правилата за даряване на кръв в условия на пандемия? Спасение или напразна надежда се оказа лечението на Covid-19 с кръвна плазма?
• Разговор с директора на Националния център по трансфузионна хематология, д-р Николай Николов, председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване, Стефка Попова и дългогодишен кръводарител.
• Главен герой: Скулпторът Спас Киричев ще ни разкаже за предизвикателството да изваеш някои от най- великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументално изкуство. Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него? Дали представителите на политическата ни действителност някой ден ще бъдат качени на пиедестал?
• Минути на редактора: На 13 юни в Швейцария ще се проведе референдум, за забрана използването на пестициди в земеделието. Ще се превърне ли Швейцария в първата европейска държава въвела подобна забрана и втората в света след Бутан? За ползата и вредата от пестицидите и обществените нагласи ще говорим със д-р Светла Николова, председател от Сдружение „Агролинк“
• Terra Култура – седмицата: обзори и анонси
„Порталът“, в който всяка прилика с действителни лица и събития е просто случайна, или как един мини ТВ сериал прави художествени разкрития за времето и пространството и се превръща в разчитащ културно наследство – с режисьора, сценарист и филмов продуцент Илиян Джевелеков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Вокалистката Лилия Илиева представя краткосвирещия си албум „FACES“ и продукцията си „Never Let Me Go“, записана с пианиста и композитора Антони Дончев.
• Изпълнения на „Нилс Ландгрен фънк юнит”, Кърт Елинг и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Алек Попов за „Мисия Туран“
• Българският художник Николай Панайотов, който живее в Париж за новоткрития музей за съвременно изкуство във френската столица La Bourse de Commerse в сградата на бившата търговска борса
• Писателят Димитър Никленов и актьорът Иво Йончев за премиерата в старозагорския театър на постановката „Мъжкарят“
• Колекционерът Добромир Колев за изложбата по случай 94-годишнината на Калина Тасева „Рисунки и картини от една колекция“ в галерия Униарт
• Режисьорът Станимир Трифонов за филма „Блаженият“ по сценарий на Емил Андреев , в памет на Лорина Камбурова
• „Докоснати камъни“ – изложба скулптура на Зиятин Нуриев в галерия Арте
• Людмила Димова представя новия брой на сп. „Култура“

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
„Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва“ – твърди Конфуций. И все пак не можем да отречем, че ДУМИТЕ играят съществена роля в нашия живот и са основно средство за общуването помежду ни. Към думи прибягваме, когато искаме да изразим онова, което вълнува душите и сърцата ни. Често пъти те са единственият начин да покажем на другите какво изпитваме и каква е нашата позиция. На тях, на думите, е посветена поредната ни среща в музикалния салон на програма „Христо Ботев“ – среща, в която ще слушаме песни със и без думи.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Доблест и наказание
За малко познатите спасители на българските евреи ще разговаряме с проф. Вили Лилков и Максим Бенвенисти от ОЕБ Шалом.
• „Серафим“ или да влезеш на тъмно в Лабиринта“. Представяне на арт инсталация – финален етап от едноименния проект с участие на незрящи.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Героините на вълшебните приказки
Втора част:„Обикновените вещици“
Обикновена вещица ли е Баба Яга или е древна велика богиня, Майката Земя или славянско божество на смъртта, даже господарка на птиците и още, и още…?
„Неуловима и капризна, тя се проявява понякога като помощница, друг път като отмъстителка, някъде като пазителка между двата свята, на други места като медиатор между тях, но и като посредник между самите герои на приказката.“ – Така я описва хърватската писателка Дубравка Угрешич в книгата си „Баба Яга снесла яйце“, която даде интервю специално за Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“.
За героините във вълшебните приказки, които притежават безброй способности, които могат да „очовечат мъжа и да го приобщят хармонично към обществото“ (според изследователката Мирей Пиарота), за смиреността и силата им ,за образа им като отражение на реалността , продължаваме да разговаряме с етноложката д-р Лилия Старева и психотерапевтката Силвия Маринова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Фотография на мига
Гледната точка и изкуството на добрия фоторепортаж – Георги Кожухаров, „Дневник“, носител на тазгодишната награда на БГ Прес фото
Как се променя професията фоторепортер – Николай Дойчинов, „Франс прес“
• Моята история, моята тема: доц. Радостина Нейкова, БАН, за своя анимационен филм „Мармалад“, създаден чрез оригиналната и рядко срещана анимационна техника на ръчно бродираната анимация, селектиран в официалната програма на един от най-престижните световни фестивали за анимационно кино – 31-ото издание на Animafest Zagreb

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт народна музика

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Из архивите на Еврорадио. Запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от 30 юли 2004 г. Свири СО на Баварското радио с диригент Марис Янсонс. В програмата: Антонин Дворжак – Симфония № 8 в Сол мажор, опус 88; Рихард Щраус – симфонична поема „Животът на героя“, опус 40.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Василия Дребова и представлението „Common People“. Документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини.
• КиноАларма: новия епизод на „Градски детектив“.

от 23.00 до 24.00 часа
Конкурс „Пролет 2021“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич,..

публикувано на 24.07.21 в 07:35

Събота, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гост: Антон Пиперов от „Fat Bertha“, с когото ще си поговорим за техния нов албум „Brain Games“. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рок след полунощ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 23.07.21 в 16:24

Петък, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Спомен от бъдещето“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Първи кадър, първи дубъл...Клапа! Среднощни разговори за кино с програмният директор на Дома на киното, Христо Христозов. За любимите филми, изрязаните сцени в живота и на екрана, арт..

публикувано на 22.07.21 в 16:12

Четвъртък, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Китайски ресторант“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Представяне на панорама на мереното слово и метафоричното изкуство. „Дозата прави лекарството” е принцип във фармацията, но се оказва и термин от друго измерение. Как пандемията вдъхнови..

публикувано на 21.07.21 в 16:38

Сряда, 21 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Дядо Йорго гледа“, разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Рецитал – камерни ансамбли Заключителен концерт от фестивала „Пау Казалс“ в Каталуня, от 23 юли 2019 г. С участието на ансамбъл „Тейлър..

публикувано на 20.07.21 в 14:32