Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Снимка: metopera.org

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс), Мариуш Квиечен (Херцог Нотингам), Брайън Даунен, Кристофър Джоб и др.


Операта е базирана върху трагедията на Франсоа Ансело „Елизабет Английска“. Либрето е на Салваторе Камарано. Световната премиера е била на 29 октомври 1837, Неапол, театър „Сан Карло“. В България операта не е поставяна никога.

Място и време на действието – Англия, Лондон, 1598 година.

Първо действие
Първа картина
Сара, херцогинята на Нотингам, плаче самотна, докато чете книга. Придворните дами изразяват загриженост, но тя им отговаря, че е щастлива, прикривайки мъката си. Сара е тъжна, защото след поход в Ирландия в Лондон се е завърнал любимият ѝ – граф Робърт Деверьо. Но кралица Елизабет също е влюбена в графа и докато той е отсъствал, насила е омъжила момичето, което е обичал, за херцог Нотингам. Влиза Елизабет. Тя подигравателно пита Сара защо е толкова мрачна – нали наскоро се е омъжила и би трябвало да е щастлива? Кралицата призовава всички придворни да приветстват Робърт, който се завръща от Ирландия с победа. Влизат лорд Уилям Сесил, Уолтър Рали и останалите лордове от Парламента. Те са недоволни от издигането на Деверьо, а Сесил го обвинява пред кралицата в интриги. Главният ковчежник на Елизабет твърди, че граф Есекс иска да я свали от престола и да го завземе за себе си. Появява се Робърт. Елизабет иска отчет за похода. Кралицата още е влюбена в графа и е готова да му прости всички политически интриги, ако той ѝ остане верен в личен план. Тя подарява на Робърт пръстен, който той да носи в знак на вярност и любов към нея. Елизабет си тръгва, появява се Нотингам, който винаги е бил приятел на Робърт. Заедно с другите лордове той разпитва графа за ирландския поход, а после му съобщава за женитбата си със Сара. Робърт е потресен от новината.

Втора картина
В покоите си херцогиня Нотингам е останала сама. Внезапно в стаята ѝ влиза Робърт. Той е дошъл да разбере истината – защо Сара го е измамила и се е омъжила за друг. Херцогинята се кълне, че винаги е обичала само него, а бракът ѝ е сключен насила – под натиска на кралицата. Но Сара също обвинява Робърт – всъщност той обича кралицата, щом носи нейния пръстен. Робърт твърди, че обича единствено Сара и за да ѝ докаже това, ѝ дава пръстена, подарен от Елизабет. В отговор Сара му подарява своя избродиран със злато шал.

Второ действие
В Голямата зала на двореца Уестминстър лорд Сесил отново обвинява Робърт пред кралицата. Този път той твърди, че графът е влюбен в някоя от придворните ѝ дами и показва на Елизабет шала на Сара, откраднат от Робърт. Разгневена, Елизабет заповядва на сър Рали веднага да арестува Робърт, който ще бъде обвинен в държавна измяна. Идва херцог Нотингам и кралицата показва шала и на него. Херцогът веднага познава шала на съпругата си, но не разкрива името на влюбената в Робърт жена. Стражите водят Деверьо. Елизабет го обвинява в измяна и го заплашва със смърт. Той може да се спаси само ако назове любовницата си. Когато забелязва, че графът не носи пръстена ѝ, кралицата побеснява още повече. Робърт трябва да ѝ върне пръстена и да разкрие името на любимата си. Само тогава той ще бъде помилван, в противен случай ще го обезглавят още на следващата сутрин. Херцог Нотингам, който присъства на разговора, решава че каквото и да стане, той ще погуби Робърт.

Трето действие
Първа картина
Сара получава писмо от Робърт, в което той я моли да върне пръстена на кралицата. Херцогинята решава да признае греха си пред Елизабет, за да спаси любимия. Но преди да тръгне, в покоите ѝ влиза мъжът ѝ и прочита писмото. Херцогът обвинява Сара в измяна и ѝ забранява да излиза от стаята си. Тя напразно го моли за милост. Двамата чуват звуците на погребален марш, с който Робърт е отведен към Тауър. Нотингам отива на мястото на екзекуцията, за да се наслади на отмъщението си.

Втора картина
В килията си Робърт се измъчва от мисълта, че трябва да се раздели със Сара, но е сигурен, че щом кралицата получи пръстена си и се убеди, че между него и Сара всичко е свършено, ще го помилва. Но на вратата се появява Сесил и на въпроса на графа какво е решението на кралицата, отговорът е – смърт. Робърт е отчаян. Стражите го отвеждат.

Трета картина
Кралицата очаква признанията на Робърт. Появява се Сара, която ѝ признава всичко и ѝ връща пръстена. Елизабет издава заповед за помилване, но в същия момент се чува оръдейният залп, с който известяват, че екзекуцията е извършена. Идва Нотингам и Елизабет го пита защо е попречил на съпругата си да ѝ донесе пръстена по-рано. Отговорът на херцога е: „Исках кръв и получих кръв!”. Кралицата заповядва да арестуват Нотингам и Сара. Пред нея изниква призракът на Робърт с отсечена глава. Елизабет целува пръстена му и се надява двамата скоро да се срещнат в отвъдното. Кралският престол на Англия повече няма да принадлежи на династията Тюдор. На него ще седне Джеймс Шести от Шотландия, синът на Мария Стюарт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30