Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Климат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите газове – не могат да се върнат обратно в космоса. И остават на нашата любима планета, за да я затоплят все повече. Проблемите от това са множество и са свързани. Засушавания, но и бури, наводнения и цунамита. Изчезване на животински и растителни видове. Но най-вече, проблеми за хората – здравни, социални, миграционни, политически, екзистенциални.

Това издание на “Гласът на времето” е посветено на климата и климатичните проблеми. Формалният повод за него е излизането на български на книгата на Бил Гейтс “Как да избегнем климатично бедствие. Решенията, с които разполагаме и научните открия, от които се нуждаем”.

В интересната дискусия участват Апостол Дянков от Световния фонд за природата – WWF, Стефан Димитров от AirSofia.Info, Магдалена Малеева от “Горичка” и Антоанета Йотова, експерт по политики и проекти за околната среда. Водещ е Даниел Ненчев.

Основният въпрос, който се обсъжда, е – ще променим ли принципите, по които се придвижваме, отглеждаме храната си, строим и добиваме енергия – за да запазим живота на планетата. Също – какво правим в България по въпроса.

Според Стефан Димитров икономическият растеж в момента прилича на болестта рак и имаме нужда от устойчивост и индивидуално осъзнаване.

Апостол Дянков поставя акцент на нуждата от социални иновации и качествени решения в енергетиката.

Маги Малеева посочва важни идеи като залесяването, спирането на вредните газове на изхода им, електрификацията на транспорта и градските градини.

Чуйте предаването от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53